Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šarapovová čelila aj žiarlivosti. Značka prekonala jej úspechy, tvrdí Djokovič

Ruska Maria Šarapovová v stredu nečakane oznámila koniec úspešnej tenisovej kariéry. Počas nej ovládla všetky štyri grandslamové turnaje, Roland Garros dokonca dvakrát.

27.02.2020 19:45
Maria Šarapovová Foto: ,
Maria Šarapovová na archívnej snímke pred podobizňou Novaka Djokoviča.
debata (2)

V sedemnástich rokoch triumfovala vo Wimbledone a viac než dekádu bola jednou z najvýznamnejších postáv na okruhu WTA. Na odchod 32-ročnej hráčky a bývalej svetovej jednotky reagovalo množstvo známych osobností, prevažne z tenisového sveta. Obdiv jej vyjadrili legendárna Billie Jean Kingová, Martina Navratilová či súčasná mužská svetová jednotka – srbský tenista Novak Djokovič.

"Jej vplyv na šport, nielen na ženský tenis, bol obrovský a stále je. Myslím si, že to tak bude aj naďalej, pretože jej značka prekonala jej tenisové úspechy. Vieme, že má značku Sugarpova a veľa iných vecí. Je to veľmi múdre dievča a poznám ju veľmi dlho. Má zmýšľanie šampiónky a nikdy sa nevzdáva.

Ukázala to najmä v uplynulých piatich rokoch, keď čelila mnohým prekážkam a mala zdravotné problémy. Pre legendu tohto športu nebolo ľahké reštartovať kariéru. Mám voči nej veľký rešpekt a môže byť hrá na všetko, čo dosiahla," vyjadril sa Novak Djokovič v Dubaji.

Aktuálna šestka mužského tenisu Stefanos Tsitsipas pripomenul aj ďalší aspekt Šarapovovej kariéry. „Myslím si, že mnoho ľudí na ňu žiarlilo. Mala skvelú kariéru s množstvom veľkých víťazstiev. Nášmu športu dala veľa. Iba Serena Williamsová mala lepšiu kariéru,“ povedal Grék.

Billie Jean Kingová takisto ako Djokovič vyzdvihla aj Šarapovovej úspechy mimo tenisových dvorcov.

„Odo dňa, keď v 17 rokoch získala vo Wimbledone svoj prvý grandslamový titul, bola z nej veľká šampiónka. Päťkrát vyhrala grandslamový turnaj, bola svetová jednotka a jej úspechy v biznise sú rovnako obdivuhodné ako tie tenisové. Maria, to najlepšie ťa iba čaká,“ napísal Kingová na sociálnej sieti twitter.

Tak plynul čas s Mariou Šarapovovou Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Písal sa rok 2014, keď Maria Šarapovová zdolala...

Následne reagovala aj Martina Navratilová. „Maria, blahoželám ti k nádhernej kariére vrátane zisku kariérneho ‚grandslamu‘ a prísunu nových fanúšikov do športu, ktorý milujeme. Užívaj si život po tenise.“

O výnimočnosti kariéry Marii Šarapovovej svedčí aj niekoľko štatistík. Celkovo 21 týždňov strávila v pozícii svetovej jednotky. Prvýkrát sa ňou stala vo veku 18 rokov a 125 dní, ako piata najmladšia v histórii.

Získala 36 titulov vo dvojhre a tri vo štvorhre. V trinástich sezónach po sebe (2003 – 2015) získala aspoň jeden titul, 98-krát zdolala hráčku Top 10 a viac peňazí zarobili iba sestry Williamsové. V roku 2012 získala striebornú olympijskú medailu v Londýne a v roku 2004 triumfovala na majstrovskom turnaji WTA Finals.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

NYC ❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Maria Sharapova (@mariasharapova),

Posledný zápas odohrala na tohtoročnom Australian Open, keď podľahla Chorvátke Donne Vekičovej. Obdiv odchádzajúcej ruskej tenistke vyjadril aj výkonný riaditeľ WTA Steve Simon.

„Blahoželám Marii k skvelej kariére v profesionálnom tenise. Jej úspechy odrážajú nasadenie a vášeň pre túto hru. Miliónom svojich fanúšikov po celom svete bude chýbať. Ja však viem, že toto je pre ňu nový vzrušujúci začiatok a bude sa môcť sústrediť na biznis, charitatívne aktivity a na ďalšie zmysluplné veci. Teším sa, že budem môcť sledovať jej úspechy v nasledujúcich rokoch,“ povedal Simon pre web wtatennis.com.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová