Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Respirátor, pod ním rúško. Američania však všetko zvládli

Má za sebou vydarený reštart. Najprv sa kvalifikoval na turnaj Masters, potom premiérovo vyhral zápas na grandslame. Slovenský tenista Norbert Gombos (30) je už z New Yorku doma v karanténe a čaká na test na koronavírus.

06.09.2020 14:42
Norbert Gombos Foto: ,
Norbert Gombos v zápase proti Marinovi Čiličovi.
debata

Niektorí hráči naznačili, že v americkej bubline sa cítia neslobodne. Ste rád, že ste z nej vonku?

Nespokojní boli predovšetkým Francúzi, ktorí boli v kontakte s pozitívne testovaným krajanom Pairem. Iba oni nemohli vychádzať z izieb a strážila ich ochranka. Mne tam bolo fajn.

Prekážalo vám niečo?

Azda len neustále nosenie rúška. V hoteli bola spoločenská miestnosť a musel som ho mať nasadené aj pri stolnom tenise. Inak bolo všetko v poriadku. Všetci pristupovali k opatreniam poctivo.

Nebolo to náročné na psychiku?

Vôbec. Vedel som, do čoho idem. Fungoval som normálne.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

Je dobré, že sa turnaj vo Flushing Meadows koná za takýchto okolností?

Ukázalo sa, že aj keď situácia vo svete nie je dobrá, podujatia sa dajú organizovať. Američania to zvládli, ukázali, ako na to.

Majú podmienky v bubline vplyv na výkony hráčov?

Na tých, ktorí sa necítili komfortne, zrejme áno. To však nebol môj prípad. Priznám sa, že do Ameriky sa mi najprv nechcelo, no zostal som milo prekvapený. Nebýval som na Manhattane, nemohol som sa prechádzať po New Yorku a navštevovať obchody. Dôležité však je, že konečne som hral súťažný tenis proti svetovým hráčom.

Zdá sa, že na tohtoročný US Open budete spomínať rád…

Ale bez divákov to bolo zvláštne. Odohral som dobré zápasy – v Cincinatti som zdolal dvoch hráčov zo stovky, následne vyhral prvý grandslamový duel. Nemal som dlhú prípravu – týždeň doma, v New Yorku ďalšie štyri dni, ale s trénermi Tiborom Tóthom a Davidom Olaszom sme odviedli skvelú prácu. Zlepšoval som sa zo zápasu na zápas.

Najlepší tenisti všetkých čias Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Andre Agassi

V 2. kole ste vytrápili aj víťaza z roku 2014 Čiliča. Čo chýbalo k tomu, aby ste sa prebojovali ďalej?

Ak by som využil šance, ktoré sa mi naskytli, mohol som ho zdolať. Marin je však veľmi skúsený tenista, na grandslamoch toho odohral veľa. Pri takomto hráčovi to musíte vziať v správnej chvíli do vlastných rúk.

Mimochodom, dá sa vydržať zaoceánsky let s rúškom na tvári?

Spiatočná cesta dala trošku zabrať. Do Európy so mnou letelo veľa Američanov a všetci vieme, že situácia tam nie je dobrá. Dal som si teda na tvár respirátor a navrch ešte plátené rúško. Prvé hodiny to bolo náročnejšie, potom som si zvykol. Hádam to bolo na niečo dobré a test bude negatívny.

V auguste ste oslávili 30. narodeniny. Dostali ste opäť nejaký obľúbený model lietadla?

Na veľkú oslavu nebol čas – len skromne s najbližšími. Ani na lietadlo neprišlo, dostal som auto – Shelby Mustang GT ročník 1969. Som v karanténe, budem mať naň dosť času (úsmev).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #New York #Norbert Gombos #US Open 2020