Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Porušilo sa nemálo dohôd. Za týchto podmienok hrať nemôžem

V uplynulej sezóne bol jediným pozitívnym článkom v slovenskom tenise. Počas víkendu sa spolu s Igorom Zelenayom zaslúžili o jediný bod proti Česku v play off o finále Davisovho pohára. Filip Polášek (34) po ňom šokoval ukončením reprezentačnej kariéry.

09.03.2020 17:10
Filip Polášek Foto: ,
Filip Polášek.
debata (9)

„Pokiaľ sa zmenia okolnosti a napravia isté veci, môžeme si k tomu sadnúť. Ale za týchto podmienok ďalší Davisov pohár hrať nebudem,“ vraví elitný deblista.

Prečo ste sa rozhodli práve teraz?

Lebo existujú problémy, ktoré ma dlhodobo trápia. Moje rozhodnutie sa nezrodilo zo dňa na deň. Neznamená to, že som sa len zle vyspal. Dozrievalo to vo mne dlhšie. Priznávam, slabá divácka kulisa v Národnom tenisovom centre mohla byť jedným z dôvodov.

Zaskočila vás?

Pravdaže, veď sa tu rozprávalo o vypredanej aréne. Je možné, že Bratislava je presýtená tenisom, hrá sa tu šesťkrát do roka. Naposledy ženský fedcupový tím o postup na finálový turnaj do Budapešti. Aj iné mestá by si zaslúžili vidieť reprezentačný tenis. Napokon, Čechov mohli fanúšikovia povzbudzovať okrem Prahy aj v Ostrave či Brne.

Dominik Hrbatý naznačil, že 25 eur za vstupenku nie je málo. K chabej návštevnosti akiste prispel aj neskorý hrací čas…

Isteže. Ale neprináleží mi hodnotiť, aká je optimálna cena. Môžem mať svoju predstavu, ale na to tu nie som. Mám teda na výber: hrať alebo nehrať – rozhodujem maximálne o tom.

Naznačili ste, že máte problém so súhrnom maličkostí, nad ktorými vám neraz zostáva hlava stáť. Nie je v takomto prípade vaše rozhodnutie príliš radikálne?

Neviem, aké iné by mohlo byť. Bol som nespokojný s určitými vecami a musel som sa na základe toho zariadiť. Neviem si predstaviť, že by som najbližšie nehral a tvrdil, že je to kvôli zraneniu. Tým by som predsa nič nevyriešil .V minulosti sa porušilo nemálo dohôd – nevedel som sa s tým stotožniť. Vyrovnal som sa s tým tak, že končím. Iné riešenie si neviem predstaviť.

Čo dnes považujete za najzásadnejší problém slovenského tenisu?

Predovšetkým jeho budúcnosť. To, aby sme tu mali dostatok detí, aby kluby boli podporované a predovšetkým, aby peniaze smerovali tam, kam majú. Bol by som rád, aby sa dostali k rodičom a deťom. Od zmien nečakám žiadny vlastný prospech – to vôbec nie.

Bavili ste sa otvorene aj s niekym z vedenia slovenského tenisu?

O všetkom, čo sme chceli, vedia. V rukách majú všetku výkonnú moc a ja ich rozhodnutia nedokážem ovplyvniť. Viem k nim len zaujať stanovisko a to som aj urobil.

Zdieľal s vami ešte niekto z tímu vaše rozhorčenie?

To je skôr otázka na ostatných hráčov aj členov realizačného tímu. Ich stanovisko je ich osobným, poznám ich názor, ale neprináleží mi ho vynášať von a tobôž ho komentovať.

Aktuálne ste najúspešnejší slovenský tenista. Má vedenie zväzu vašu dôveru?

O dôvere by som nechcel hovoriť. Pravda, sú veci, ktoré sa mi nepáčia, moja predstava je iná.

Je vaše rozhodnutie definitívne?

V danom čase a za týchto podmienok áno. Pokiaľ sa zmenia okolnosti a napravia isté veci, môžeme si k tomu sadnúť. Ale za týchto okolností ďalší Davisov pohár hrať nebudem.

Organizátori v Indian Wells včera zrušili celé podujatie. Nenabúralo vám to program?

O zrušení som sa dozvedel o štvrtej ráno, keď ma zobudil plač dcérky. Stihol som len zrušiť letenky a ubytovanie. Som na Slovensku a riešim ďalší program. Vôbec netuším, čo sa bude diať. V Spojených štátoch je ešte turnaj v Miami a potom už nasledujú podujatia v Európe. Zdá sa však, že na našom kontinente je situácia podstatne horšia ako v Amerike. Uvidíme, ako to celé dopadne, situáciu budeme riešiť za pochodu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Polášek #slovenskí tenisti