Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nikto nemôže chcieť, aby Federer pravidelne dotoval slabších

Slovenský tenis by sa mal o pár rokov naňho spoliehať. A možno už cez víkend v stretnutí proti Česku, kde s ním počíta aj daviscupový kapitán Dominik Hrbatý. Mladík Lukáš Klein (22) si nomináciu vyslúžil aj vďaka nečakanému triumfu na nedávnom Bratislava Open. "Vždy si treba veriť. V dnešnom tenise už nie je o prekvapenia núdza," vraví rodák zo Spišskej Novej Vsi.

03.07.2020 06:02
Lukáš Klein Foto: ,
Lukáš Klein.
debata

Turnaje na Slovensku, takmer žiadne cestovanie a zápasy zväčša proti krajanom. Je to príjemná zmena?

Určite, lebo lietania po celom svete si človek počas bežnej sezóny užije až-až. Hrať proti kamarátom je tiež iné, ako na turnajoch so súpermi, s ktorými som predtým nikdy nehral. Nevnímam to však ako výhodu, ani ako nevýhodu. Z tenisového života mi ale predsa len jedna vec chýba.

Ktorá?

Možnosť zlepšovať sa a posúvať sa rebríčkom nahor.

Kto má s dnešným stavom väčší problém – starší alebo mladší hráči?

Ťažko povedať, tipol by som si, že pre veteránov to je väčší škrt cez rozpočet. Ale aj to je diskutabilné – taký Roger Federer šiel na operáciu a aspoň má istotu, že mu konkurencia neujde.

Víťazstvom na Bratislava Open, kde ste zdolali aj starších kolegov, ste akoby tieto slová popreli…

Tak inak: o tom, kto napokon zo situácie vyťaží, sa ukáže, až keď sa všetko otvorí.

Dnes ste na začiatku štvrtej stovky rebríčka ATP, ale nedávno ste zdolali Norberta Gombosa, ktorý je tesne za tou prvou. Znamená to, že rozdiely medzi hráčmi na okruhu nie sú veľké?

Je to celkom vyrovnané. Zatiaľ mám za sebou iba štyri zápasy s hráčmi z elitnej stovky. Okrem Gombosa, ktorého tam tiež počítam, aj s Čechom Jiřím Veselým, Slovincom Bedenem, či Kazachom Kukuškinom. Ktovie, ako by to dopadlo, ak by som odohral proti Norovi desať duelov. Rozdiely však nie sú extrémne, určite by som na kurt nevstupoval odovzdane – s tým, že som bez šance. Vždy môže vyhrať aj ten, kto je v rebríčku výrazne nižšie. Veď v dnešnom tenise nie je o prekvapenia núd­za.

Vraví sa, že prechod z juniorskej kategórie medzi seniorov je obzvlášť ťažký. S čím ste mali najväčšie problémy?

Nespomínam si, že by mi robila problémy rýchlosť alebo sila, potreboval som skôr čas, aby som sa medzi dospelákmi usadil. Oťukal sa a prekonal výsledkovú bariéru. Veľakrát som prešiel kvalifikáciou, ale akonáhle som bol v 1. kole turnaja Futures, vypadol som. Neskôr si to však sadlo – uvedomil som si, že sa to dá aj medzi mužmi. Na vyššiu úroveň si vždy treba zvyknúť. Predpokladám, že ak sa raz dostanem na podujatia kategórie ATP, bude to rovnaké.

Lukáš Klein. Foto: TASR, Martin Baumann
Lukáš Klein Lukáš Klein.

Karol Kučera, Dominik Hrbatý, Martin Kližan či Dominika Cibulková – všetko sú to Bratislavčania. Má to chlapec z východu v tenisovom svete náročnejšie?

