Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Prekonal Samprasa, naháňa Federera. Djokovič je na čele rebríčka už 287. týždeň

Je koniec septembra a Novak Djokovič stále nenašiel v roku 2020 premožiteľa v zápase, ktorý by sa skončil premeneným mečbalom súpera.

22.09.2020 10:18
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič s trofejou z Ríma.
debata (1)

Jeho momentálne skóre je 31:0. Srbský fenomén svetového tenisu tri týždne po svojom triumfe na turnaji Western & Southern Open v New Yorku ovládol aj podujatie Internazionali BNL d’Italia v Ríme, kde vo finále zdolal Argentínčana Diega Schwartzmana 7:5, 6:3.

Na antuke v hlavnom meste Talianska triumfoval po piaty raz v kariére a okrem toho prekonal niekoľko rekordných zápisov.

Zverenec Mariána Vajdu a Gorana Ivaniševiča si vybojoval 36. titul z turnajov prestížnej kategórie Masters 1000 a osamostatnil sa na čele rebríčka najúspešnejších tenistov na týchto podujatiach pred Španielom Rafaelom Nadalom.

Zároveň zvýšil náskok pred Nadalom na čele singlového rebríčka ATP na 1410 bodov a začal 287. týždeň ako svetová jednotka, čo je druhé najdlhšie vládnutie v histórii. V tomto sa odpútal od Američana Peta Samprasa a pred sebou má už len Švajčiara Rogera Federera s 310 týždňami na čele svetového renkingu ATP.

Djokovič v špecifickom roku 2020 vyhral štyri z piatich turnajov na profiokruhu (Australian Open, Dubaj, New York, Rím), na ktorých sa zúčastnil, plus pomohol Srbom k triumfu v novej tímovej súťaži ATP Cupe v Austrálii.

Známe okolnosti ho obrali o prípadný triumf na US Open. Z turnaja bol vylúčený po incidente z osemfinálového súboja so Španielom Pablom Carrenom Bustom, keď nechtiac napálil loptičku do krku čiarovej rozhodkyne.

Novaka Djokoviča diskvalifikovali z US Open Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič po mimoriadne smolnom okamihu.

Po počiatočnom šoku mu stačilo len pár dní tréningu na antuke, aby znova našiel motiváciu a v Ríme pridal ďalší turnajový úspech s poradovým číslom 81 v kariére.

„V Ríme to bol skvelý týždeň plný výziev. Určite som nehral svoj najlepší tenis v každom zápase, ale našiel som ho, keď som to najviac potreboval v semifinále či vo finále. Som hrdý a spokojný, že som získal piatu rímsku trofej. Ďalší veľký titul a skvelá príprava na Paríž, som maximálne nadšený,“ uviedol Novak Djokovič podľa webu ATP Tour.

Djokovič našiel slová chvály aj na svojho finálového súpera Schwartzmana. Húževnatého Argentínčana na Foro Italico zdolal aj vlani v semifinále, vtedy na to potreboval tri sety.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

Ak by Schwartzman dobyl titul v Ríme, posunul by sa prvýkrát v kariére do Top Ten, takto mu patrí 13. priečka a jeho maximum zostáva 11. pozícia z roku 2018.

„Diego hral v náročných podmienkach výborne, najmä na začiatku zápasu. Predtým vybojoval skvelé víťazstvá nad Nadalom aj Shapovalovom, takže to bol pre neho fenomenálny turnaj. Želám mu všetko dobré do zvyšku sezóny,“ podotkol Djokovič.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič