Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal sa v nočnej bitke ťažšie rozbiehal, Schwartzman ukončil Thiemove nádeje

Štvrťfinálové víťazstvo nasadenej dvojky Rafaela Nadala nad talianskym mladíkom Jannikom Sinnerom na Roland Garros sa zrodilo takmer o pol druhej v noci na stredu. Španielsky tenista sa pomalšie rozbiehal, napokon však v zápase trvajúcom 2 hodiny a 50 minút chytil rytmus a triumfoval v troch setoch 7:6 (4), 6:4, 6:1.

06.10.2020 14:23 , aktualizované: 07.10.2020 06:14
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal počas štvrťfinálovéh zápasu s Jannikom Sinnerom, ktorý sa skončil hodinu a pol po polnoci.
debata (61)

Tridsaťštyriročný Nadal nastúpil na svoj jubilejný 100. zápas na obľúbenom parížskom grandslame, ktorý v kariére vyhral celkovo dvanásťkrát.

„Nerozumiem, prečo sa dnes všetkých päť zápasov hralo na dvorci Philippa Chatriera. Bol to zo strany organizátorov risk. Samozrejme, že nie je ideálne hrať neskoro v noci, ale ešte väčší problém boli podmienky. Na tenis je veľmi chladné počasie, ktoré nevplýva dobre na náš organizmus,“ hneval sa Nadal.

V prvom sete prehrával pri podaní súpera 5:6, napokon však uspel v tajbrejku. V ďalšom priebehu dovolil 75. hráčovi svetového rebríčka ATP uhrať iba päť gemov.

Nadala čaká v semifinále Diego Sebastian Schwartzman, Argentínčan utorňajšom dramatickom štvrťfinále si v pozícii nasadenej dvanástky poradil s trojkou „pavúka“, Rakúšanom Dominicom Thiemom 7:6 (1), 5:7, 6:7 (6), 7:6 (5), 6:2. Päťsetový súboj trval 5:10 h.

Schwartzman sa medzi kvarteto najlepších na turnajoch veľkej štvorky dostal prvýkrát v kariére. V Paríži už bol vo štvrťfinále v roku 2018, v tej istej fáze skončil aj v rokoch 2017 a 2019 na US Open.

Ďalším súperom 28-ročného Argentínčana bude víťaz súboja medzi Španielom Rafaelom Nadalom a talianskym prekvapením parížskeho turnaja Jannikom Sinnerom.

„Dominic je môj dobrý priateľ a ja ho veľmi rešpektujem. Je jeden z najlepších hráčov na okruhu, o to viac si toto víťazstvo cením. V druhom a treťom sete som pokazil niekoľko ľahkých lôpt, ale neklesal som na duchu. Vedel som, že moja šanca príde. Myslím si, že som si postup zaslúžil,“ citovala Schwartzmana agentúra AFP.

V prvom sete mal Thiem navrch v štatistike víťazných úderov (19:13), zároveň sa však úradujúci šampión US Open dopustil aj väčšieho množstva nevynútených chýb (19:11).

Obaja hráči si navzájom raz prelomili podanie a o víťazovi rozhodol tajbrejk, v ktorom jednoznačne dominoval Schwartzman. Do druhého dejstva vstúpil Rakúšanom brejkom, v šiestej hre však o túto výhodu prišiel.

Za stavu 5:4 nevyužil pri podaní súpera až sedem brejkbalových príležitostí, no v jedenástej hre mu stačila jediná a po následnom potvrdení brejku vyrovnal stav setov.

Tretie dejstvo sa nieslo v znamení veľkého počtu nevynútených chýb oboch hráčov a brejkov, ktorých bolo dovedna až osem. V skrátenej hre viedol Thiem 5:2, súper sa dotiahol na 6:6, koncovku však lepšie zvládol Rakúšan.

