Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zastaví Nadala Djokovič? Paríž čaká vysnívané finále

Obhajca titulu Španiel Rafael Nadal sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na tenisovom grandslame Roland Garros. Dvanásťnásobný parížsky šampión zdolal v semifinále ako turnajová dvojka nasadenú dvanástku Argentínčana Diega Sebastiana Schwartzmana 6:3, 6:3, 7:6 (0).

09.10.2020 18:26 , aktualizované: 22:47
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal v zápase proti Argentínčanovi Diegovi Schwartzmanovi v semifinále dvojhry na Roland Garros.
debata (4)

V nedeľu bude bojovať o 20. singlovú grandslamlovú trofej a vyrovnanie rekordu Švajčiara Rogera Federera proti Srbovi Novakovi Djokovičovi alebo Grékovi Stefanosovi Tsitsipasovi.

Nadal čelil v úvodnom geme dvom brejkbalom, no odvrátil ich, v ďalšom geme prelomil Schwartzmanovo podanie a ujal sa vedenia 2:0. Argentínčan síce kontroval rebrejkom, no vo štvrtej hre opäť prišiel o servis a Nadal si po potvrdení brejku vybudoval v prvom sete rozhodujúci náskok 4:1.

Španiel hral ako z partesu, výborne pokrýval celý dvorec a tlačil súpera z forhendu. Schwartzman sa snažil hrať agresívne, no v dlhých výmenách robil v dôležitých momentoch priveľa nevynútených chýb.

O osude druhého setu rozhodol Nadalov brejk za stavu 1:1. V treťom dejstve Schwartzman vyrovnal z 2:4 na 4:4 a za stavu 5:5 mal k dispozícii dva brejkbaly. Ani jeden však nevyužil a na rad prišiel tajbrejk, v ktorom dominoval Nadal.

Po troch ľahkých chybách Argentínčana odskočil súperovi na 4:0 a nedovolil mu uhrať ani jediný bod. Odplatil mu prehru z turnaja ATP Masters v Ríme a upravil vzájomnú bilanciu na 10:1. Pre Nadala to bol 99. víťazný zápas na Roland Garros. V Paríži ešte v tomto roku nestratil ani jediný set.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

"Proti Diegovi som zahral lepšie ako v Ríme. Vedel som, že to bude náročné. Až do stavu 4:2 v treťom sete prebiehal zápas v mojej réžii. Potom som však spravil niekoľko zbytočných chýb, pokazil som volej a Diego sa chytil.

Zahral tam niekoľko skvelých úderov. V tajbrejku som sa dokázal dobre skoncentrovať. Som rád, že som vyhral v troch setoch," uviedol Španiel v prvom pozápasovom interview.

muži – dvojhra – semifinále:
Rafael Nadal (Šp.-2) – Diego Sebastian Schwartzman (Arg.-12) 6:3, 6:3, 7:6 (0)

Dráma proti Tsitsipasovi

Srbský tenista Novak Djokovič bude súperom Španiela Rafaela Nadala vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom Roland Garros. Najvyššie nasadený hráč zdolal v druhom semifinále turnajovú päťku Gréka Stefanosa Tsitsipasa po päťsetovej bitke 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1.

V nedeľu bude bojovať o druhý titul na parížskej antuke, prvý získal v roku 2016. S Nadalom má Srb priaznivú bilanciu 29:26. Tsitsipas mal hneď v úvodnom geme k dispozícii štyri brejkbaly, ani jeden však nevyužil. V ďalšej hre prišiel o servis a Djokovič si po potvrdení brejku vybudoval náskok 3:0, ktorý pretavil v zisk prvého setu.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Srb bol oveľa trpezlivejší v dlhších výmenách, nerobil toľko nevynútených chýb, vychádzali mu stopbaly. Aj v úvode druhého dejstva sa Tsitsipas dostal k brejkbalom, no nevyužil ani jednu z dvoch príležitosti. Potom si prehral podanie v geme, v ktorom viedol 40:0 a skúsený Srb si už koncovku setu postrážil.

Ani na začiatku tretieho setu nepremenil Tsitsipas brejkbal, za stavu 4:4 stratil podanie a Djokovič išiel podávať na víťazstvo v zápase. Tsitsipas však odvrátil mečbal, vyrovnal na 5:5 a v koncovke setu slávil úspech.

Na začiatku štvrtého dejstva síce prišiel o brejk, no vďaka agresívnej hre s množstvom víťazných úderov v desiatom geme opäť Djokoviča brejkol a vynútil si rozhodujúci set. V ňom však dominoval líder svetového rebríčka ATP. ktorý dovolil uhrať Tsitsipasovi iba jediný gem.

Novak Djokovič (Srb.-1) – Stefanos Tsitsipas (Gr.-5) 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Diego Schwartzman #Roland Garros 2020