Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po treste sa už nezdvihla. Šarapovová ukončila kariéru

Ruská tenistka Maria Šarapovová vo veku 32 rokov ukončila kariéru. Nevládala viac bojovať so zraneniami a podľa vlastných slov aj nepriazňou osudu po prevalení sa jej dopingového škandálu spred niekoľkých rokov. Šarapovová sa rozlúčila s fanúšikmi v emotívnej eseji na webe časopisov Vogue a Vanity Fair.

26.02.2020 14:43 , aktualizované: 15:55
Maria Šarapovová Foto: ,
Maria Šarapovová sa lúči s tenisovou kariérou.
debata (46)

„Ako sa dá len tak odísť zo sveta, ktorý si doteraz poznala? Ako sa dá opustiť tenisové kurty, kde si vyrastala a sprevádzali ťa viac ako 28 rokov? Zrazu je všetko pre mňa nové. Odpusť mi, tenis, že sa s tebou lúčim. Práve ty si mi ukázal, z akého dreva som vytesaná. Zbohom, láska,“ napísala Maria Šarapovová na rozlúčku.

V tomto roku absolvovala kedysi fenomenálna Ruska iba dva súťažné zápasy a oba prehrala. V úvode sezóny na turnaji v Brisbane s Američankou Jennifer Bradyovou a o niečo neskôr na Australian Open v Melbourne sa porúčala po prehre v 1. kole s Chorvátkou Donnou Vekičovou. Aktuálne jej patrila až 373. priečka v rebríčku WTA vo dvojhre

Jedna z najlepších tenistiek uplynulého štvrťstoročia dosiahla v kariére na post svetovej jednotky a vo vitríne má aj päť trofejí z grandslamových turnajov. V roku 2014 ako 17-ročná ovládla slávny Wimbledon.

Neskôr pridala tituly z US Open (2006), Australian Open (2008) a tzv. kariérny Grand Slam dovŕšila v roku 2012 triumfom na Roland Garros. Na parížskej antuke sa tešila z celkového triumfu aj o dva roky neskôr.

V roku 2004 sa stala víťazkou koncoročného majstrovského turnaja WTA Finals, na OH 2012 v Londýne vybojovala striebornú medailu vo dvojhre. Celkovo na hlavnom ženskom okruhu WTA zvíťazila na 36 turnajoch vo dvojhre, zo štvorhry pridala tri celkové triumfy.

Tak plynul čas s Mariou Šarapovovou Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Písal sa rok 2014, keď Maria Šarapovová zdolala...

V roku 2016 do jej kariéry výrazne zasiahol trest za užívanie lieku obsahujúceho meldónium, ktoré s platnosťou od 1. januára 2016 pribudlo na zoznam zakázaných látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Šarapovová tvrdila, že o tom nevedela a že sa jej zrútil svet. Výsledkom bol najprv dvojročný a neskôr zmiernený 15-mesačný trest. Po návrate na súťažné dvorce sa už nikdy nedostala do niekdajšej formy.

Maria Šarapovová

dátum a miesto narodenia: 19. apríla 1987, Ňagaň (Rusko)
výška a váha: 188 cm, 59 kg
stav: slobodná
aktuálne postavenie v rebríčku WTA: 373., najlepšie: 1.
úspechy: 5× víťazka grandslamu vo dvojhre: Wimbledon 2004, US Open 2006, Australian Open 2008, Roland Garros 2012 a 2014, víťazka Turnaja majsteriek 2004, striebro z OH 2012 v Londýne, víťazka 36 turnajov WTA a 3 vo štvorhre
ceny: najlepšia hráčka na okruhu WTA 2004

Maria Šarapovová sa narodila 19. apríla 1987 v bývalom Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR) v sibírskom meste Ňagaň, do ktorého sa jej rodičia presťahovali z bieloruského Gomeľa z obáv pred následkami černobyľskej havárie z roku 1986. Mesto sa totiž nachádza len 150 kilometrov od atómovej elektrárne.

Vo svojich dvoch rokoch sa s rodičmi presťahovala do Soči. V meste ležiacom pri Čiernom mori sa jej otec zoznámil s Alexandrom Kafeľnikovom, ktorého syn Jevgenij sa neskôr v roku 1999 stal ako prvý Rus mužskou svetovou tenisovou jednotkou. Aj vďaka ich priateľstvu dostala Šarapovová ako štvorročná svoju prvú tenisovú raketu.

V roku 1993 sa už ako šesťročná zúčastnila na žiackom turnaji Kremlin Cup v Moskve. Na mladé tenisové talenty sa bola v Moskve pozrieť aj vtedajšia špičková tenistka Martina Navrátilová. Tú hra malej Šarapovovej tak zaujala, že prehovorila jej otca, nech sa jeho dcéra venuje výlučne tenisu.

Onedlho už sedela Šarapovová so svojím otcom v lietadle smerujúcom do USA. S malými finančnými prostriedkami a slabou angličtinou, ale s veľkým odhodlaním sa vybrali do preslávenej tenisovej akadémie Nicka Bollettieriho v Bradentone na Floride.

Tak plynul čas s Mariou Šarapovovou Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Písal sa rok 2014, keď Maria Šarapovová zdolala...

Do akadémie ju však neprijali okamžite. Šarapovovej otec sa však rozhodol, že sa do Ruska už nevráti a trénoval popri práci dcéru sám. Ich snaha bol ocenená a Šarapovová ako deväťročná začala na základe štipendia trénovať v renomovanej akadémii.

Prvýkrát na seba výraznejšie upozornila v roku 2000, keď ako 13-ročná vyhrala dorastenecký turnaj Eddie Herr International Junior Tennis Championships. V roku 2001 už vstúpila do profesionálneho ženského tenisu.

Šarapovová dosiahla do marca 2016, keď ju zastavil pozitívny dopingový nález na zakázanú látku meldónium, viaceré výrazné úspechy. V roku 2004 vyhrala Wimbledon, kde vo finále zdolala Američanku Serenu Williamsovú.

V tom istom roku sa stala aj víťazkou MS WTA Tour. V roku 2006 vyhrala US Open, v roku 2008 Australian Open a v roku 2012 a 2014 Roland Garros. Na olympijských hrách 2012 v Londýne získala striebro. Ako reprezentantka Ruska dosiahla v roku 2008 víťazstvo vo Fed Cupe.

Po dopingovej afére sa na kurty vrátila 26. apríla 2017, keď sa zúčastnila na turnaji WTA Porsche Grand Prix v Stuttgarte. Na vrchol sa už ale nedostala, po návrate už dosiahla len na jedno grandslamové štvrťfinále na Roland Garros 2018. Navyše ju trápili zdravotné problémy.

Okrem tenisu sa venovala modelingu a reklamným aktivitám. Fotila napríklad pre časopis Sports Illustrated Swimsuit Issue. Propagovala výrobky športových značiek Nike či Prince. Jej tvár je spojená aj so známymi módnymi domami.

Svojho času patrila aj k najvyhľadáva­nejším športovcom na Yahoo. V júni 2011 ju časopis Time zaradil medzi 30 legiend ženského tenisu minulosti, prítomnosti a budúcnosti. Bývalá líderka svetového rebríčka má aj vlastnú značku sladkostí Sugarpova.

Úspešná tenistka, ktorá iba na prémiách zarobila 39 miliónov dolárov, bola známa okrem mimoriadnych výkonov aj hlasnými vzdychmi, ktorými si pomáhala pri tenisových úderoch. Niektoré z nich dosahovali intenzitu až 105 decibelov, za čo si vyslúžila aj prezývku „sibírska siréna“.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová