Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Možno na to nemám. Pýtal som sa Vajdu, či nechce byť kapitánom

Dve zvesené hlavy. Jedna patrila tímovej jednotke - Andrejovi Martinovi, druhá Dominikovi Hrbatému (42). Slovenský daviscupový kapitán musel po prehre s Českom (1:3 na zápasy) prehltnúť ďalšiu nepostupovú pilulku.

08.03.2020 09:44
Dominik Hrbatý Foto: ,
Zamyslený kapitán slovenského daviscupového tímu Dominik Hrbatý.
debata (10)

Dosiaľ zo všetkých najtrpkejšiu. „Môj pôvodný cieľ bol zotrvať pri tíme tri roky a prebojovať sa s ním do Madridu. Nevyšlo to. Musím si to vyhodnotiť – možno nie som taký dobrý kapitán, ako som si myslel,“ hľadal slová pri odpovediach na otázky novinárov.

Čo tentoraz chýbalo k postupu?

Jedna loptička pri mečbale Andreja Martina. Je to obrovská škoda. Proti Veselému bol v úvodných dvoch setoch lepším hráčom, mal niekoľko príležitostí súpera zlomiť. Žiaľ, nevyšlo to. Mám pocit, že proti Čechom to bolo viac o hlave ako o hre. Chlapcom akoby chýbalo viac odvahy.

Čiže premárnená šanca?

Určite áno. Niekto síce môže povedať, že aj keby Martin nakoniec vyhral, bolo by stále iba 2:2 na zápasy. Ja som však presvedčený, že Gombos by v rozhodujúcom dueli Rosola prevalcoval.

Filip Polášek po štvorhre naznačil, že aj keď sa v Bratislave hralo na antuke, tunajšie podmienky svedčali skôr bombardérom. Mali českí hráči výhodu?

Antuka v hale je vždy rýchlejšia ako pod otvoreným nebom, ale hrať v piatich stupňoch sa nedá. Keby sme namiesto antuky zvolili betónový povrch, niekto by zasa mohol povedať, že Veselý s Rosolom nás dorazili servisom. Napokon, chýbal nám jediný bod a v tej chvíli je jedno, či na druhej strane kurtu stojí bombardér či niekto iný.

Tenisové derby Slovensko - Česko Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Český daviscupový tím sa teší z postupu na...

Dá sa nájsť po prehre s Českom vôbec nejaké pozitívum?

Náš tím. Keď bolo po piatku 0:2, chalani sa zomkli. Lukáš Lacko týždeň chodil za nami a chcel pomôcť pri tréningu štvorhry. Chápete, hráč, ktorý bol počas uplynulých rokov hádam na jedinom antukovom turnaji, sa ma pýtal, kedy už môže prísť. Aj za mojich čias sme boli solídna partia, ale toto je niečo úplne iné. Neustále sa posúva vpred. Gombos bude mať najbližšie dva-tri roky najlepšie v kariére, vo svetovom renkingu môže byť okolo 60. či 70. miesta, Kovalík sa vracia po zranení a jeho forma má stúpajúcu tendenciu, Andrej Martin už v stovke je. Ak sa Polášek so Zelenayom budú naďalej venovať deblu, tím môže byť veľmi silný.

Nespomenuli ste Kližana…

Samozrejme, Martin má dar od boha, dvakrát sa už do stovky vrátil a môže sa mu to opäť podariť. Čím je však starší, tým to bude mať ťažšie. Bol tu s nami po celý čas, chodil aj na večere. Škoda jeho zranenia, lebo Česi sa ho báli. Ak máte k dispozícii hráča, ktorý ovládol šesť turnajov ATP, tímu to dodáva silu. Vlani proti Kanade sme boli k postupu blízko aj ďaleko, teraz nás delil jeden úder. Ktovie, možno to vyjde nabudúce.

VIDEO: Madrid nám ušiel o jednu loptičku, mrzí Hrbatého:

Video

Aj s vami?

Skôr nie ako áno. Môj pôvodný cieľ bol zotrvať pri tíme tri roky a prebojovať sa s ním do Madridu. Nevyšlo to. Musím si to vyhodnotiť – možno nie som taký dobrý kapitán, ako som si myslel. A možno som aj spravil nejaké chyby. Ktovie, ak by som Andrejovi Martinovi pri mečbale zakričal, aby si kryl forhend, mohli sme postúpiť. Ale nechcel som, aby to Česi počuli.

Možno na to nemám a naložil som si na seba viac ako unesiem. Je to náročná práca, s chalanmi som trávil denne dvanásť hodín na kurte, neskoro som chodil spať, som úplne hotový a mám pocit, že teraz ani poriadne nevidím. Robím to z lásky k slovenskému tenisu, lebo finančne to je slabo ohodnotené. Zarobím tu za dva týždne tvrdej práce toľko, ako keby som niekoho týždeň trénoval. Som sklamaný, nesplnil som cieľ.

Na jeseň sa musíme zachrániť a potom sa uvidí – možno ma chalani presvedčia, aby som zostal aj naďalej. Naznačoval som Marošovi Vajdovi, či by na budúci rok nechcel byť kapitánom. Má skúsenosti so svetovou jednotkou, vie ako vyhrávať. Azda by tímu vedel dať niečo, čo ja nedokážem.

Jozef Kovalík a kapitán tímu Dominik Hrbatý... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Jozef Kovalík Jozef Kovalík a kapitán tímu Dominik Hrbatý počas úvodnej dvojhry proti Česku.

V hľadisku po celý čas vládla ponurá atmosféra. Nesklamalo vás to?

Dúfal som, že na derby bude plno. Pán Moška tvrdil, že je vypredané. Neviem, či to bol z jeho strany len trik, alebo sa ľudia zľakli koronavírusu. Pravdou tiež je, že vstupenky boli drahé – pre štvorčlennú rodinu môže byť 100 eur za tenis priveľa. Ale to je už otázka skôr na zväz, tam musia hľadať dôvod, prečo neprišlo viac fanúšikov.

Možno kvôli neskorým hodinám, v ktorých sa hralo…

V Taliansku sa začína hrať neraz aj hodinu po polnoci, na Australian Open sa zápasy tiež dohrávajú neskoro. My tenisti sme na to zvyknutí. Robí sa to kvôli televízii, tá si určí, kedy chce zápas vysielať. Asi by sa ľuďom nepáčilo, ak by im prerušili priamy prenos zo zápasu Slovana proti Ružomberku.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár #Dominik Hrbatý #slovenskí tenisti #českí tenisti