Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Zastaví Nadala Djokovič? Paríž čaká vysnívané finále

Obhajca titulu Španiel Rafael Nadal sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na tenisovom grandslame Roland Garros. Dvanásťnásobný parížsky šampión zdolal v semifinále ako turnajová dvojka nasadenú dvanástku Argentínčana Diega Sebastiana Schwartzmana 6:3, 6:3, 7:6 (0).

09.10.2020 18:26 , aktualizované: 22:47
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal v zápase proti Argentínčanovi Diegovi Schwartzmanovi v semifinále dvojhry na Roland Garros.
debata (4)

V nedeľu bude bojovať o 20. singlovú grandslamlovú trofej a vyrovnanie rekordu Švajčiara Rogera Federera proti Srbovi Novakovi Djokovičovi alebo Grékovi Stefanosovi Tsitsipasovi.

Nadal čelil v úvodnom geme dvom brejkbalom, no odvrátil ich, v ďalšom geme prelomil Schwartzmanovo podanie a ujal sa vedenia 2:0. Argentínčan síce kontroval rebrejkom, no vo štvrtej hre opäť prišiel o servis a Nadal si po potvrdení brejku vybudoval v prvom sete rozhodujúci náskok 4:1.

Španiel hral ako z partesu, výborne pokrýval celý dvorec a tlačil súpera z forhendu. Schwartzman sa snažil hrať agresívne, no v dlhých výmenách robil v dôležitých momentoch priveľa nevynútených chýb.

O osude druhého setu rozhodol Nadalov brejk za stavu 1:1. V treťom dejstve Schwartzman vyrovnal z 2:4 na 4:4 a za stavu 5:5 mal k dispozícii dva brejkbaly. Ani jeden však nevyužil a na rad prišiel tajbrejk, v ktorom dominoval Nadal.

Po troch ľahkých chybách Argentínčana odskočil súperovi na 4:0 a nedovolil mu uhrať ani jediný bod. Odplatil mu prehru z turnaja ATP Masters v Ríme a upravil vzájomnú bilanciu na 10:1. Pre Nadala to bol 99. víťazný zápas na Roland Garros. V Paríži ešte v tomto roku nestratil ani jediný set.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

"Proti Diegovi som zahral lepšie ako v Ríme. Vedel som, že to bude náročné. Až do stavu 4:2 v treťom sete prebiehal zápas v mojej réžii. Potom som však spravil niekoľko zbytočných chýb, pokazil som volej a Diego sa chytil.

Zahral tam niekoľko skvelých úderov. V tajbrejku som sa dokázal dobre skoncentrovať. Som rád, že som vyhral v troch setoch," uviedol Španiel v prvom pozápasovom interview.

muži – dvojhra – semifinále:
Rafael Nadal (Šp.-2) – Diego Sebastian Schwartzman (Arg.-12) 6:3, 6:3, 7:6 (0)

Dráma proti Tsitsipasovi

Srbský tenista Novak Djokovič bude súperom Španiela Rafaela Nadala vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom Roland Garros. Najvyššie nasadený hráč zdolal v druhom semifinále turnajovú päťku Gréka Stefanosa Tsitsipasa po päťsetovej bitke 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1.

V nedeľu bude bojovať o druhý titul na parížskej antuke, prvý získal v roku 2016. S Nadalom má Srb priaznivú bilanciu 29:26. Tsitsipas mal hneď v úvodnom geme k dispozícii štyri brejkbaly, ani jeden však nevyužil. V ďalšej hre prišiel o servis a Djokovič si po potvrdení brejku vybudoval náskok 3:0, ktorý pretavil v zisk prvého setu.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Srb bol oveľa trpezlivejší v dlhších výmenách, nerobil toľko nevynútených chýb, vychádzali mu stopbaly. Aj v úvode druhého dejstva sa Tsitsipas dostal k brejkbalom, no nevyužil ani jednu z dvoch príležitosti. Potom si prehral podanie v geme, v ktorom viedol 40:0 a skúsený Srb si už koncovku setu postrážil.

Ani na začiatku tretieho setu nepremenil Tsitsipas brejkbal, za stavu 4:4 stratil podanie a Djokovič išiel podávať na víťazstvo v zápase. Tsitsipas však odvrátil mečbal, vyrovnal na 5:5 a v koncovke setu slávil úspech.

Na začiatku štvrtého dejstva síce prišiel o brejk, no vďaka agresívnej hre s množstvom víťazných úderov v desiatom geme opäť Djokoviča brejkol a vynútil si rozhodujúci set. V ňom však dominoval líder svetového rebríčka ATP. ktorý dovolil uhrať Tsitsipasovi iba jediný gem.

Novak Djokovič (Srb.-1) – Stefanos Tsitsipas (Gr.-5) 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Diego Schwartzman #Roland Garros 2020