Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Milý Dominic... Alžírčanka s deravými teniskami je pre hviezdy hrdinkou

Je suverénne najlepšou hráčkou v krajine. Napriek tomu behá v deravých teniskách.

12.05.2020 10:05
Innes Ibbouová Foto:
Innes Ibbouová.
debata

O špeciálnej príprave na antuke, betóne či tráve môže len snívať. Rovnako, ako o podpore silného sponzora.

„Občas ani neviem, na čom trénujem. Firmy ako Adidas, Nike alebo Head u nás ani nie sú. To je skrátka Afrika,“ vraví Ines Ibbouová.

Lacné letenky, žiadne večierky

Že vám to meno nič nehovorí?

To nie je podstatné. Alžírska tenistka nepatrí k superhviezdam. Ako juniorka to dotiahla napriek neľahkým podmienkam na 23. miesto svetového rebríčka. Dnes má 21 rokov a v seniorskom renkingu je na 620. priečke.

Na kurtoch síce na seba veľkú pozornosť nestrháva, no cez sociálne siete ju vďaka jedinému videu registruje celý svet. Jeho obsah sa začína veľavravnými slovami: „Milý Dominic…“

O akého Dominica ide? Nie, nie je to vyznanie lásky. Skôr apel – na Dominica Thiema a jeho postoj k pomoci menej úspešným hráčom počas koronakrízy.

Innes Ibbouová. Foto: INSTAGRAM
Innes Ibbouová Innes Ibbouová.

Rakúšan totiž pred časom vystúpil proti iniciatíve Novaka Djokoviča. Svetová jednotka v spolupráci s federáciami založila fond, cez ktorý spolu s finančne zabezpečenými kolegami podporia ostatných tenistov. Najmä tých, ktorí sa v čase, keď sa nehrajú žiadne turnaje, dostali do existenčných problémov. Momentálne v ňom je už 6 miliónov dolárov.

„Neviem, prečo by som mal dávať týmto ľuďom peniaze. To ich radšej venujem organizáciám, ktoré ich naozaj potrebujú. Nikto z nás, ktorí sme na vrchole, nedostal nikdy nič zadarmo. Všetko sme si museli vybojovať,“ odkázal vtedy tretí hráč sveta.

Thiem, ktorý si na prémiách zarobil už takmer 24 miliónov dolárov, však akoby zabudol na to, že nie každý má rovnaké podmienky. A nie všade majú športovci takú podporu ako napríklad v jeho rodnom Rakúsku…

A na to upozorňuje Ibbouová. Preto sa vráťme k jej videoodkazu…

„Dominik, vieš aké to je hrať každý týždeň na inom povrchu? Alebo aké to je mať na konci turnaja diery v teniskách? Ja som dievčaťom, ktoré lieta po svete osamotené. Bez trénerov, fyzioterapeutov. Navyše, zakaždým si hľadám najlacnejšie letenky – väčšinou s dvomi prestupmi. Na turnajoch som ubytovaná čo najďalej od kurtov. Len preto, aby som ušetrila. Navyše, všade potrebujem víza. Nechodím po sponzorských večierkoch, nič také,“ reaguje v emotívnom príhovore Alžírčanka.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Dear Dominic, Your last words were hurtful to say the least, the reason why i decided to write you this open letter. Hopefully you’ll change your mind about me and many of us sharing the same situation after watching this video. Don’t get me wrong, i don’t blame you for what you are or this current situation because after all, it’s mainly up to national and international federations to look after tennis family and sort out difficulties, for the sake of this sport. But this answer is a way to bring light to our situation and maybe also protecting our integrity... Our voice deserve to be heard also... Thanks for those who helped me put my anger into words, and words into images @players_voice @tennistv @tennischannel @tennislegend @tennis.reporter @behindtheracquet @itf__tennis @wta @atptour @tennismagazinefrance @functionaltennis @wearetennis @playersvsitf @rafaelnadal @djokernole @k1ngkyrg1os @rogerfederer @andymurray @patrickmouratoglou @serenawilliams @onfiresports @dreddy_ja @onsjabeur @ajplus @lequipe @lemondefr @washingtonpost @athlete365 @olympicchannel @qatartennis @rafanadalacademy @ajplusfrancais @remi_physiosport @selimasfar @adelaref @gym_factory_casablanca @bonbinodz @keeponrizing @adleneg17 @bbcsport @skysports @beinsports_fr @beinsports @espntenis @worldteamtennis @welovetennisofficiel

Príspevok, ktorý zdieľa Ines Ibbou (@ines_ibbou),

Sníva o darčeku pre rodičov

Jej tenisový život je úplne odlišný od toho, akým žijú svetové hviezdy. Nepromenáduje sa pred aparátmi fotografov. Nepózuje s trofejami, neobjavuje sa na titulných stránkach v róbach od najlepších módnych návrhárov.

Žije v – občas – krutej realite. „Dominik, veľkí hráči, akým si aj ty, ma držia pri mojich snoch. Neznič ho, prosím. My od vás nič nežiadame. S iniciatívou pomoci ste prišli sami. Tí, ktorí sa rozhodli nám pomôcť, sa ukázali ako ozajstní šampióni. Ich pomoc znamená pomoc celému tenisu – aby vôbec prežil. Nie som jediná, kto ju potrebuje. Ani zďaleka,“ hovorí Ibbouová.

S tenisom začala v šiestich rokoch. Jej rodičia nepatria medzi majetnejších, dcéru napriek tomu vždy podporovali. Počas kariéry si na prémiách zarobila 27-tisíc dolárov. Teda čiastku, ktorú bežne zhrabnú tenisti za prvé kolo grandslamového turnaja.

Dominic Thiem. Foto: SITA/AP, Dita Alangkara
Dominic Thiem Dominic Thiem.

„Túžim po tom, aby som raz mala peniaze na darček pre mojich rodičov. Snívam o tom dni,“ vyznáva sa z pocitov Ibbouová.

Podpora od prezidenta

Jej odkaz sa dočkal v tenisovom svete obrovskej podpory. Reagovali na ňu také hviezdy, akými sú napríklad Venus Williamsová či Nick Kyrgios.

„Si moja hrdinka,“ napísala Ibbouovej sedemnásobná grandslamová víťazka vo dvojhre. „Pre mňa si ňou bola vždy. Ďakujem ti za podporu,“ odpovedala alžírska tenistka.

Ibbouovej video neobišlo ani politické kruhy. Dokonca na tej najvyššej úrovni. Zareagoval naň aj alžírsky prezident Abdelmadžid Tebboune.

„Alžírsko nesmie stratiť taký talent, akým je Innes Ibbouová. Ministerstvo športu sa čoskoro postará o vašu prácu. Máte moju plnú podporu,“ napísala alžírska hlava štátu.

Dočká sa Ibbouová aj Thiemovej reakcie?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #venus williamsová #Dominic Thiem #Nick Kyrgios #Innes Ibbouová