Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Osaková na ceste do pekla prudko otočila kormidlo

Po premenenom mečbale si opatrne ľahla na zem a hľadela na oblohu. Vraj chcela vedieť, čo tam videli mnohí šampióni pred ňou. "Neuveriteľný moment," vravela.

13.09.2020 11:06
debata (4)
Naomi Osaková s trofejou za triumf na US Open v... Foto: SITA/AP, Frank Franklin II
Naomi Osaková Naomi Osaková s trofejou za triumf na US Open v areáli Flushing Medows.

Naomi Osaková sa po dvoch rokoch vrátila na americký trón. Vyhrala US Open – turnaj, ktorý zvládol súboj s koronavírusom.

Za hodinu?

Bolo to pravé ženské finále. Najprv hore, potom dole – tá druhá zasa opačne. Viktoria Azarenková viedla 6:1 a 2:0, ale ani tento náskok jej nestačil. Od tej chvíle bola na kurte už iba Osaková – princezná New Yorku, ako o nej napísal francúzsky denník L'Equipe.

„Tento duel som si rozhodne neužívala. Bolo to veľmi ťažké,“ povedala po zápase. Japonka pôsobila odovzdane, prišla o svoj prvý servis aj v druhom sete a na konte mala 13 nevynútených chýb.

„Iba som si povedala, že by bolo trápne prehrať za menej ako hodinu. Takže som sa snažila hrať čo najlepšie a zbaviť sa toho veľmi zlého prístupu, s ktorým som na kurt nastúpila.“

Osaková má za sebou už dvoje americké finále. Obe víťazné. Obe zvláštne. Pred dvomi rokmi zdolala v legendárnom súboji Serenu Williamsovú, ktorá na kurte niekoľkokrát emočne vybuchla. Po zápase sa pred pískajúcim davom rozplakala. Tentoraz to bolo zasa bez divákov a po dvoch týždňoch v prísne stráženej bubline.

Naomi Osaková je kráľovnou US Open Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Aj finále US Open sa hralo bez účasti divákov.

Napokon, aj trofej si podľa protokolu musela vziať sama…

Japonka je už trojnásobnou grandslamovou víťazkou. Po Flushing Meadows 2017 zvládla aj následný Australian Open. Tesne po ňom však prepustila úspešného trénera Saschu Bajina a na dlhé mesiace sa výsledkovo opustila. Chaos v jej tenisovom živote ukončila až päťmesačná pandemická pauza.

7 rúšok, 7 mien

Osaková počas nej nezaháľala. Bola azda najvýraznejšou tvárou tenisového kolotoča. Dcéra japonskej matky a haitského otca žijúca v USA sa pripojila k mohutným americkým protestom, ktoré odštartovala smrť Afroameričana Georgea Floyda v štáte Minnesota.

Zároveň pracovala aj na svojom hernom vzkriesení – presťahovala sa do Los Angeles a prijímala rady od trénera Wima Fissetta. Mimochodom, tento Belgičan v minulosti pomohol k veľkým titulom Azarenkovej i mnohým iným hráčkam.

„Karanténa mi definitívne dala možnosť premýšľať o veľa veciach – o tom, čo chcem dosiahnuť a prečo by si ma mali ľudia pamätať. Toto ťažké obdobie mi určite pomohlo,“ poznamenala.

Pred každým zápasom si na tvár navliekla rúško s menom jednej obete policajného násilia. V talóne ich mala sedem. Aby ich videl celý svet, potrebovala sa dostať do finále. Tým posledným bol Tami Rice – štrnásťročný chlapec z Clevelandu, ktorého v novembri 2014 niekoľkými guľkami zabil tamojší policajt.

Aj za tieto gestá ju obdivuje americká tlač. „Naomi Osaková získala titul na US Open počas toho, ako bojuje za spravodlivosť v spoločnosti,“ napísal New York Times. USA Today zasa vyrukoval s takýmto titulkom: „Tvár Naomi Osakovej odráža jej srdce – je to šampiónka zmeny“.

Keď sa vrátila do New Yorku – najprv na turnaj ATP – obletela svet správa, že mladá rodáčka z Osaky odmieta nastúpiť na semifinále Western & Southern Open v rámci solidarity s basketbalistami, bejzbalistami či futbalistami, ktorí protestovali proti údajnému systematickému rasizmu americkej polície. Organizátori podujatia ju napokon presvedčili, Japonka vyhrala, ale na finále pre zranenie už nenastúpila. Jej súperkou mala byť – paradoxne – opäť Azarenková.

Naomi Osaková sa na US Open predstavila aj s... Foto: SITA/AP, Frank Franklin
Naomi Osaková Naomi Osaková sa na US Open predstavila aj s maskou, na ktorej mala meno Breonny Taylorovej. Tú zastrelili v marci policajti v jej dome.

Hodí to za hlavu

A Bieloruska? Tá po zápase potvrdila, že je zrelou ženou. Na US Open prehrala už tretie finále – v rokoch 2012 a 2013 stroskotala na Serene Williamsovej.

„Či budem nad touto prehrou dlho premýšľať? Nie, nebudem tu sedieť nešťastná. Bol to jednoducho zážitok, ktorý sa neskončil v môj prospech,“ povedala s nadhľadom bývalá svetová jednotka, dnes matka trojročného syna Lea.

Čo ma nezabije, to ma posilní, mohla by si povedať rodáčka z Minsku, mesta, ktoré je svedkom veľkých demonštrácií proti prezidentovi Lukašenkovi. Za sebou má veľké množstvo zranení a rozchodov s trénermi či životnými partnermi. Mohla sa stať prvou matkou – grandslamovou šampiónkou – od víťazstva Kim Clijstersovej v Melbourne 2011.

„Svet prežíva ťažké časy,“ povedala 31-ročná Bieloruska so zadržiavaným plačom. „Som vďačná za príležitosť hrať pred miliónmi divákov pri televíznych obrazovkách. Skúsim to opäť. Určite,“ zakončila sympatická hráčka.

Už o dva týždne odštartuje preložený grandslam Roland Garros. V prípade Osakovej je vraj teraz všetko vo hviezdach. „Keď som sem prišla, plánovala som ho hrať, ale teraz uvidím, čo sa stane.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Victoria Azarenková #Naomi Osaková