Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenis v kóme: hviezdy hľadajú rozptýlenie, druhý sled čo do úst

Tento rok žiadna tráva, biele úbory, ani jahody so šľahačkou...

05.04.2020 13:56
wimbledonský dvorec Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Najslávnejšie tenisové podujatie sa stalo – tak ako mnohé iné – obeťou koronavírusu. Svetový tenis sa nepohne minimálne do 13. júla. A čo bude potom, je rovnako nevyspytateľné ako pandémia, ktorá v Európe počíta už desiatky tisíc obetí.

A má vraj aj tenisové… Podľa legendárneho Matsa Wilandera je ňou aktuálna svetová jednotka. Reč je o Novakovi Djokovičovi, ktorý bol v úvode roka na nezastavenie. S prehľadom vyhral Australian Open a jeho zápasová bilancia sa zastavila na čísle 18:0. Nepripomína vám to sezóny 2011 a 2015?

V tej prvej ťahal rodák z Belehradu šnúru 41 víťazných zápasov v rade a na konci z toho bola bilancia 70–6 a desať turnajových titulov – vrátane grandslamov z Melbourne, Londýna a New Yorku.

V sezóne 2015 Djokovič ovládol jedenásť podujatí so zápasovou štatistikou 82–6. Keď slávny Srb v posledný februárový deň preberal pohár za víťazstvo v Dubaji, sebavedomo vyhlásil. „Mojim cieľom je zostať nezdolaný po celý rok.“ Novinári v tej chvíli nadvihli obočie a on vážne dodal: „Nežartujem!“

Smoliar sezóny

Slová, ktorým mnohí neverili, sa môžu naplniť. Roland Garros a Wimbledon preložili, resp. zrušili a všetko, čo nasleduje po nich, môže postihnúť rovnaký osud. Tridsaťdvaročného Djokoviča by v takomto prípade v sezóne nikto nezdolal.

Mats Wilander. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Mats Wilander Mats Wilander.

„Napriek tomu je to najväčší smoliar,“ zamyslel sa bývalý skvelý tenista Wilander pre francúzsky denník L'Equipe. „Síce neprehral, ale vírus ho zastavil na ceste za novými rekordami,“ naznačil.

Pripomíname, že Djokovič vyhral v Melbourne sedemnásty grandslamový titul a už iba tri ho delia od vedúceho Rogera Federera. Podľa mnohých tenisových expertov by ho mohol čoskoro predbehnúť.

Wilander pripúšťa, že po tom, ako koronavírus zmietol z tenisového kalendára Wimbledon, sa môže stať čokoľvek. „Rád by som si myslel, že veci sa upokoja a čoskoro budeme môcť sledovať skvelé zápasy. Ale je tiež dosť možné, že žiadny tenis v tejto sezóne už neuvidíme,“ zamyslel sa.

Situácia v kolotoči ATP a WTA je nasledovná: všetky antukové i trávnaté turnaje dostali stopku. Výnimkou je Roland Garros, ktorý organizátori presunuli na jeseň. Začať by sa mal iba týždeň po vyvrcholení US Open.

„Sedem dní, dva kontinenty, dva tak výrazne rozdielne povrchy,“ pripomína AFP absurdnosť situácie, do ktorej sa dostal celý tenisový svet. Francúzsky grandslam navyše koliduje s ďalšími šiestimi podujatiami, vrátane lukratívnych podujatí v Ázii.

„Zdá sa, že za sezónou 2020 budeme musieť urobiť hrubú čiaru,“ napísala na Twitteri niekdajšia francúzska tenistka Amelie Mauresmová. Aktuálne dianie okomentovala celkom príznačne. „Žiadna vakcína = žiadny tenis.“

Stačí panvica

Situácia je síce vážna, ale to nie je dôvod, aby nebola žiadna zábava. Najlepší hráči sa na sociálnych sieťach neváhajú pochváliť tým, ako zabíjajú nudu. Djokovičovi napríklad stačí panvica, aby mohol vyzvať na súboj v obývačke brata Marka.

Federer je čerstvo po operácii kolena, na kurty sa chcel vrátiť v júni a o mesiac neskôr zaútočiť na vytúžený olympijský triumf. Všetko je inak, Hry pod piatimi kruhmi nebudú a ani podujatia na tráve, ktoré má Švajčiar tak rád.

Vo svojom sídle však nezaháľa. Na Instagrame zverejnil video, ako udiera na zasneženom kurte loptičku o stenu. A vzápätí odkázal, že aj keď v budúcej sezóne bude mať už štyridsať, končiť neplánuje.

Rafael Nadal zasa vyzval ostatných športovcov, aby prispeli na boj proti koronavírusu. A pridal fotografiu z domáceho tréningu na trenažéri. Grigor Dimitrov si pri ňom pomohol dvomi stoličkami, Talian Fabio Fognini zasa sušiakom na bielizeň.

Pravda, všetci z nich si to môžu dovoliť – veľká trojka počas kariéry zarobila viac ako sto miliónov dolárov. Druhý či tretí sled má oveľa vážnejšie problémy. Existenčné.

Jedlo a účty

Svetový rebríček nie je len prvá stovka, za hranicou tisíceho miesta je armáda priemerných hráčov, ktorí budú musieť zvažovať, či s tenisom radšej neskončiť. Jeden príklad za všetky: na mieste s poradovým číslom 1283 je 27-ročná Ruska Xénia Kolesnikovová, ktorá si v sezóne 2020 zarobila na turnajoch úbohých 68 amerických dolárov.

„Všetky hráčky od tretej stovky nižšie budú mať za pár týždňov problém čo dať do úst,“ upozornila Gruzínka Sofia Šapatovová, svetová 371.

„Zvyčajne si niečo privyrobíme trénovaním alebo klubovými zápasmi, ale v situácii, keď sa vo väčšine krajín zastavil život, sa to nedá. Nikto sa o nás nepostará. Zatiaľ mám jedlo na stole, ale nemôžem prestať platiť účty. Ak zostanem mesiace bez príjmu, bude to veľmi ťažké,“ dodala.

Šapatovová tak zorganizovala petíciu určenú Medzinárodnej tenisovej federácii so žiadosťou finančnej pomoci pre stovky hráčov z nižších poschodí rebríčka. Zostáva však pesimistkou. „Odpovedali mi, že sú zaneprázdnení, ale akonáhle si nájdu čas, ozvú sa. Odvtedy čakám na odpoveď,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič #Mats Wilander