Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovákov čaká premiérové derby. Martin: Skvelá šanca na svetovú skupinu

Na duely Slovenska s Českom sme si vo futbale či hokeji už dávno privykli. V tímovej mužskej súťaži tenistov sa to stane prvýkrát. Do jesenného finále Davisovho pohára v Madride môže postúpiť iba jedno z družstiev niekdajšej federácie.

05.03.2020 15:28
slovenskí tenisti, Foto: ,
Slovenskí tenisti pred kvalifikáciou proti Česku.
debata

Odmena za úsilie

Najprv Jozef Kovalík proti Jiřímu Veselému, potom Andrej Martin s Lukášom Rosolom. Tenisové derby v piatok odštartuje slovenská dvojka proti českej jednotke, vzápätí sa bude pokračovať v opačnom garde. Program sa v Bratislave začne o 16.00.

V pozícii slovenského lídra sa premiérovo predstaví 30-ročný Martin. Šikovný antukár sa na prelome januára a februára iba druhýkrát v kariére prebojoval do elitnej stovky, aktuálne mu patrí 95. miesto. S Rosolom sa stretol už dvakrát a oba zápasy vyhral.

VIDEO: Hrbatý hodnotí šance slovenských tenistov pred Českom.
Video

„Je to pre mňa obrovská česť a odmena za úsilie, ktoré do tenisu dávam. Sme však tím, chceme získať tri body a je jedno, kto ich uhrá. Už dlho sa snažíme dostať do svetovej skupiny. Teraz je na to skvelá šanca,“ zamyslel sa.

Pred stretnutím visel otáznik skôr nad dvojkou tímu. Dominik Hrbatý ešte deň pred štvrtkovým žrebom nevedel, ktorému z hráčov Kovalík – Norbert Gombos dá príležitosť. „Tušili sme, že to bude Kovalík, pretože Gombos nemá s Veselým najlepšiu bilanciu,“ poznamenal český kapitán Jaroslav Navrátil.

„Nerád by som rozoberal toto rozhodnutie. Vybral som tak, aby sme mali čo najväčšiu šancu uspieť,“ dodal Hrbatý.

Kamarátstvo bokom

Kovalík (121. v rebríčku ATP) nebude v súboji s Veselým (64.), ktorý podáva v Davisovom pohári veľmi nevyrovnané výkony, favoritom. V jeho prospech však môže hrať antukový povrch, ktorý – na rozdiel od českého tímu – patrí medzi jeho obľúbené.

„V týchto podmienkach hráme už piatykrát, sme na to zvyknutí a verím, že to bude aj naša výhoda,“ podotkol Martin.

Do stretnutia nezasiahne dlhoročná slovenská jednotka Martin Kližan. Niekdajšia svetová 23-ka si nedávno na letisku v Paríži zlomila malíček na ruke a vzápätí šla pod chirurgický nôž. Podľa oboch nehrajúcich kapitánov sú šance na postup do finále maximálne vyrovnané.

„Je to špeciálny zápas, pretože obe krajiny sú si veľmi blízke, nielen po športovej stránke. Kamarátstvo však teraz pôjde bokom. Očakávame vyrovnané stretnutie, v ktorom bude rozhodovať každý bod,“ odmietol rozdať nálepku favorita Navrátil.

„Veselý má veľmi dobrú formu i najviac víťazných zápasov. Vo dvojhrách bude favoritom, ale vždy sa hrá ťažšie proti súperovi, ktorého dobre poznáte. V pozícii tímovej dvojky máme zasa miernu výhodu my, takže vo dvojhrách to bude 50 na 50 a môže rozhodovať štvorhra,“ doplnil Hrbatý.

Jedinou istotou česko-slovenského federálneho derby je, že v piatok sa s určitosťou nerozhodne. Môže sa to však udiať už v sobotnej štvorhre, ktorá je na programe v AXA aréne o 17.30.

Potom nastúpia na dvorec jednotky oboch mužstiev – Martin s Veselým, za nerozhodného stavu 2:2 by o postup do finále zabojovali tímové dvojky Kovalík s Rosolom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár #Dominik Hrbatý #slovenskí tenisti #českí tenisti