Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zámerné a nebezpečné. Vysvetlili Djokovičov koniec, Srb sa kajal

Mal obrovskú šancu na zníženie náskoku Rogera Federera. Lenže nikomu ani vo sne nenapadlo, že Novak Djokovič príde o možnosť zabojovať o 18. grandslamový titul takýmto spôsobom.

07.09.2020 06:44 , aktualizované: 07:46
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič v debate s rozhodcom.
debata (144)

Švajčiarsky líder (má 20 najprestíž­nejších trofejí) i ďalší večný rival Rafael Nadal na prvom grandslame po koronakríze neštartovali. Srb však nepríjemné ochorenie prekonal a netajil sa najvyššími ambíciami.

V nedeľu večer ich však razantne uťali rozhodcovia i smola, ktorá sa Djokovičovi nalepila na obe ruky. Jednou si nadhodil loptičku a druhou ju odpálil.

Urobil to tak nešťastne, že trafil do krku jednu z čiarových rozhodkýň, ktorá sa zosunula k zemi a mala problémy s dýchaním.

"Celá táto situácia vo mne zanechala prázdnotu a smútok. Pýtal som sa na stav rozhodkyne. Chvalabohu, všetko je v poriadku.

Veľmi sa ospravedlňujem, že som jej spôsobil toľko stresu. Nezavinene a nesprávne," prelomil mlčanie Djokovič na Instagrame.

Rozhodcovia boli k nemu nemilosrdní. Súboj s s Pablom Carrenom-Bustom skontumovali v prospech španielskeho tenistu a ukončili výnimočnú 26-zápasovú víťaznú sériu svetovej jednotky, ktorej sa rozhodnutie príliš nepozdávalo.

Novaka Djokoviča diskvalifikovali z US Open Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič po mimoriadne smolnom okamihu.

Apely ani niekoľkominútová debata však rozhodcov neobmäkčila a poslala tenisovú superstar z New Yorku do Belehradu.

"Na margo diskvalifikácie – musím sa vrátiť späť do práce a premeniť všetko toto sklamanie na užitočnú lekciu po hernej i ľudskej stránke.

Ospravedlnil som sa organizátorom turnaja a všetci ocenili moje správanie.

Som vďačný môjmu tímu a rodine, že sú mi veľkou oporou a aj mojim verným priaznivcom. Ďakujem a ospravedlňujem sa," uzavrel Djokovič.

Tridsaťtriročný tenista podľa stanoviska prišiel o všetky získané body i prize money, ktoré mu za postup do osemfinále prináležali.

„Na základe pravidiel US Open rozhodcovia vylúčili Novaka Djokoviča z turnaja, nakoľko zámerne a nebezpečne udrel do lopty bez ohľadu na následky,“ píše sa v oficiálnom stanovisku US Open.

Väčšina tenisových osobností sa priklonila na stranu arbitrov.

„V prvom rade dúfam, že rozhodkyňa je v poriadku. V druhom – rozhodcovia urobili správne rozhodnutie. Je to smola pre všetkých zúčastnených, ale také sú pravidlá,“ napísala Billie Jean Kingová.

„Bola to azda jediná možnosť, ako mohol Djokovič prísť o svoj 18. grandslamový triumf,“ pridala sa bývalá svetová jednotka Tracy Austinová.

S dávkou humoru i nadhľadu sa na celú vec pozrel Steve Darcis. Belgický tenista na twitter pridal fotografiu rozhodkyňe i utešujúceho Djokoviča s veľavravným popisom:

„Prvá, ktorá v roku 2020 zdolala Djokoviča. Novak má momentálne bilanciu 26–1.“

Carreno-Busta proti Shapovalovovi

Kanadský tenista Denis Shapovalov postúpil do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Dvanásty nasadený vyradil osemfinále sedmičku podujatia z Belgicka Davida Goffina 6:7 (0), 6:3, 6:4, 6:3.

Shapovalova čaká premiérová účasť vo štvrťfinále US Open. "Som veľmi hrdý. Je neuveriteľné, akú dlhú cestu som prešiel. Vedel som, že proti Davidovi to bude ťažké, tak som bojoval o každý bod.

Som vyčerpaný, ale šťastný," citoval Kanaďana web ATP. O semifinále zabojuje proti Španielovi Pablovi Carrenovi-Bustovi, ktorý postúpil po tom, ako diskvalifikovali najvyššie nasadeného Novaka Djokoviča.

Srb v osemfinále napálil loptičku do čiarovej rozhodkyne a z turnaja ho vylúčili. Medzi najlepšou osmičkou sa predstaví aj Chorvát Borna Čorič, ktorý zdolal Austrálčana Jordana Thompsona 7:5, 6:1, 6:3.

Vo štvrťfinále sa stretne s Nemcom Alexandrom Zverevom. „Zápas som začal dobre, za stavu 5:3 som bol možno trochu strnulejší, ale to sa stáva. Teraz mám pred sebou najväčšiu príležitosť v kariére,“ uviedol Čorič, ktorý postúpil do štvrťfinále grandslamu po prvý raz.

dvojhra – osemfinále: Denis Shapovalov (Kan.-12) – David Goffin (Belg.-7) 6:7 (0), 6:3, 6:4, 6:3, Borna Čorič (Chor.-27) – Jordan Thompson (Aus.) 7:5, 6:1, 6:3

Osakovej radosť

Japonská tenistka Naomi Osaková postúpila do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open.

Štvrtá nasadená hráčka zdolala v osemfinále štrnástku podujatia Anett Kontaveitovú z Estónska 6:3, 6:4. Vo štvrťfinále sa stretne s domácou Shelby Rogersovou.

Osaková sa predstaví medzi najlepšou osmičkou druhýkrát za tri roky. „Bol to dobrý zápas, som si istá, že to bol jeden mojich najlepších výkonov v tejto krátkej sezóne,“ citoval Osakovú web WTA.

ženy – dvojhra – osemfinále:
Naomi Osaková (Jap.-4) – Anett Kontaveitová (Est.-14) 6:3, 6:4

© Autorské práva vyhradené

144 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Novak Djokovič #Pablo Carreno-Busta