Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za slzy v Belehrade nemohla prehra. Djokovičovi sa vrátili spomienky

Víťazom tenisového exhibičného podujatia Adria Tour v Belehrade sa stal Rakúšan Dominic Thiem, ktorý v nedeľňajšom finále zdolal Srba Filipa Krajinoviča 4:3 (2), 2:4 a 4:2.

15.06.2020 08:20 , aktualizované: 09:18
debata
Novak Djokovič s manželkou Jelenou počas... Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Novak Djokovič, Jelena Djokovičová Novak Djokovič s manželkou Jelenou počas finálového zápasu v Belehrade medzi Dominicom Thiemom a Filipom Krajinovičom.

Novak Djokovič zvíťazil v najsledovanejšom nedeľnom zápase na exhibícii nad Nemcom Alexandrom Zverevom 4:0, 1:4 a 4:2. Líder svetového rebríčka pred vypredaným hľadiskom so 4000 divákmi už v sobotu zdolal Viktora Troického 4:1, 4:1, no potom nestačil na ďalšieho krajana Krajinoviča. S 32. hráčom sveta prehral 4:2, 2:4 a 1:4.

Djokovič sa pri ďakovných slovách na kurte rozplakal. Chlapsky priznal, že ho emócie premohli. „Neplakal som preto, lebo som prehral. Boli to slzy radosti. Vrátili sa mi spomienky na detstvo, ako som vyrastal na týchto kurtoch,“ povedal Srb.

VIDEO: Dojatý Novak Djokovič

Nepostúpil tak do finále, keďže v ďalšom nedeľnom zápase Krajinovič zdolal Troického 4:0 a 4:3.

Pre Djokoviča to bola pre vôbec prvá prehra po 18 víťazstvách v tomto kalendárnom roku. Do zatvorenia súťažných dvorcov stihol vyhrať Australian Open v Melbourne, Duty Free Tennis Championships v Dubaji a ešte v úvode roka sa spolu so srbským tímom tešil aj z celkového triumfu na inauguračnom ročníku tímovej súťaže ATP Cup v Austrálii.

Po belehradskej exhibícii dlhoročný zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu netajil spokojnosť, hoci sa nedostal ani do finále.

"Som nadšený tým, že sa podarilo zorganizovať tento turnaj. Veľká vďaka patrí najmä mojim bratom Markovi a Djordjemu, ktorí majú na tom veľký podiel. Toto turné je vo svete tenisu úplne nové a veľmi osviežujúce.

A ďakujem aj všetkým divákom, že sa prišli pozrieť. Všetci ste boli fenomenálni. Fandili ste každému a presne vtedy, keď to hráč najviac potreboval. Belehrad opäť ukázal, že je mesto športu," nadchýnal sa Djokovič.

Skupinová fáza vyvrcholila záverečným duelom Rakúšana Dominica Thiema s Bulharom Grigorom Dimitrovom.

Súboj ponúkol tuhý boj a z víťazstva v dvoch tajbrejkoch 4:3 (2) a 4:3 (6) sa tešil tretí hráč sveta Thiem, ktorý s troma výhrami prešiel hladko do finále a tam napokon aj uspel.

V sobotu bola ešte prekvapením prehra Dimitrova so 145. hráčom sveta, domácim Nikolom Milojevičom 1:4 a 3:4. V areáli Novak Tennis Center na brehu Dunaja sa hralo na antuke podľa upravených pravidiel bez výhod na štyri víťazné gemy a dva víťazné sety, za stavu 3:3 v sete nasledoval tajbrejk.

Djokovič spoluorganizuje exhibičnú sériu, keďže profiokruh pre pandémiu koronavírusu nútene pauzuje.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Slová chvály adresoval aj známym menám z mužského okruhu ATP, ktoré v čase uvoľňujúcich sa opatrení v boji s koronavírusom neváhali, a merali cestu do Belehradu.

„Ďakujem Sašovi Zverevovi, Grigorovi Dimitrovovi aj Dominicovi Thiemovi, že prišli. Stačil na to jeden telefonát s každým z vás… Sme veľkí súperi na dvorci, ale to neznamená, že sa nemôžeme kamarátiť mimo neho,“ podotkol víťaz 17 grandslamových turnajov.

Djokovič sa špeciálne pristavil pri rakúskom víťazovi.

„Bravó Dominic, ako si to zvládol. Ukázalo sa, že miluješ Srbsko a Srbsko zasa teba,“ zdôraznil „Nole“. Práve Thiem bol súperom Djokoviča v strhujúcom päťsetovom finále tohtoročného Australian Open, kde favorizovaný Srb zaostával 1:2 na sety, ale napokon otočil na 3:2.

"Vždy je pekné získať nejakú trofej, ale to nebol hlavný dôvod, prečo som sem prišiel. Turnaj bol dobre zorganizovaný, bol v tom humanitárny podtón a celkovo aj úroveň hry bola veľmi vysoká. Som veľmi vďačný Novákovi, jeho rodine a tímu za to, čo urobili, cítil som sa výborne a prežil pekné momenty.

Tento rýchly formát do štyroch gemov robí zápasy neistými. Keď urobíte jenu chybu, už máte problémy. A ešte niečo: ak máte početné publikum, chcete im ukázať dobrý tenis a nielen si hrať sám pre seba," skonštatoval Thiem podľa Blicu.

Po turnaji v Belehrade bude nasledovať druhá časť v Záhrebe. Tretie kolo tenisovej série na Balkáne sa malo hrať v Čiernej Hore, no napokon ho museli zrušiť.

Srbskí občania sa totiž pre opatrenia súvisiace s pandémiou do susednej krajiny ešte nedostanú, informoval portál BBC. Zatiaľ nie je známe, či sa nájde náhradné dejisko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Dominic Thiem #Adria Tour