Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hanblivá kráska randila aj s Trumpom. V hlave mala tenisový lakeť

Prvú raketu dostala do rúk, keď mala iba šesť rokov. Všetko, čo nasledovalo potom, malo raketový spád.

16.05.2020 06:32
debata (2)
Gabriela Sabatiniová v roku 2018. Foto: SITA/AP, Florian Eisele
Buenos Aires Youth Olympic Games Gabriela Sabatiniová v roku 2018.

V trinástich ovládla prestížny juniorský turnaj v Miami ako historicky najmladšia hráčka, o rok neskôr už debutovala ako čerstvá profesionálka na prestížnom turnaji v Monte Carlo. A keď mala pätnásť, dostala sa do semifinále grandslamu na Roland Garros. Prenikla do najlepšej desiatky a vydržala v nej celú dekádu.

Gabriela Beatriz Sabatiniová, dievča z predmestia v Buenos Aires, dnes oslavuje 50. narodeniny.

Áno, aj takto rýchlo nám ten čas letí…

Rivalita so Steffi

Federer – Nadal, Djokovič – Federer, Nadal – Djokovič… Podobných konfrontácií nájdete v tenisovom kolotoči málo. Budujú sa roky – stoja na základoch obrovskej športovej rivality.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Para siempre en mi corazón ❤ @usopen #usopen #tbtenis #29años

Príspevok, ktorý zdieľa Gabriela Sabatini (@sabatinigaby),

Deväťdesiate roky v tomto smere patrili veľkým bitkám Sabatiniovej s legendárnou Steffi Grafovou. Na jednej strane chladná blondínka, na druhej ohnivá brunetka. Špecializovaný portál tennis.com zostavil rebríček päťdesiatich duelov, ktoré mali v sebe najväčší náboj. Tie medzi Sabatiniovou a Grafovou zaradil na 20. miesto.

Na počet grandslamových trofejí 22:1, bilancia vzájomných zápasov 28:11. Rodáčka z Mannheimu bola úspešnejšia v každom smere, napriek tomu odborníci radia ich zápasy medzi to najlepšie, čo tenisová história vo svojej špajzi ukrýva.

Argentínčanka vedela ako na Nemku. Dokonca bolo obdobie, keď Grafovú zdolala päťkrát v rade. A potom prišlo finále Wimbledonu 1991 a prehra 4:6, 6:3, 6:8. Pravda je totiž taká, že Sabatiniová si trúfala, iba keď nešlo o veľa – na menej významných podujatiach. Keď sa začal lámať chlieb, roztriasli sa jej kolená.

A možno to len chcelo malú radu, usmernenie či správny návod. Sabatiniová bola typické latinskoamerické dievča, ktoré vyrástlo v tradičnej katolíckej rodine. Na turnaje spravidla necestovala s profesionálnym trénerom, ale s otcom či bratom.

Radšej prehrávala

Mnoho odborníkov či fanúšikov sa nazdávalo, že jej problém tkvie v hlave. Po sérii excelentných víťazstiev zvyčajne prišla nečakaná prehra. Pre príklad netreba chodiť ďaleko. Na Roland Garros 1993 si počínala suverénne, až kým neprišlo štvrťfinále proti Američanke Mary Jo Fernandezovej. Rodáčka z Buenos Aires viedla 6:1, 5:1 a aj tak to bolo málo. Po troch hodinách a 36 minútach kapitulovala v treťom sete 8:10.

Napokon, Sabatiniová má na konte 15 grandslamových prehier v semifinále. Niekoľko rokov po kariére sa priznala, že v mladosti pre svoju plachosť zámerne prehrávala zápasy. Dôvod? Len aby sa vyhla pozornosti médií…

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#tbt ❤️ #tennis #tenis #goodmemories #love #passion #pasion #amor

Príspevok, ktorý zdieľa Gabriela Sabatini (@sabatinigaby),

„V záverečnej fáze turnajov som myslela na povinnosti po zisku titulu a často som naschvál vypúšťala semifinále. S mojou ostýchavosťou to veru bolo až natoľko zlé. Bola som veľký introvert. Pre moju utiahnutosť som mala problémy už v škole,“ zamyslela sa Sabatiniová pre denník La Nación.

