Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najprv dieťa, potom tenis. V New Yorku valcujú mamičky

Martina Hingisová mala 16 rokov a 177 dní, keď vyhrala svoj prvý grandslamový turnaj.

09.09.2020 16:55
tenis Foto:
Tri matky vo štvrťfinále US Open. Zľava Cvetana Pironkovová, Serena Williamsová a Viktoria Azarenková.
debata

Juhoslovanka Monika Selešová sa na premiérový úspech vyspala iba o dvanásťkrát viac. Dokonca ani Tracy Austinová nemala sedemnásť, keď sa tešila z titulu vo Flushing Meadows.

Šarapovová, Sanchezová-Vicariová, Grafová, ale aj Mandlíková…

Boli časy, keď tenistkám dominovali nezrelé tínedžerky. Sú dávno preč. Tieto dni patria mamičkám. Na US Open sa medzi najlepších osem prebojovali až tri z nich. Serena Williamsová, Cvetana Pironkovová a Viktoria Azarenková.

Klobúk dolu, dámy…

Úplne iný človek

Sú tri matky vo štvrťfinále grandslamu rekordom?

„Ťažko povedať, ani historici takéto štatistiky nevedú. Jediné, čo môžeme povedať, je to, že ide o veľký progres,“ konštatuje britský denník The Telegraph. Pravdou však je, že niečo podobné sa udialo vôbec prvýkrát.

Najkrajšie hráčky tenisovej histórie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Carling Bassettová (Kanada) - V roku 1985...

Tohtoročné fakty sú aj takéto: zo 128 žien, ktoré zasiahli do podujatia v New Yorku, si až deväť z nich môže povedať – mama.

A vonkoncom neboli iba do počtu…

Poslednou z trojice, ktorá sa prebojovala do štvrťfinále, je Bieloruska Azarenková.

„Som taká hrdá na všetky dámy. Dúfam, že pôjdeme čo najďalej. Musí to byť veľmi inšpirujúce. Pre všetky ženy, ktoré idú za svojím cieľom a neidentifikujú sa iba ako matky, ale aj naďalej sa venujú tomu, čomu chcú,“ zamyslela sa. „To, že sme mamy, neznamená, že nie sme aj niečo iné. Sme ženy so snami, cieľmi i potrebnou vášňou,“ podotkla.

V poriadku, s Williamsovou a Azarenkovou – mimochodom finalistkami US Open 2012 a 2013 – sa počítalo už pred začiatkom grandslamu. Ale Pironkovová?

Bulharka v uplynulých troch rokoch nehrala na žiadnom turnaji WTA. Po tom, ako v osemfinále vyprevadila z kurtu Francúzku Cornetovú, nemohla nasledovať iná otázka.

Ako pomohlo materstvo vášmu tenisovému prejavu?

„Všetko je o ňom,“ odpovedala počas virtuálnej tlačovej konferencie. „Pochopiteľne, po pôrode sa z vás stane úplne iný človek. Už sa nesústredíte iba na seba, stredobodom záujmu je odrazu vaše dieťa. A to je len dobre,“ zasmiala sa 32-ročná hráčka, ktorá v apríli 2018 priviedla na svet syna Alexandra.

„Môj život je dnes oveľa viac zorganizovaný, mentálna výdrž je úplne niekde inde. Po fyzickej stránke poznám svoje telo oveľa lepšie,“ vysvetlila novinárom prednosti tenisových mamičiek.

Sú dôležitejšie veci

Jej súperkou bude v stredu podvečer 23-násobná grandslamová šampiónka a matka trojročnej Olympie Serena Williamsová. Okrem iného to znamená, že minimálne jedna matka je už v semifinále. O tom, ako sa po pôrode postaví k ďalšej kariére, sa dlho špekulovalo.

Dnes ju už môžeme hodnotiť aj pár štatistickými údajmi. Podľa nich to už nie je dominantná Serena ako predtým. Dostala sa síce do štyroch grandslamových finále, ale ani raz neuspela. Zatiaľ čo pred pôrodom vyhrala 86 percent zo všetkých zápasov, po ňom už iba 78.

„Veľmi túži po 24. grandslame a vo finále ju to vždy zväzuje. Tam jej nepomôže ani to, že je matka. Možno to teraz prelomí a potom už bude uvoľnená,“ nazdáva sa Dominika Cibulková.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Being full time mama and we still continue to live our lives to the fullest

Príspevok, ktorý zdieľa Dominika Cibulkova (@domicibulkova),

Mimochodom, bývalá skvelá slovenská tenistka je čerstvou mamičkou. Na otázku, v čom by dnes mohla byť lepšou hráčkou, ako kedysi, odpovedala takto:

„Lepšou iba z toho hľadiska, že by som tenis už nebrala smrteľne vážne. Ak niekoho predtým zväzovala tréma, zrejme si povie, že sú aj dôležitejšie veci na svete a hrá uvoľnenejšie. Ako matka som však na kurte ešte nestála, preto sa mi k tomu ťažko vyjadruje,“ pripomenula.

O tom, že aj matky, na ktoré teraz dlhé dni a týždne doma čakajú ich ratolesti, majú veľkú motiváciu, nepochybujte. Napokon, uplynulé výsledky nech sú toho dôkazom.

„Keď má človek dostatočnú chuť, priority si dokáže nastaviť. Povie si, že ide do toho, dva roky maká, cestuje s ním rodina a robí vlastne iba to isté, čo celý život – možno len s uvoľnenejšou hlavou. Tenis môže byť aj naďalej prioritou, nemusí však už natoľko zväzovať,“ dodáva niekdajšia štvrtá hráčka sveta.

História si okrem tínedžeriek pamätá aj na grandslamové víťazky – matky. Pravda, nebolo ich toľko. V Open ére sa to podarilo len Kim Clijstersovej, Evonne Goolagongovej a Margaret Courtovej.

Azda je na čase tento krátky zoznam oprášiť a doplniť o ďalšie meno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #matky #tenis #ženy #US Open 2020