Thiem mal v ďalšom priebehu zápasu náskok 2:0, Schwartzmanovi sa však podarilo otočiť na 4:2. Za stavu 5:4 mal pri svojom podaní tri setbaly, no Thiem v kritickej chvíli zabral a vyrovnal. V tajbrejku Rakúšan ťahal za kratší koniec a išlo sa do piateho setu.

V ňom sa rozhodujúci moment udial v šiestej hre, v ktorej Schwartzman uspel pri Thiemovom podaní a rovnaký kúsok sa mu podaril aj v ôsmom geme, v ktorom premenil hneď prvý mečbal.

Muži – dvojhra – štvrťfinále:

Diego Sebastian Schwartzman (Arg.-12) – Dominic Thiem (Rak.-3) 7:6 (1), 5:7, 6:7 (6), 7:6 (5), 6:2

Schmiedlovej premožiteľka postúpila

Rozprávková jazda argentínskej tenistky s ruskými koreňmi Nadie Podoroskej v Paríži sa neskončila ani vo štvrťfinále.

Dvadsaťtriročná kvalifikantka v utorok zdolala tretiu nasadená Ukrajinku Elinu Svitolinovú hladko 6:2, 6:4 a prebojovala sa sa medzi kvarteto najlepších na tomto podujatí.

Rodáčka z Rosaria okrem troch úspešných duelov v kvalifikácii na ceste do semifinále vyradili okrem Svitolinovej aj Belgičanku Greetje Minnenovú, Kazašku Juliu Putincevovú, Slovenku Annu Karolínu Schmiedlová aj Češku Barboru Krejčíkovú.

Najbližšou súperkou Podorskej bude Poľka Iga Swiateková, ktorá v súboji dvoch nenasadených hráčok vyradila Talianku Martinu Trevisanovú hladko 6:3, 6:1.

Argentínčanke Podoroská pred štartom RG patrilo v rebríčku WTA 131. miesto a aktuálne už má istotu prieniku do elitnej päťdesiatky. V utorok favorizovanú súperku eliminovala víťaznými údermi (30:8) a na postup využila tretí mečbal.

„Pred RG sme mali s trénermi dobré tréningy a aj preto som už v semifinále,“ povedala po postupe argentínska tenistka priamo na kurte do mikrofónu Eurosportu.

Podoroská sa do hlavnej súťaže grandslamového turnaja dostala len druhýkrát v kariére. Prvýkrát sa jej to podarilo v roku 2016, no na US Open sa porúčala už v 1. kole. Teraz si výrazne vylepšila svoje ťaženie na turnajoch tejto kategórie.

Maximom Ukrajinky Svitolinovej zostávajú semifinálové štarty vlani na Wimbledone a US Open.

Danielle Rose Collinsová v prvom zápase utorňajšieho programu skompletizovala zoznam štvrťfinalistiek. Nenasadená hráčka vyradila v utorňajšom osemfinálovom dueli turnajovú tridsiatku Tunisanku Ons Jabeurovú 6:4, 4:6, 6:4. Zápas trval 2:01 h.

Collinsová sa priblížila k svojmu doterajšiemu maximu na turnajoch veľkej štvorky, ktorým je semifinálová účasť na vlaňajšom Australian Open. Vo štvrťfinále si zmeria sily s krajankou Sofiou Keninovou.

Proti Jabeurovej viedla už 6:4, 3:0, no súperka sa piatimi hrami za sebou vrátila do zápasu.

„Trochu som poľavila v koncentrácii. Vedela som, že sa musím vrátiť k mojej hre, skúšať šťastie a zostať pozitívne naladená,“ uviedla Collinsová, ktorá je jedna z piatich nenasadených hráčok vo štvrťfinálovom pavúku dvojhry.

Ženy – dvojhra – osemfinále:

Danielle Rose Collinsová (USA) – Ons Jabeurová (Tun.-30) 6:4, 4:6, 6:4, Iga Swiateková (Poľ.) – Martina Trevisanová (Tal.) 6:3, 6:1.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roland Garros #Nadia Podoroská #Danielle Rose Collinsová