Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Djokovič je lepší ako Federer a Nadal. Tieto čísla sú dôkaz

Federer? Nadal? Djokovič? Oukej, každý z nich je veľký. My sa vás však teraz pokúsime presvedčiť, že Srb je lepší ako jeho dvaja veľkí súperi.

14.06.2020 20:28
Novak Djokovič, Roger Federer, Rafael Nadal Foto: ,
Novak Djokovič, Roger Federer a Rafael Nadal.
debata (10)

Rodák z Belehradu je považovaný za jedného z najväčších tenistov vôbec – a to najmä vďaka robotickej hre, atletickej vytrvalosti a vrodenej duševnej sile. Existujú však dôvody domnievať sa, že Nole je najlepší. Prekonal aj Rogera Federera s Rafaelom Nadalom.

Jeho neprajníci akiste povedia: „Federer a Nadal získali viac grandslamov, Djokovič je od nich stále ďaleko.“

Nuž, to všetko je pravda.

Ale…

Keď príde na vzájomné meranie síl, 33-ročný Srb vyčnieva.

Proti švajčiarskemu maestrovi má bilanciu 27:23, jeho prevaha na grandslamoch je ešte jednoznačnejšia – 11:6. Vyhral posledné štyri finále, ktoré spolu hrali (Wimbledon 2014, Wimbledon a US Open 2015 a Wimbledon 2019). Proti Federerovi vedie aj na trávnatých a tvrdých povrchoch (3:1 resp. 20:18), zatiaľ čo na antuke to je 4:4.

Proti Nadalovi má navrch 29:26. Jeho nadradenosť je zrejmá predovšetkým vo finálových dueloch, kde vedie 16:11. Na tvrdých kurtoch to je 20:7 pre Belehradčana, na antuke 7:17 v jeho neprospech.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Djokovič mal 20 rokov a 250 dní, keď sa mu podaril unikátny kúsok – dostal sa do semifinále každého turnaja veľkej štvorky. Od Wimbledonu 2015 do Roland Garros 2016 ovládol štyri grandslamy v rade. Nikto predtým to nedokázal.

Po tom, ako vo finále Australian Open 2019 totálne zdemoloval svojho španielskeho soka, sa stal prvým hráčom v histórii, ktorý vyhral tri grandslamové turnaje v rade trikrát v kariére. Na Roland Garros sa prebojoval do štvrťfinále desaťkrát po sebe.

Jeho neuveriteľné úspechy sa netýkajú iba grandslamov, ale aj turnajov kategórie Masters 1000. Nole je v skutočnosti jediným hráčom v dejinách, ktorý vyhral všetkých deväť z nich.

Djokovič bol zároveň prvý tenista a stále je jediným hráčom v histórii, ktorý porazil Rafaela Nadala v troch finále ATP Masters 1000 na antukových kurtoch: Madrid (2011), Rím (2011) a Monte Carlo (2013).

Po víťazstve na Roland Garros 2015 proti Nadalovi sa stal jediným tenistom, ktorý porazil Španiela na všetkých štyroch grandslamoch.

Nuž, aj toto môže byť odpoveď pre pochybovačov.

A čo si myslíte vy?

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Novak Djokovič