Pravda, sú to veľkí hráči. Ale zabudli ste na sestry Kužmové, Annu Karolínu Schmiedlovú či Alexa Molčana, ktorí sú z východu (úsmev). Do Bratislavy som prišiel ako šestnásťročný a nemal som s tým žiadny problém. To skôr rodičia mali dilemu, či poslať dieťa samé alebo ísť s ním. Predsa len, nebol som ešte dospelý.

Daviscupový kapitán Hrbatý vás zaradil do nominácie na víkendový priateľský zápas v Česku. Trúfate si?

V prvom rade som vďačný za príležitosť. S českou jednotkou Veselým som vlani odohral duel na challengeri v Bratislave – v treťom sete som vyhral 6:2. Vždy si treba veriť.

Mimochodom, máte vysnívaného hráča, proti ktorému by ste chceli nastúpiť?

Jednoznačne proti Federerovi. Nuž, mal by som sa poponáhľať, aby som to stihol. Ktovie, dokedy bude ešte hrať. Spomínam si, že v detstve som viac obdivoval Djokoviča, časom sa to však preklopilo. Rogerova hra vyzerá veľmi jednoducho. Páči sa mi, že sa nebojí chodiť na sieť.

Spomenuli ste Djokoviča – čo hovoríte na škandál, ktorý vyvolal organizáciou Adria Tour?

Neviem, či mám právo sa k tomu vyjadrovať. Ktovie, kde je pravda, niečo sa občas prikrášli, iné zasa nie. V každom prípade to môže byť varovný prst pre ľudí, ktorí chcú v blízkom čase organizovať turnaje. Mali by si dávať pozor a nič nepodceniť.

Zaslúži si Srb takýto mediálny lynč?

Nepoznám fakty, nemám ani informácie z prvej ruky. V médiách sa občas niečo napíše a nemusí to tak úplne byť. Novak to určite nemyslel zle.

Počas pandémie vzbudil pozornosť aj Dominic Thiem, ktorý naznačil, že hráči z nižších poschodí rebríčka by si mali všetko vybojovať sami a netreba im pomáhať. Súhlasíte?

Tenisti sú rôzni – niekto maká viac, iný zasa menej. Nie každému vyhovuje obrovská drina. Veľa hráčov si pomoc zaslúži. Nebolo by dobré, aby sa na nich zabaudlo. Utrpel by tým celý náš šport.

Po zverejnení rebríčka najbohatších športovcov sa mnohí ohradili voči akejsi finančnej nespravodlivosti. Vraj nie je fér, že Federer zarába stovky miliónov a iní majú problém prežiť…

On za to nemôže. Za tie roky v kolotoči ATP si vydobyl meno a obrovskú popularitu. Roger Federer je dnes úspešná značka. Nikto od neho nemôže chcieť, aby zo svojich peňazí pravidelne dotoval slabších hráčov. To však nemení nič na tom, že odmeňovanie aj na slabšie dotovaných podujatiach by sa malo zvýšiť – aby si aj tam mohli hráči na seba zarobiť.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

Je tenisový život v štvrtej stovke rebríčka ťažký?

Áno, ale vďaka tomu, že som členom Národného tenisového centra, to mám oveľa jednoduchšie. Moji súperi z iných krajín neraz riešia dilemu, či pokračovať.

Ako ste finančne preklenuli uplynulé mesiace?

Predovšetkým som extrémne nemíňal. Ale starosti o budúcnosť som nemal, nejaké peniaze mám a ak by bolo najhoršie, pomôže rodina.

Tritisíc eur za triumf na Bratislava Open zrejme pôjde na bežný život…

Presne. Na pravidelné mesačné výdavky.

Organizátori US Open potvrdili, že newyorský grandslam sa uskutoční v pôvodnom termíne. Dostávajú sa k vám aj informácie, čo bude s menšími turnajmi?

Zatiaľ nič neviem. No ak sa bude hrať vo Flushing Meadows, spravodlivé by bolo, aby podujatia povolili aj inde. Pripravený som na všetky scenáre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Klein