Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rakúsko-nemecké finále. Thiem nestratil ani set, Zverev otočil z 0:2

Vo finále mužskej dvojhry na tenisovom grandslamovom turnaji US Open sa stretnú Nemec Alexander Zverev s Rakúšanom Dominicom Thiemom. Piaty nasadený Zverev predviedol v piatkovom semifinále obrat z 0:2 na sety, Španiela Pabla Carrena-Bustu zdolal 3:6, 2:6, 6:3, 6:4, 6:3.

12.09.2020 07:23 , aktualizované: 08:12
Alexander Zverev Foto: ,
Alexander Zverev po postupe do finále US Open.
debata

Druhý nasadený Thiem postúpil do svojho štvrtého grandslamového finále po výhre nad turnajovou trojkou Rusom Daniilom Medvedevom 6:2, 7:6 (7), 7:6 (5). Zverev ani Thiem ešte nezískali titul z turnajov veľkej štvorky, Nemca čaká vôbec prvé finále.

Zverev vstupoval do zápasu s Carrenom-Bustom ako papierový favorit, od začiatku mu však chýbala istota i väčšia razancia pri úderoch. V prvom sete dvakrát prehral svoje podanie a veľa kazil.

Carreno-Busta sa dostal do tempa, v druhom sete ovládol dianie na kurte a rýchlo si vybudoval náskok 5:0. Zverev sa síce vyhol „kanárovi“, no v súčte dvoch setov spravil až 36 nevynútených chýb.

V treťom dejstve výrazne zlepšil hru a ujal sa vedenia 3:1. Následne síce o výhodu brejku prišiel, ale nátlakovým štýlom hry si vybojoval ďalší. Zminimalizoval počet chýb a tretí set získal v pomere 6:3. Vo štvrtom dvakrát uspel pri súperovom podaní, pri svojom zaváhal len raz a vyrovnal na 2:2.

Pred rozhodujúcim piatym setom sa Španiel nechal ošetriť a hneď v prvom geme stratil svoj servis. Rozbehnutého Zvereva už bolo ťažké zastaviť a päťsetovú bitku, ktorá trvala 3:23 h, doviedol do úspešného konca.

"Z postupu do môjho prvého grandslamového finále mám obrovskú radosť, ale veľmi túžim spraviť aj posledný krok. Dnes to bol naozaj riadna fuška. Po prehratom druhom sete som sa pozrel na skóre na tabuli a povedal som si: ‚To nie je možné, si favorit a prehrávaš 0:2, takto nemáš žiadnu šancu, hráš zle.‘

Vedel som, že môj prístup musí byť iný. Našťastie to už v ďalšom priebehu z mojej strany vyzeralo tak, ako si predstavujem," povedal Zverev, ktorého doterajším maximom na grandslamoch bola semifinálová účasť na tohtoročnom Australian Open.

Vlaňajší finalista z Flushing Meadows Medvedev prišiel v prvom sete dvakrát o svoje podanie. V ďalšom priebehu síce zlepšil servis, v oboch tajbrejkových koncovkách však ťahal za kratší koniec.

Thiem v tomto roku neuspel vo finále Australian Open, predtým dvakrát zostal tesne pod vrcholom na Roland Garros (2018, 2019). V nedeľu bude chcieť vyvrátiť povesť smoliara.

„Dúfam, že zúročím skúsenosti z predošlých finálových účastí. Cítim obrovskú motiváciu konečne získať grandslamový titul, urobím pre to maximum,“ vyhlásil Thiem.

Finále je na programe v nedeľu o 22.00 SELČ. V prospech Thiema hovorí bilancia vzájomných zápasov so Zverevom, nad ktorým vedie 7:2. Nemca zdolal trikrát po sebe – na vlaňajšom Roland Garros, Turnaji majstrov i v januári tohto roka v semifinále Australian Open.

Semifinále – dvojhra – muži:

Alexander Zverev (Nem.-5) – Pablo Carreno-Busta (Šp.-20) 3:6, 2:6, 6:3, 6:4, 6:3, Dominic Thiem (Rak.-2) – Daniil Medvedev (Rus.-3) 6:2, 7:6 (7), 7:6 (5)

Ženská štvorhra pre nenasadenú štvoricu

Nemecká tenistka Laura Siegemundová spolu s ruskou partnerkou Verou Zvonariovovou triumfovali v ženskej štvorhre.

Nenasadená dvojica si v piatkovom finále poradila s americko-čínskym párom Nicole Melicharová, I-Fan Sü v dvoch setoch 6:4 a 6:4. Víťazky stratili na ceste za trofejou len jeden set v semifinále.

Pre tridsaťšesťročnú Zvonariovovú to je druhý titul zo štvorhry na US Open, prvý získala ešte v roku 2006 s Francúzkou Nathalie Dechyovou. Okrem toho vyhrala v debli aj Australian Open (2012) a bola vo finále Wimbledonu (2010). Pre jej o štyri roky mladšiu partnerku Siegemundovú je to premiérová trofej z Grand Slamov.

Tretie nasadené hráčky Melicharová a I-Fan Sü prišli o svoje podanie už v treťom geme, následne aj v piatom a prehrávali 1:5. Vo ôsmej hre síce súperky brejkli, no prvý set už nezachránili.

Siegemundová so Zvonariovovou síce v deviatom geme nevyužili štyri setbaly, ale v nasledujúcom premenili druhý a vyhrali 6:4. V druhom sete zobrali súperkám servis už v prvej hre, brejk potvrdili a viedli 2:0. V ďalšom priebehu sa opierali o dobrý servis, v desiatom geme premenili hneď prvý mečbal a aj druhý set vyhrali 6:4.

„Nebolo to jednoduché. V minulosti som mala veľa zranení a vždy som sa snažila vrátiť na kurty, takže je pre mňa veľká česť, že tu dnes môžem byť,“ povedala Zvonariovová, ktorá hrala štvorhru na turnaji so Siegemundovou prvýkrát až na tomto US Open.

Nemecká tenistka venovala titul tete, ktorá zomrela počas turnaja: Myslím si, že mala najlepšie miesto v aréne, takže výhru chcem venovať jej."

Ženy – štvorhra – finále:

Laura Siegemundová, Vera Zvonariovová (Nem./Rus.) – Nicole Melicharová, I-Fan Sü (USA/Čína-3) 6:4, 6:4

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Dominic Thiem #Alexander Zverev