Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Serenin výbuch? Najlepší deň pre tenis, tvrdí jej tréner

Od výbuchu hnevu Sereny Williamsovej vo finále tenisového US Open uplynú v septembri dva roky. Boj o prestížnu trofej, ktorú získala Naomi Osaková, poznačil konflikt skúsenej Američanky s hlavným rozhodcom Carlosom Ramosom.

09.06.2020 19:01
2018 US Open Tennis - Day 13 serena Foto: ,
Serena Williamsová sa háda s rozhodcom Carlosom Ramosom.
debata (4)

Portugalčan najprv upozornil Williamsovú za nepovolený koučing trénera Patricka Mouratogloua z hľadiska, neskôr dostala penalizáciu za zdemolovanú raketu a po protestoch jej odobral gem.

Vo Williamsovej vzkypel hnev, arbitra nazvala klamárom, zlodejom či sexistom a žiadala ospravedlnenie.

„Nepodvádzam, aby som vyhrávala. To radšej prehrám. Už nikdy nebudete rozhodovať môj zápas. Ste klamár! Kedy sa mi ospravedlníte? Dlhujete mi ospravedlnenie. Povedzte to. Povedzte, že ste urobili chybu,“ kričala na Ramosa. Neskôr dostala pokutu 17-tisíc amerických dolárov, okrem toho sa rozhodlo, že Ramos už nebude môcť rozhodovať jej zápasy.

Frustrovaná Serena, víťazná Naomi Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Serena Williamsová sa háda s rozhodcom Carlosom...

Zavŕšenie jazdy Osakovej (v newyorskom finále vyhrala 6:2, 6:4) tak malo veľmi trpkú príchuť, ku ktorej okrem hádok prispelo aj bučanie divákov na víťazku.

Dráma tenisu pomáha

Kouč Mouratoglou sa k scénam nehodným vyvrcholenia grandslamového turnaja vyjadril nečakanými slovami. Podľa neho tenis pre svoj rast potrebuje takýto typ drámy a športu to len pomôže.

„Ráno po finále sme mali všetci, ktorých sa situácia dotýkala, stretnutie. V miestnosti bolo úplné ticho, všetci sa cítili nepríjemne. Vstal som a povedal: ,Včera bol pre náš tím najhorší deň, pretože Serena prehrala a aj kvôli všetkému, čo sa stalo. Ale zároveň to bol najlepší deň pre tenis, pretože tento šport je všade, bolo to preň skvelé.' Závisí od uhla pohľadu. Ľudia sledujú šport tak, ako keby pozerali film, chcú cítiť emócie,“ povedal Mouratoglou pre Daily Mail.

Koučovi v dnešnom tenise chýba autentickosť. „Sledovať dnes túto hru je ako pozerať film so samými milými ľuďmi, ktorí nerobia nič zlé,“ vraví čerstvý päťdesiatnik.

Základňa zo 70. či 80. rokov

Zamyslel sa aj nad rivalitou medzi hráčmi na profiokruhu.

„Keď medzi dvoma ľuďmi, ktorí sa zjavne nenávidia, panuje rivalita, dráma sa dostáva na novú úroveň. Prináša to veľa emócií. Ako fanúšik sa chcete pridať na jednu či druhú stranu. Najväčšou športovou hviezdou spomedzi žien je Serena, ktorá je všeličím, len nie nevýraznou osobou,“ pokračuje Francúz.

K práci rozhodcu v inkriminovanom finále bol kritický, no zároveň dodal, že chýb sa môže dopustiť každý.

„Nie je úplne príjemné, keď sa nachádzate v epicentre búrky, ale nemám strach, som pokojný. Nič zlé som neurobil, len to, čo robia tréneri po celý čas. Myslím si, že Ramos urobil hroznú prácu, ale všetci sa dopúšťame chýb. Tréneri vedú zverencov z tribún, všetci to vieme,“ dodal.

Patrick Mouratoglou. Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Patrick Mouratoglou Patrick Mouratoglou.

Znepokojuje ho, že tenisu dnes chýba väčšia priazeň mladého publika.

"Milujem tenis, ale mám pocit, že už je dosť dlho v problémoch. Fanúšikovia, ktorých máme, sa doň zaľúbili v 70. či 80. rokoch a z veľkej časti tejto fanúšikovskej základne žijeme.

Všetko je uniformované, hráči sa boja ukázať svoju skutočnú osobnosť, neodvážia sa byť sami sebou. Majú pocit, že ich budú súdiť a stratia svoje kontrakty.

Najväčšou hviezdou v histórii bol McEnroe. Ľudia radi sledujú skutočných ľudí, nakoniec vždy zistia, čo bolo falošné. Neexistuje zloduch, ľudia bojujúci proti sebe, je to ako opak boxu," dopĺňa Mouratoglou.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Patrick Mouratoglou #Naomi Osaková