Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisový drobec sa chce vzoprieť. Šampiónovi i predsudkom

Zosadiť kráľa z antukového trónu. Dobyť najväčšiu tenisovú pevnosť na svete. A prečo nie?

09.10.2020 10:00
Diego Schwartzman Foto: ,
Diego Schwartzman.
debata

Je tu šanca, ktorá prichádza raz za život. Na Roland Garros sa v piatok budú rozdávať finálové vstupenky.

Keď sa povie Diego Schwartzman, väčšina má toto meno zafixované kdesi vzadu. Ako nadpriemerného hráča z druhého sledu, ďaleko za veľkou trojkou. Toho, ktorý síce môže Rafaela Nadala potrápiť, no nie zdolať. Tobôž v Paríži.

No Argentínčan už raz prekvapil – vo štvrťfinále si poradil s dvojnásobným finalistom Dominicom Thiemom.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

Viac neporastieš

Koľkože to meria? Iba 170 centimetrov? A s týmto chce vyhrať grandslamový turnaj? V ére tenisových dlháňov?

Pravda je taká, že posledným víťazom podujatia veľkej štvorky, ktorý mal menej ako šesť stôp (183 cm), bol Gastón Gaudio v Paríži 2004. Za poslednú dekádu do finále prekĺzli iba dvaja nižší hráči.

Tretím môže byť práve Schwartzman…

Keď mal trinásť rokov, doktor mu povedal, že viac už neporastie. Krutá správa pre chlapca, ktorý sa chcel stať veľkým šampiónom.

V tom čase poznal tenisový svet iba tri renkingové jednotky s podobnou výškou. Marcela Riosa, Leytona Hewitta a Jimmyho Connorsa – troch z 23 celkovo. Mať tak o desať či pätnásť centimetrov viac, počúval všade.

Rafael Nadal pred zápasom proti Bielorusovi... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
Rafael Nadal Rafael Nadal pred zápasom proti Bielorusovi Gerasimovovi.

„Aj tak budem hrať tenis,“ vzoprel sa Schwartzman predsudkom. Napokon, byť argentínskou hviezdou znamená byť aj nízky.

Alebo nie sú vari Lionel Messi a Diego Maradona dostatočne slávni? Práve po legendárnom futbalistovi mu dali rodičia krstné meno. Aj prezývku El Peque, čo v španielčine znamená krátky.

Pri letmon pohľade na jeho zápasy s Nadalom je všetko zrejmé. Španiel vedie 9:1. Antuka, vonkajší betón, hala, väčšinou to bolo bez problémov.

Avšak tesne po tom, ako sa tenisový kolotoč po dlhej odmlke rozbehol aj v Európe, sa stala nevídaná vec – rodák z Buenos Aires dokázal niečo, čo sa za uplynulých pätnásť rokov podarilo málokomu. V Ríme získal Nadalov antukový skalp!

Schwartzman si verí aj tentoraz. „Ak budem hrať ako uplynulé dva týždne, mám šancu,“ vravel po prekvapujúcom triumfe nad Thiemom.

A je tu ešte jedna vec, ktorá mu hrá do kariet. Októbrový Paríž. Občasný dážď, chlad, vietor, ťažké a pomalé lopty. Experti vravia, že 28-ročný Argentínčan už nikdy nebude mať väčšiu šancu ovládnuť Roland Garros.

„Veru, toto sú ťažké podmienky pre veľkých bombardérov,“ zamyslela sa pre denník New York Times legendárna Martina Navrátilová. Mala na mysli Nadala.

„Ak ste rýchly a dokážete byť všade, získate výhodu,“ dodala. Tentoraz narážala na Schwartzmana.

Ten však dnes nechce svoj osud zveriť len rýchlym nohám. „Chcem hrať akýsi mix. Vo vhodnej chvíli budem agresívny a keď si to vyžiada situácia, tak defenzívny,“ prezradil plán.

Žiada sa už len dodať, že ak chce zdolať Nadala, musí niečo pridať.

Doktor vylieči?

Aj druhé semifinále má veľkého favorita – Novaka Djokoviča. Vo štvrťfinále to však s jeho veľkými ambíciami chvíľami vyzeralo bledo. S Pablom Carrenom-Bustom prehral prvý set. Po ňom sa ihneď nechal ošetriť. Španiel sa po zápase hneval.

"Novak to v uplynulých rokoch robí stále, keď má na kurte problémy. Neviem, možno je to tlak, ktorý ho k tomu vedie. Ale po ošetrení hrá normálne, všakže?

Netuším, či má naozajstnú bolesť alebo je to iba psychická záležitosť, musíte sa ho opýtať. Pravda je však taká, že vždy, keď sa jeho situácia skomplikuje, zavolá si doktora," obviňoval svetovú jednotku.

Najlepší tenisti všetkých čias Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Andre Agassi

Djokovič sa však po prvom sete oklepal a do semifinále napokon postúpil.

Jeho súperom bude Stefanos Tsitsipas. Mladý Grék, od ktorého sa už pár sezón veľa očakáva, ale predpoklady zatiaľ nenapĺňa. Jeho vzostup bol pomerne rýchly. Ako 18-ročný bol na začiatku sezóny 2017 na 210. mieste v rebríčku ATP.

O 365 dní už bol o 119 priečok vyššie – patrila mu 91. pozícia. Pokračoval ďalej, prepracoval sa do elitnej dvadsiatky a z Melbourne 2019 šokujúcim spôsobom vyprevadil Rogera Federera.

Začalo sa hovoriť o novej generácii, ktorá čoskoro vystrieda veľké trio. Uplynuli necelé dva roky a Tsitsipasov status čakateľa sa nezmenil.

Na Roland Garros sa prebojoval 22-ročný Aténčan iba druhýkrát do grandslamového semifinále. John McEnroe, niekdajší tenisový búrlivák, ho však pred duelom proti Djokovičovi neodpisuje.

Novak Djokovič v zápase s Pablom Carrenom-Bustom. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Novak Djokovič Novak Djokovič v zápase s Pablom Carrenom-Bustom.

„Dokáže čokoľvek. Stefanos je veľký chlap, dobre sa pohybuje a útočí lepšie ako Carreno-Busta. Na Novaka však potrebuje vybehnúť, nesmie dovoliť, aby bol pánom kurtu. Keď sa naskytne príležitosť, musí ísť po nej,“ poradil.

A čo Tsitsipas? „Cítim, že v Paríži mám to správne nastavenie mysle,“ naznačil Srbovi varovný prst.

Od mužského finále nás delia už iba dva duely. Väčšina si v ňom želá súboj titanov, Nadala proti Djokovičovi. Ale čo ak sa niekto predsa len vzbúri?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Stefanos Tsitsipas #Diego Schwartzman #Roland Garros 2020