Ktovie, ako by to dopadlo, ak by jej hlava spolupracovala s telom. Lebo napriek jej obrovskému talentu sa nikdy nedostala nad tretiu priečku v renkingu WTA. „Ak by som sa stala jednotkou, asi by som mala so sprievodnou slávou obrovské ťažkosti. Domnievam sa, že môj rebríčkový strop vyplynul z horšieho znášania záujmu verejnosti,“ dodala víťazka jediného grandslamu – v roku 1990 vo Flushing Meadows.

„V hlave mala akýsi tenisový lakeť,“ vravel s humorom dlhoročný rodinný priateľ.

Na okruhu ju súperky považovali za rezervovanú, niektoré dokonca za arogantnú. Sotva sa vraj stalo, aby ich mimo kurtu pozdravila. Tmavý vzhľad a postava v nich evokoval obraz rozmarnej latinskej divy. „V poriadku, aj ja som bola arogantná. Ale aspoň som druhým povedala ahoj,“ prezradila legendárna Chris Evertová.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#tbt @miamiopen #keybiscayne #goodmemories #tennis #tenis

Príspevok, ktorý zdieľa Gabriela Sabatini (@sabatinigaby),

Avšak Sabatiniovej namyslenosť bola len ilúziou, podstata bola inde. Bola plachá a predovšetkým veľmi mladá. V prostredí, ktoré si vyžaduje absolútnu koncentráciu. Priam gladiátorskú.

Rande s Trumpom

S kariérou sa rozlúčila o tri roky skôr ako jej veľká rivalka Grafová. Mala iba 26 rokov. Ale ešte predtým ju predsa len v niečom predbehla. V roku 1992 sa z nej v priebehu pár sekúnd stala multimilionárka. Podpísala štedrú zmluvu s Pepsi. Takú, o akej sa Nemke mohlo iba snívať. Nasledovali vlastný parfém, kozmetika, oblečenie, potraviny. Jednoducho všetko. Zo Sabatiniovej bola zrazu viac komerčná, ako športová značka.

Zatiaľ čo v biznise žala nebývalé úspechy, v partnerskom živote sa jej darilo o poznanie menej. Asi tak, ako v semifinálových zápasoch.

Milostný vzťah s Andrem Agassim jej nevyšiel. A keďže ho sprevádzal veľký mediálny humbuk, súkromný život viac na verejnosti nerozoberala. Niekoľkokrát sa síce vyjadrila, že by chcela rodinu a dve deti, byť žienkou domácou a život spojiť s obyčajným človekom, ale do cesty jej nakoniec vstúpili úplne iní muži.

Gabriela Sabatiniová v roku 2006, keď ju... Foto: SITA/AP, ELISE AMENDOLA
Gabriela Sabatiniová Gabriela Sabatiniová v roku 2006, keď ju uviedli do Medzinárodnej tenisovej siene slávy.

Namiesto toho randila so spevákmi Rickym Martinom a Michaelom Boltonom, niekdajšími tenistami Guilermom Roldanom či Henrim Lecontom. A vzťah jej nevyšiel ani s biznismenom Donaldom Trumpom, súčasným prezidentom USA. Po sérii neodbytných telefonátov a veľkých kytíc bola na večeri aj s monackým kniežaťom – princom Albertom. Dopadlo to rovnako.

Sabatiniová žije vo Švajčiarsku a okrem mnohých podnikateľských aktivít sa venuje aj charite. Chudobným deťom v jej rodnej krajine. V roku 2006 ju zaradili do Medzinárodnej tenisovej siene slávy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #gabriela sabationiová