Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Serena ju nazvala mrchou. Sibírska siréna má ľudí pod palcom

Na kurte famózna, v zákulisí strohá, fanúšikmi obdivovaná, súperkami nenávidená... Keď sa s kariérou lúči päťnásobná grandslamová víťazka, patrí sa spozornieť. Napokon, ovládnuť všetky podujatia veľkej štvorky, to nie je len-tak.

28.02.2020 17:16
US Open Tennis Foto: ,
Maria Šarapovová.
debata (64)

Lenže Maria Šarapovová nie je obyčajná šampiónka. Ruská kráska počas kariéry presiahla hranice tenisu.

Písal sa rok 2004, z útrob staručkého All Englad Clubu vyšla na trávu neznáma, stále iba 17-ročná hráčka. Šokovala nielen typickým hlasným vzdychaním, ale aj neuveriteľne útočnou hrou. Výsledok 6:1, 6:4 a skalp Sereny Williamsovej hovorili za všetko. Zrodila sa nová hviezda.

Sibírska siréna!

Jej kariéra mala niekoľko vrcholov, ale aj viacero pádov. Slávne momenty ovenčené grandslamovými titulmi striedali boľavé časy sprevádzané zraneniami. A jedným meldoniovým škandálom, po ktorom nasledoval ročný dištanc.

Tak plynul čas s Mariou Šarapovovou Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Písal sa rok 2014, keď Maria Šarapovová zdolala...

Komplex Serena

Vráťme sa však na posvätnú londýnsku trávu a finále Wimbledonu 2004. Tento zápas výrazne poznačil Šarapovovej kariéru. Duel proti mladšej zo sestier Williamsových síce vyhrala, ale zároveň akoby odštartoval jedno veľké tenisové prekliatie.

Unášaná slávou, neutíchajúcim potleskom, ale aj najvzácnejšou trofejou, vstupuje do útrob legendárnej arény. Najprv počuje vzlyky, neskôr plač, potom dokonca hysterický rev. Šarapovová je svedkom neutíchajúcej frustrácie. Emócií, ktorých základnou jednotkou DNA je bolesť, pocit poníženia a hnevu. V rohu šatne si zlosť vylieva užialená Serena.

„Myslím si, že ma odvtedy neznášala. Mala pocit, že som si vzala niečo, čo jej automaticky patrí. A čo mi už vôbec neodpustí je to, že som ju videla na absolútnom dne a počula ju nariekať,“ uviedla rodáčka z Nyaganu v knihe Nezastaviteľná: Môj doterajší život.

Práve tento moment sa vraj Šarapovovej stal osudným. „Jeden z Williamsovej priateľov mi vtedy tesne po turnaji odcitoval jej slová: Tá malá mrcha ma už nikdy v živote nezdolá,“ prezradila.

Nuž, bol to omyl. Ešte raz sa to Šarapovovej podarilo – na jeseň 2004 v Los Angeles nad Serenou predsa len vyhrala. Ale naposledy. Odvety ťahala legendárna Američanka, najlepšia tenistka všetkých čias, šnúru osemnástich triumfov. A tenisová kráska si viac nepípla.

Onen wimbledonský nezdar Ruske v grandslamovom finále ešte trikrát odplatila, tenisová kráska potom zaplatila účet aj na olympiáde.

„Naše zápasy analyzovali mnohí experti, možno na nich aj niečo je. Hovoria o jej brutálnom podaní a veľkom sebavedomí. Podľa mňa sa však tajomstvo tejto bilancie ukrýva v šatni, v ktorej som sa prezliekala, zatiaľ čo ona ronila slzy. Myslím si, že nenávidela to útle dievča, ktoré ju napriek všetkým predpokladom zdolalo,“ napísala.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

La Cortez 10/24 @nordstrom & @nike stores #perfectpairs

Príspevok, ktorý zdieľa Maria Sharapova (@mariasharapova),

Chladná a neprístupná

Serena však nebola jedinou hráčkou, s ktorou Šarapovová nemala vzťah. Boli ich desiatky a nech zodvihne ruku tá, ktorá ju úprimne mala rada. „Šarapka? Bočí od všetkých. Okolo ostatných prechádza ako duch,“ zdôverila sa Karolína Plíšková.

