Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Serena prepásla ideálnu šancu. Ale neodpisujte ju

Je to nikdy sa nekončiaci príbeh. Taký, ktorý potrebuje sladký americký koniec. Ten však neprichádza. S pribúdajúcim časom sa vzďaľuje.

11.09.2020 13:26
Serena Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová počas zápasu s Viktoriou Azarenkovou.
debata (28)

Serena Williamsová sa 24. grandslamového titulu znovu nedočká. V semifinále US Open – v súboji mamičiek – podľahla Bieloruske Viktorii Azarenkovej 6:1, 3:6, 3:6. Tá vyzve v sobotňajšom zápase o všetko Naomi Osakovú.

Už nie je úžasná

Bol to boj. Jeden lepší úder ako druhý. Od konca prvého setu, ktorý mal jednoznačný priebeh, až po samotný záver. Serena však odohrala štvrtý trojsetový duel v slede. A bolo to cítiť.

"Nielen proti Azarenkovej, ale v každom zápase na tri sety. Už si nemôže dovoliť hrať tak veľa ťažkých stretnutí.

Azarenková bola na tom lepšie fyzicky – je bývalou svetovou jednotkou, vyhrala grandslamový turnaj, nemá voči Williamsovej taký rešpekt ako mladšie hráčky. Američanku hnal na konci predovšetkým adrenalín," myslí si Karina Cíleková-Habšudová, niekdajšia slovenská tenistka.

Čoskoro 39-ročná hráčka sa naposledy z veľkého titulu radovala na Australian Open 2017. Následne porodila dcéru Olympiu a prehrala v štyroch grandslamových finále. Akoby titul, ktorým by dorovnala historické maximum Margaret Courtovej, bol pre ňu zakliaty.

„A pritom mala ideálnu príležitosť, v New Yorku sú neštandardné tenisové podmienky, na turnaj nepricestovalo šesť hráčok z elitnej desiatky,“ vraví bývalá slovenská reprezentantka.

Je to viac o hlave alebo sa už aj na mladšej zo sestier Williamsových podpisuje vek?

„Jedno je isté, stále rovnako neznáša prehry. A či sa trápi kvôli historickým štatistikám? Nuž, to je otázka. Myslím si, že už nie je taká dobrá ako kedysi. Navyše, jej súperky sa neustále zlepšujú. Cítia, že ju môžu zdolať. Časy, keď zdolávala aj špičkové tenistky 6:2, 6:2, sú zrejme preč. Stále je veľmi dobrá, avšak už nie úžasná,“ pripomína Mats Wilander, expert televíznej stanice Eurosport.

V Paríži nie

S tenisom však stále nekončí. Nerozpráva ani o živote po kariére. Akoby sa jej to netýkalo. Odborníci však veštia, že získať 24. grandslam bude pre ňu čoraz ťažšie.

„Keď sa vám niečo na niekoľkýkrát nepodarí, začnete pociťovať ťarchu. Okrem toho – s pribúdajúcim vekom je viac ako zložité udržať si vysokú latku hry, nasadenie i potrebnú sústredenosť. A pripomínam, že grandslam trvá dva týždne. Netrúfam si však predpovedať, či ešte niekedy vyhrá podujatie veľkej štvorky,“ uvažuje Cíleková-Habšudová.

Najlepšie platené športovkyne uplynulého roka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Naomi Osaková (Jap., tenis) - 37,4 mil....

Serena už o necelé dva týždne oslávi 39. narodeniny, štyridsiatka začne klopať na dvere. Koľko príležitostí ešte bude mať?

„Jej snom je vyhrať grandslam, nejde po rekorde. Dobre si uvedomuje, že už teraz je historicky najlepšou hráčkou. Chce však aspoň ešte raz pocítiť chuť víťazstva,“ domnieva sa slávny Švéd.

Cíleková-Habšudová nesúhlasí. „Je neuveriteľne talentovaná. Pri tenise ju podľa mňa držia už iba dve veci – to, že grandslam nevyhrala ako mama a magická 24-ka.“

Jej púť vo Flushing Meadows sa skončila, najbližšiu šancu dostane na Roland Garros v Paríži. Začína sa v pondelok 21. septembra. Williamsová pred pár dňami ešte nevedela odpovedať na otázku, či vôbec pocestuje do Európy. Dala si však podmienku, že ak nastúpi do lietadla, nebude bývať v hoteli, ale vo vlastnom byte.

"Na antuke jej veľmi neverím. Jej rýchle lopty nebudú mať takú účinnosť. Určite ju nefavorizujem – má svoj vek a v Paríži sa hrajú dlhšie výmeny.

Navyše tam bude mať aj silnejšie súperky," uvažuje 47-ročná rodáčka z Bojníc, niekdajšia svetová desiatka.

Serenu ale neodpisuje. Jej šanca vraj príde o necelého pol roka v Melbourne. „Avšak len vtedy, ak sa tam bude môcť hrať,“ dodáva s úsmevom.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Serena Williams #Karin Habšudová-Cíleková #Viktoria Azarenková