Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Provokuje nacionalistov? Djokovič opäť siahol po Chorvátovi

Nezaujatí by si azda mysleli, že Novak Djokovič a Marin Čilič nebudú veľkými priateľmi. Starším netreba pripomínať, mladším možno áno. Srbi a Chorváti boli v 90-tych rokoch v krvavom vojnovom konflikte.

26.02.2020 09:56
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata (18)

Lenže 32-ročný Belehradčan sa netají – na rozdiel od väčšiny svojich krajanov – k veľkej náklonnosti k chorvátskym športovcom. Napokon, okrem Mariána Vajdu ho trénuje aj Goran Ivaniševič a o jeho podpore Luku Modriča a spol. pred šampionátom v Rusku sa toho tiež popísalo nemálo.

„Fandiť Chorvátsku môžu len idioti, psychopati a chorí ľudia, ktorých by mali zavrieť do blázninca. Djokovič je národný hrdina a patrí mu vďaka. Ale fandiť Chorvátsku? Mal by sa hanbiť,“ vyhlásil vtedy poslanec vládnej Srbskej pokrokovej strany Vladimir Djukanovič

Aktuálne sa hrá prestížne podujatie v Dubaji a Djokovič sa rozhodol, že turnaj si spestrí aj štvorhrou. Za partnera si vybral o rok mladšieho Marina Čiliča – víťaza US Open 2014. Vzťahy týchto dvoch športovcov sú však dlhodobo nadštandardné. Keď rodáka z bosnianskeho Medžugorje suspendovali kvôli údajnemu dopingu, bol to Djokovič, ktorý sa ho vtedy zastal.

„Veľmi ma to prekvapilo. Málokedy sa stane, aby špičkový hráč sa zastal svojho protivníka. Do konca života mu budem vďačný. Posilnilo ma to, dnes si už z mnohých vecí nerobím veľkú hlavu,“ povedal Čilič o Djokovičovi.

A ešte jeden príklad o Djokovičovom priateľskom vzťahu k Chorvátom.

Keď ho v roku 2007 na záverečnom ceremoniáli Rogers Cupu v Montreale predstavili ako Chorváta Novaka Djokoviča, iba sa pousmial. „Som Srb, ale nevadí, nehnevám sa. V podstate je to to isté,“ povedal vtedy.

Spoluprácu Djokoviča s Čiličom v Dubaji si síce všimol celý svet, netrvala však dlho. V 1. kole podujatia ich vyprášil elitný pár Rajeev Ram and Joe Salisbury 6:2, 6:2. Všetko sa to zomlelo iba za 55 minút.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Marin Čilič #Novak Djokovič