Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hororová šou či dieťa učiace sa bicyklovať. Skončí Djokovič na čele rady?

Britský tenista Andy Murray zdolal krajana Liama Broadyho 6:2, 6:2 a víťazne vstúpil do exhibičného a zároveň charitatívneho turnaja "Bitka Britov", ktorý sa koná bez divákov v Londýne pod taktovkou jeho brata Jamieho.

24.06.2020 12:33
Novak Djokovič Foto: ,
Podobizeň Novaka Djokoviča na bilborde v Belehrade.
debata (1)

Víťazný návrat dvojnásobného wimbledonského šampióna po siedmich mesiacoch bez tenisu nebol taký podstatný. To skôr slová, ktoré adresoval všetkým nakazeným koronavírusom na balkánskej série Adria Tour na čele s Novakom Djokovičom.

„Verím, že všetci infikovaní sú v rámci možností v poriadku a zotavujú sa. Drž sa, Novak, lebo koronavírus si nevyberá,“ vravel Andy Murray a ďalej pokračoval v kritickejšom tó­ne:

"Nie je pre mňa prekvapenie, koľko ľudí sa tam infikovali, keď som si pozrel obrázky z turnaja, ale aj z hráčskej párty či detského dňa. Neboli tam žiadne sociálne rozostupy. Koronavírus si naozaj nevyberá, nestará sa, kto sme a čo robíme.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Je potrebné to rešpektovať a dodržiavať pravidlá. Nemyslím si, že Adria Tour bol dobrý krok pre tenis. Ak sa objaví čo len jeden pozitívny prípad, musí sa znížiť riziko nákazy aj tým, že sa urobí podujatie bez divákov."

Murray si nemyslí, že súčasná neľahká situácia, keď sa počas dvoch turnajov na Balkáne nakazili viacerí špičkoví hráči Djokovič, Dimitrov a Čorič aj ich tréneri a rodinní príslušníci, môže ohroziť organizovanie grandslamového turnaja US Open v New Yorku (31.8. – 13.9).

Novak Djokovič s deťmi počas belehradského... Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Novak Djokovič Novak Djokovič s deťmi počas belehradského turnaja Adria Tour v polovici júna.

„Opatrenia a protokoly, ktoré sa chystá zaviesť Americká tenisová asociácia, sa výrazne líšia od tých v Chorvátsku a Srbsku. Minimálne na US Open aspoň na začiatku neočakávajú žiadnych fanúšikov,“ vysvetlila bývalá svetová jednotka na webe The Guardian.

Po vleklých problémoch s bedrom si Murray pochvaľoval, že zápas proti Broadymu odohral v dobrej kondícii.

„Moje brušné svalstvo a pohyby s tým súvisiace boli v poriadku. Fyzicky to ešte nebolo oukej, ale tieto dvorce sú náročné na pohyb,“ zakončil Murray.

Nezodpovednosť a nedbalosť

Niektorí hráči boli k Djokovičovi kritickejší ako Murray. Austrálsky búrlivák Nick Kyrgios označil konanie Adria Tour v tejto forme za hlúpe rozhodnutie.

Podľa viacerých zahraničných médií silnejú hlasy za odvolanie z čela Hráčskej rady ATP. V tejto pozícii musí venovať zvýšenú pozornosť záujmom tenistov, ktorých zastupuje.

Brazílsky deblový špecialista Bruno Soares, zástupca v spomínanom výbore, nešetril výčitkami.

„Označil by som to za hororovú šou. Zmenilo sa to na jednu neuveriteľnú nezodpovednosť a nedbalosť. Neviem na to nájsť slová,“ povedal pre GloboEsporte.

"Aj keby som bol na Severnom póle, tak by som sa chránil pred vírusom vzhľadom na to všetko, čo sa teraz deje vo svete. Určite by som sa nešiel zabávať a ešte to aj dával na Instagram.

Novak tým ovplyvnil aj konanie ďalších ľudí, takže to je najmä jeho chyba. Navyše on je aj prezident Hráčskej rady ATP a musí niesť zodpovednosť za to, čo robí. Teraz, žiaľ, negatívnu zodpovednosť," do­dal.

Predseda ATP Andrea Gaudenzi reagoval na slová, či je po udalostiach ohrozený reštart tenisovej sezóny.

"Pripomína to snahu prinútiť deti, aby pri učení sa bicyklovať nosili prilbu. Najskôr to odmietajú, potom spadnú a sami si ju nasadia.

Teraz už vieme, aké ľahké je nakaziť sa, takže budeme opatrnejší a snáď aj k organizácii turnajov v spomínanej bubline budeme mať väčšie pochopenie," snaží sa nájsť pozitíva v situácii Gaudenzi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Novak Djokovič #koronavírus