Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Thiem zosadil legendárnu trojku. Bez priameho súboja

Keď Dominic Thiem postúpil do svojho štvrtého grandslamového finále, dostal otázku, čo urobí, ak opäť prehrá. Nasledovala úsmevná odpoveď: "Zavolám Andymu Murraymu a opýtam sa ho, aké to je."

15.09.2020 15:17
Dominic Thiem Foto: ,
Dominic Thiem.
debata (1)

Rakúšan nepotrebuje číslo na škótskeho tenistu. Ani radu, ako sa vyrovnať s nálepkou večného smoliara. V nedeľu vyhral US Open, Nemca Alexandra Zvereva zdolal v päťsetovej bitke – 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (6).

Slávna štvorica turnajov tak má po šiestich rokoch nového šampióna – tituly si dosiaľ medzi sebou delili Federer, Nadal a Djokovič.

Veľký obrat

Ak sme nazvali finále Osakovej s Azarenkovou typicky ženským – raz hore, inokedy zasa dolu – tak treba povedať aj nasledovné: dámy, pardón! Muži v nedeľu v noci dokázali, že nevyrovnanosť nie je len črtou nežnejšieho pohlavia.

6:2, 6:4, 2:0 – koľko by ste v tej chvíli stavili na prehrávajúceho? Čokoľvek by to bolo, mali by ste dnes poriadny balík. Nemec mal Rakúšana na lopate. Stačilo ho už iba doraziť.

Doľahol však naňho psychický tlak, šanca na grandslamový titul mu akoby zväzovala nohy. A síce ani tie Thiemove neboli najsviežejšie, vzoprel sa a uspel.

„Muselo to mať presne takýto scenár. Celú moju kariéru sprevádzajú víťazstvá a pády. Aj finálový duel proti Saschovi bol ako na hojdačke, plný zvratov. O zisku grandslamovej trofeje napokon rozhodol až tajbrejk piateho setu, nemohlo to mať krajšie vyvrcholenie,“ tešil sa 27-ročný tenista s delovým forhendom.

Zápas to veru nebol najlepší, ale dramatický určite áno. „Dúfam, že celá moja rodina a najmä starí rodičia sú v poriadku. Určite to pre nich nebolo jednoduché.“ dodal.

Mimochodom, bol to len piaty obrat v grandslamovom finále zo stavu 0:2 na sety v open ére. Navyše, na US Open to nedokázal nikto od roku 1949. A keď sme už pri historických štatistikách – rodák z Wiener Neustadtu sa stal celkovo 150. víťazom turnaja veľkej štvorky.

A má aj jeden primát – je vôbec prvým šampiónom, ktorý sa narodil po roku 1990. Pritom ženy už majú dávno víťazku, ktorá má v rodnom liste dátum z nového milénia.

Thiem bol ku grandslamovému titulu blízko už predtým. Dvakrát síce pomerne hladko podľahol Rafaelovi Nadalovi vo finále Roland Garros, vo februári v Melbourne však mal Novaka Djokoviča v kúte.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

Vyhrával 2:1 na sety a so Srbom to vyzeralo všelijako. Rakúšan to však nezvládol. „V akejkoľvek inej ére by bolo oveľa jednoduchšie získavať tituly. Na sto percent,“ vravel sklamane. „Môžem iba drieť a dúfať,“ dodal. A v nedeľu proti Zverevovi drel a dúfal!

Môže vyhrať aj v Paríži

Nebyť veľkej trojky, bol by dnes veľkou hviezdou. Aj grandslamových trofejí by mal určite viac. Experti tvrdia, že jeho forhend patrí medzi najlepšie na svete, súperi zasa, že je určite zo všetkých najprudší. Jednoručný bekhend je dnes na okruhu už skôr výnimkou – Thiem ho do dvanástich rokov údajne nikdy nepoužíval. Až neskôr.

"Hrá veľmi aktívne a predovšetkým moderne. Pripomína mi trošku Nadala. Má však nevýhodu, že je pravák. Thiem má azda druhý najlepší pohyb na kurte – práve po Španielovi.

Je nebezpečný na všetkých povrchoch. Výborne využíva pozície na kurte – na rozdiel od ostatných tenistov, ktorí sa zväčša pohybujú pozdĺž čiary a čakajú, kým k nim lopta príde," poznamenal pre Pravdu Dominik Hrbatý.

Treba však pripomenúť, v New Yorku tí najlepší nehrali. Svetová jednotka Djokovič skončil v osemfinále, keď po nechcenom odpale zranil čiarovú rozhodkyňu. Nadal za oceán neodcestoval a Federer sa zotavuje z operácie. Môže sa im Thiem postaviť už ako rovný s rovným?

"Tým, že vyhral prvý grandslam, opadne z neho tlak. Môže sa stať, že bude prvý hráč, ktorý začne Federera, Nadala i Djokoviča zdolávať častejšie. Tenis je totiž o hlave.

Pokojne môže triumfovať aj na Roland Garros. Osobne si však myslím, že Nadal s Djokovičom sú v tejto chvíli herne stále o krok vpredu," dodal niekdajší dvanásty hráč sveta.

To, ako sa prejaví premiérový grandslam na Thiemových výkonoch, budeme môcť sledovať od 27. septembra v Paríži. Do cesty sa mu možno postavia už aj tie najväčšie kalibre. Rakúšan akiste bude chcieť potvrdiť, že vo Flushing Meadows neuspel len preto, že tam chýbali.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba