Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápasy proti Rafovi či Novakovi? Moje deti to nezaujíma, povzdychol si Federer

Dvadsaťnásobný grandslamový víťaz Roger Federer absolvoval dve operácie kolena a pred mesiacom oznámil, že v tomto roku si už nezahrá.

10.07.2020 23:00
Roger Federer Foto: ,
Manželka Rogera Federer Mirka s deťmi na archívnej snímke.
debata (4)

Švajčiarsky tenisový velikán naposledy nastúpil v semifinále Australian Open proti Novakovi Djokovičovi. Neskoršiemu víťazovi turnaja podľahol v troch setoch.

Federer sa už sústreďuje na rok 2021. Avizuje, že sa chce vrátiť v plnej sile a túži po medaile v olympijskej dvojhre.

Tridsaťosemročný hráč sa koncom minulého roka stal spolumajiteľom výrobcu športovej obuvi On. Pri prezentácii modelu s názvom The Roger čelil aj otázkam zo súkromia. Najzaujímavejšie odpovede priniesol portál Blick.

O zdravotnom stave

Podstúpil som dve operácie kolena, takže posledné obdobie bolo o rehabilitácii, odpočinku a chodení o barlách. Neponáhľal som sa, bral som to krok za krokom.

Cítim sa oveľa lepšie, ale ešte nie som na úrovni, aby som mohol hrať tenis naplno. Mojím cieľom je byť pripravený na ďalší rok. Doma pre to môžem robiť všetko, a to je skvelé.

Čo ste o Federerovi možno nevedeli Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Roger Federer, azda najpopulárnejšia tenisová...

O pauze počas koronavírusu

Potešilo ma, že som mohol stráviť toľko času vo Švajčiarsku. Posledných 25 rokov som bol neustále na cestách. Doma som zostal maximálne päť až šesť týždňov. A teraz, po štyroch či piatich mesiacoch, som stále tu.

Užívam si to. Samozrejme, stále som veľmi opatrný. Ale kvalita tunajšieho života je skvelá, leto sa rozbehlo a ľudí to láka von. Boli to príjemné chvíle aj pre celú našu rodinu.

Dubajský apartmán Rogera Federera Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Apartmán Rogera Federera.

O olympiáde v Tokiu

Veľmi sa na ňu teším. Pre nás športovcov bolo veľkým sklamaním, keď Hry 2020 odložili. Dúfame, že budúci rok sa uskutočnia, aj keď si tým pre pandémiu nie sme stopercentne istí. Olympiáda je napriek tomu mojím hlavným cieľom.

Na olympijských hrách 2004 som spoznal svoju manželku, v tom roku a aj o štyri roky neskôr som mal tú česť byť vlajkonosičom. V Pekingu som získal zlato vo štvorhre s mojím priateľom Stanom Wawrinkom. V singli v Londýne som bral striebro, účasť v Riu 2016 mi zmarilo zranenie.

Roger Federer (vľavo) a Stanislas Wawrinka so... Foto: SITA/AP, Elise Amendola
Roger Federer, Stanislas Wawrinka Roger Federer (vľavo) a Stanislas Wawrinka so zlatými medailami za štvorhru z Pekingu 2008.

Čo z kondičného tréningu miluje a čo neznáša

Nemám rád viacero vecí (smiech). Koniec koncov, som tenista a nie človek na fitnes, aj keď viem, že mi pomáha a nemôžem ho vynechať, ak mám byť pripravený na kurte. Nemám rád bežecký pás ani cvičenia zamerané na stabilitu.

Musím sa tomu venovať denne, pretože som mal problémy s chrbtom. Mám rád cvičenia na rozvoj agility a silový tréning. Možno aj kvôli problémom s chrbtom vynechávam drepy s výskokom. Ale viem, že sú vyčerpávajúce.

O druhom najobľúbenejšom športe

Povedal by som, že je ním futbal. Zinedine Zidane bol mojím idolom. A basketbal, v ktorom obľubujem LeBrona Jamesa. Zidana som už stretol, bol veľmi milý.

Hovorí sa, že nie je dobré stretnúť vaše vzory, pretože môžete byť sklamaný. Neplatilo to a ani v prípade Michaela Jordana, ktorého som tiež spoznal.

O rituáloch pred zápasoch

Nie som poverčivý, no je mňa dôležité byť všade včas. Meškania sa bojím. Napríklad prípadu, že uviaznem v dopravnej zápche. Radšej som všade v predstihu. Chcem byť pripravený: čo sa týka taktiky, rakety či stravy – všetko musí byť v poriadku.

O najväčšom víťazstve

Asi proti Peteovi Samprasovi vo Wimbledone v roku 2001. Bolo to veľké prekvapenie, išlo o môjho obľúbeného hráča. Hral som prvýkrát na centrálnom kurte, bol obrovský.

Pomyslel som si: keď dokážem zdolať Samprasa tu, zdolám hocikoho hocikde. Po tomto úspechu som pevne veril tomu, že budem mať skvelú kariéru.

O svojich štyroch deťoch

Poriadne som sa natrápil, kým prišli na chuť tenisu. Keď hrám proti Rafovi (Nadalovi, pozn.) a Novakovi (Djokovičovi), vôbec ich to nezaujíma. Skúšal som všetko. Teraz ho hrajú všetky moje deti, pretože nechcem byť tým, ktorého deti ho nehrajú – a už vôbec nie, keď sa na to pozrieme z pozadia mňa a Mirky.

O manželke Mirke

Je najlepšia, veľmi ju ľúbim. Som neskutočne rád, že som ju pred rokmi stretol. Toto všetko by som bez nej nedokázal.

O hercovi, ktorý by ho mohol stvárniť

Možno Leonardo DiCaprio alebo Matt Damon. Oboch obdivujem, sú veľmi talentovaní a pracovití. Páčia sa mi ich filmy.

O perfektnom dni

Existujú dve možnosti. Tou prvou ovládnutie Wimbledonu alebo iného dôležitého zápasu. Druhou je čas strávený s rodinou bez plánov. Dať si ráno kávu, stretnúť sa s kamarátmi a mojimi rodičmi a na záver dňa si dopriať krásny západ slnka. Je to jednoduché.

O jedle pred zápasom

Jem cestoviny, čo iné? (smiech) Nedávam si morské plody ani iné experimenty. Šalát a cestoviny – to funguje vždy, nikdy som nemal bolesti žalúdka.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

O závislosti od čokolády

Milujem ju, som predsa Švajčiar (smiech). Som čokoholik, mal som rád bielu čokoládu, potom mliečnu a teraz horkú. Takže dospievam.

O dôvode spokojnosti

Som šťastný a veľmi vďačný človek. Mám štyri zdravé deti a nádhernú manželku. Mám veľa dôvodov na to, aby som bol šťastný. A prečo by som to nemal dávať najavo? Vtedy, keď sa mi v športe nedarilo úplne podľa predstáv, vždy som sa snažil myslieť pozitívne. A sústreďovať sa na ďalší zápas.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Mirka Federerová