Denník New York Post pre pár rokmi vyspovedal jedného zo špičkových kondičných trénerov, ktorý sa dlhé roky pohyboval medzi najlepšími tenistkami na svete. Napriek tomu, že kouč si neprial, aby v tlači zverejnili jeho meno, spomienky na Šarapovovú zaujali.

„Na okruhu WTA nemá žiadnych priateľov. Je neskutočne chladná. Keď Maria vstúpi do hráčskej miestnosti, zrazu sa v nej zastaví život. Celý jej štáb – tréneri i asistenti – dokonca aj jej priateľ Grigor Dimitrov, v tej chvíli spozornejú a prestanú sa medzi sebou rozprávať. Medzi profesionálmi mali z toho všetci veľkú zábavu,“ prezradil pikantnú informáciu zo zákulisia.

Šarapovová však z toho nikdy nemala ťažkú hlavu. Keď ju so vzťahmi s ostatnými hráčkami konfrontoval britský The Telegraph, odpovedala stroho: „Nemám k ním blízko. Len preto, že sa venujem rovnakému športu, nemusím sa s každým priateliť,“ naznačila.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Golf Cart Karaoke with these two champs! ‍♀️#AbuDhabi

Príspevok, ktorý zdieľa Maria Sharapova (@mariasharapova),

Život pod maskou

Český tenisový tréner David Kotyza však pre idnes.cz mnohé vysvetlil. „Je najslávnejšia, najbohatšia, zaujímali sa o ňu popredné firmy z celého sveta. Nemôže len tak niekam prísť a zostať prirodzene ústretová. To by ju predsa zožralo. Jej správanie je následkom akejsi sebaobrany. Vytvorila si vlastný kryt,“ zamyslel sa.

Napokon, so svojou skúsenosťou sa pridal aj Kotyzov krajan, redaktor Mladej fronty dnes, Karel Knap. „Desať rokov som ju stretával na rôznych tenisových podujatiach a iba výnimočne ju videl odložiť masku drsňáčky. Za ňou sa však ukrýva iná žena,“ napísal.

Keď sa s kariérou lúči viacnásobná grandslamová víťazka, túto udalosť spravidla sprevádzajú dojemné odkazy súperov. Tentoraz ich veľa nebolo, ale predsa len sa nejaké našli. „Je to veľmi múdre dievča, poznám ju dlho. Mala myseľ šampiónky,“ vyznal sa Novak Djokovič.

A pridala sa aj Petra Kvitová. „Bolo vždy potešením stáť proti tebe na kurte. Veľmi ťa uznávam,“ zmienila v statuse. Bola to tá istá Kvitová, ktorá pred mnohými rokmi komentovala Šarapovovú takto: „Ani nezabzučí. Pozeráme sa na seba a neotvorí si ústa.“

Šarapovová jednoducho nemá tenisové kamarátstvo v krvi a vzťahy so súperkami jej neboli po vôli. Ale negatívne reakcie mohli mať občas spoločného menovateľa. „Mnoho ľudí na ňu iba žiarlilo,“ dodal Grék Stefanos Tsitsipas.

Možno na tom niečo bude. Je krásna, šikovná a veľmi bohatá. Aj keď jej príjmy z tenisu prekonali mnohé súperky, s prstom v nose to dohnala v reklame a iných dobre honorovaných aktivitách.

Pripravená na výzvy

Fotila napríklad pre časopis Sports Illustrated Swimsuit Issue. Populárny americký magazín siahol po Serene Williamsovej až o tri roky. Šarapovovej tvár je spojená so známymi módnymi domami. Svojho času patrila k najvyhľadáva­nejším športovcom na Yahoo.

Bývalá líderka svetového rebríčka má aj vlastnú značku sladkostí Sugarpova. Rozbehla ju počas dopingového dištancu. „Dovidenia. Po 28 rokoch a piatich tituloch na grandslamoch som pripravená na nové výzvy,“ povedala v rozlúčkovom rozhovore pre Vogue.

Tých má pred sebou chladná profesionálka viac ako dosť…

64 debata chyba