Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vitajte v džungli! Poľská šelma si ide po ďalšiu korisť

Svet je plný paradoxov. Aj ten tenisový...

06.10.2020 05:00
Iga Swiateková Foto: ,
Iga Swiateková na Roland Garros.
debata

Keď Simona Halepová vlani nastupovala na osemfinálový zápas proti mladučkej Ige Swiatekovej, málokto vedel niečo o jej súperke. Na kurte to tak aj vyzeralo – Rumunka si robila, čo chcela, 18-ročnú dievčinu vyzvŕtala jedna radosť. Všetko sa zomlelo za necelých 45 minút. Napokon, výsledok 6:1, 6:0 hovorí za všetko.

Uplynul rok a pol a na tom istom turnaji – tiež v osemfinále – si to dámy rozdali opäť. Tentoraz v opačnom garde. Karty rozdávala Swiateková a Halepová sa nestačila čudovať. Najväčšia favoritka tohtoročného Roland Garros prehrala 1:6, 2:6. Poľka sa neuveriteľným spôsobom pomstila.

Poloamatérka?

Poviete si, že za jednu sezónu by sa v tenisovom živote veci až tak dramaticky meniť nemali. Ale stáva sa. Swiateková si počas pandémie koronavírusu poradila so školou a odteraz sa môže sústrediť už iba na tenis.

„Zvykol som jej vravieť poloprofesionálka-poloamatérka. Pretože popri tenise normálne chodila do školy,“ zasmial sa jej tréner Piotr Sierzputowski. „Niekedy som tak musel tréning naplánovať na siedmu ráno. Prišla unavená, a keď som sa jej opýtal, čo sa deje, len odpovedala: do noci som sa učila.“

To je už minulosť. „Bola to fuška, ale všetko dobre dopadlo,“ prezradila hráčka. Rodáčke z Varšavy patrí 54. miesto vo svetovom renkingu. Podľa oficiálnej stránky WTA počas kariéry zarobila viac ako 1,1 milióna amerických dolárov. Pochopiteľne, že obe čísla sa budú po parížskom turnaji meniť. Prvé klesne, druhé zasa výrazne stúpne.

Swiateková je mentálny titan. Od juniorských rokov spolupracuje so športovou psychologičkou Dariou Abramowiczovou. Azda aj preto ovládla ako nenasadená hráčka juniorský Wimbledon. „Je to hotové zviera. Tréningy sú pre ňu nuda, ale keď sa začne zápas, ukáže to najlepšie,“ glosuje jej tréner.

V Ušiach Guns N’ Roses

Mimochodom, keď už hovoríme o zvieratách, sympatická Iga si tento rok pred každým duelom púšťa do slúchadiel hit od skupiny Guns N’ Roses – Welcome to the Jungle (Vitajte v džingli, pozn. red.). Akiste tak urobí aj dnes pred životným zápasom. V prvom grandslamovom štvrťfinále na ňu čaká málo známa Talianka Martina Trevisanová, 159. hráčka sveta.

A Swiateková opäť nepriamo sľubuje džungľu. Ako proti Halepovej. „Budem hrať ako predtým. Síce som zdolala veľké eso, ale nesmie ma to zviazať. Neriešim, aký zápas ma čaká,“ dodala vychádzajúca hviezda.

V Paríži sa v tento netypický rok môžu diať veľké veci. Veď mladá Poľka uz zdolala lanskú finalistku, aj víťazku z roku 2018. Akoby to najťažšie už mala za sebou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roland Garros 2020 #Iga Swiateková