Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

To chlpaté čudo by ste nedali ani psovi do papule

Zima, dážď, vietor... Viete si predstaviť horšiu kombináciu na tradične slnečnom Roland Garros? Že nie? Stačilo vymeniť vzduchoprázdnu tubu so žltými loptičkami - obľúbené babolatky za wilsonky - a niektorí hráči zrazu nevedia, kde je sever.

01.10.2020 14:46
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal pred zápasom proti Bielorusovi Gerasimovovi.
debata

Novinka, s ktorou prišli francúzski organizátori, pridáva tenistom ďalšiu vrásku na čele. Dokonca aj tým najlepším. Headlinom slávneho podujatia tak nie je jeho jesenná tvár, ale jemne upravená známa hláška: „No new balls, please (nie nové lopty, prosím)“.

Ťažké a pomalé

Rafael Nadal, Novak Djokovič a Dominic Thiem sú najväčšími favoritmi na zisk Pohára mušketierov. Všetci sa však stavajú k tohtoročnej novinke skepticky. Srb s Rakúšanom označili nové loptičky za ťažšie a pomalšie, najviac však prezradil ten, ktorého sa zmena týka azda najviac. Napokon, Nadal si so starými „babolatkami“ na kurte vždy tykal.

Tridsaťštyriročný Španiel prezradil, že nové lopty sa mu až tak nepáčia. Vyskúšal si ich vraj už doma na Malorke. „Sú úplne iné. Superpomalé a ťažké. Podľa mňa sa na antuku nehodia. Je to však len môj osobný názor,“ vyhlásil. Ďalej to už nerozoberal, podmienky vraj majú všetci rovnaké.

Akoby toho proti 19-násobnému grandslamovému šampiónovi už beztak nehralo dosť. Drsnejšie poveternostné podmienky tlmia jeho rotované forhendy, s ktorými vždy mali súperi problémy. A teraz ešte toto – žlté chlpaté čudo, ktoré neposlúcha ako kedysi.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

Omnoho expresívnejšie sa vyjadril Brit Dan Evans, ktorý prehral v 1. kole s Japoncom Keiom Nišikorim.

„Nedal by som ich ani psovi do papule!“ Nové lopty dokonca označil za oveľa väčšiu zmenu, ako októbrové chladné počasie v hlavnom meste Francúzska. „Organizátori sa trošku sekli. Je ťažké ich nasmerovať na správne miesto. Sú ťažké,“ zamyslel sa.

Pochválil a letel

Mimochodom, jedným z mála, ktorý bol s novinkou na Roland Garros spokojný, bol talentovaný Rus Daniil Medvedev. Pred prvým kolom tvrdil, že lopty jeho hre pasujú. Paradoxne, na konci dňa si ich pár mohol zabaliť do batožiny. Senzačne prehral.

Vedenie podujatia oznámilo zmenu značky vlani v novembri. So spoločnosťou Wilson podpísalo päťročný kontrakt. Výrobca tvrdí, že ich vyvíjal špeciálne pre slávnu parížsku antuku a obstáli aj v dlhodobom teste.

A čo na to tenisové šéfstvo?

Riaditeľ Roland Garros Guy Forget sa snaží rozpaky rozptýliť diplomatickým tvrdením, že v súčasných podmienkach by sa hráčom nepáčili akékoľvek lopty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roland Garros