Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vo finále favoriti nebudeme. Potrebujeme silnejšiu Kužmovú

Slovenské tenistky si zahrajú vo finále Pohára federácie. O tom, že v apríli pocestujú do Budapešti na hviezdne podujatie, ktoré bude mať premiéru, rozhodli po víťazstve nad Veľkou Britániou 3:1 na zápasy. O dva body sa v piatok a v sobotu postarala Anna Karolína Schmiedlová.

08.02.2020 23:36 , aktualizované: 09.02.2020 15:09
Kužmová Foto: ,
Kužmovú som vnímal ako hráčku, ktorá je schopná zdolať kohokoľvek. Teraz sa však trápi, vraví kapitán tenistiek Matej Lipták.
debata

„Bola akoby našou jednotkou. V momentálnom zložení a forme, v akej hrajú dievčatá, to tak asi naozaj bolo,“ priznal po jej triumfe nad Harriet Dartovou 7:5, 6:3 kapitán tímu Matej Lipták (42).

V minulosti mala problémy s vyrovnanosťou výkonov. Nemali ste pred dôležitým zápasom obavy?

Je pravda, že kedysi sa v zápasoch Pohára federácie dosť trápila. Zároveň platí, že málokedy sa k tímu pripojila v ideálnej forme. Tentoraz sme však absolvovali dlhú prípravu a ona sa od začiatku cítila výborne. Som rád, že pohodu z tréningov preniesla aj do svojich dvoch zápasov.

Papierovou líderkou však bola Kužmová. Čo treba spraviť, aby ňou bola aj na kurte?

V minulosti odohrala v národnom drese lepšie zápasy. Mala však inú formu. Aktuálne jej chýbajú víťazstvá a pocit, že dokáže zvládnuť aj náročné momenty. Verím, že duel, ktorý v piatok tesne vyhrala, jej pomôže. Škoda, že nemohla pridať aj druhý triumf – fyzicky však bola na tom zle a nemohla hrať. Hádam do aprílového finále na sebe ešte popracuje. Minimálne na sebavedomí. Potrebujeme ju.

V Budapešti sa už bude hrať turnajovým spôsobom. Vyhovuje vám to?

Bude to iné. Stretnutie bude pozostávať z dvoch singlových a jedného deblového zápasu. Ak bude v družstve jedna silná hráčka na dvojhru a solídny pár na štvorhru, teoreticky by to mohlo stačiť. Budeme hrať proti veľmi skúseným tímom. V Maďarsku zvolili antuku a predpokladám, že tam prídu najlepšie hráčky sveta. Finále Pohára federácie pojmú aj ako prípravu na turnaj v Stuttgarte.

Proti ktorému súperovi by ste si chceli zahrať?

Ťažko povedať. Radšej to nechám na osud a spravím všetko preto, aby sme tam prekvapili.

Čo to znamená?

Nie sme tím, ktorý má v elitnej dvadsiatke dve hráčky. Som presvedčený, že minimálne polovica družstiev ich bude mať. Medzi favoritov patriť nebudeme. Dievčatá môžu získať veľké skúsenosti a pokiaľ tam aj niečo uhrajú, bude to bonus navyše.

Anna Karolína Schmiedlová prijíma gratuláciu od... Foto: TASR, Martin Baumann
Anna Karolína Schmiedlová Anna Karolína Schmiedlová prijíma gratuláciu od nehrajúceho kapitána Mateja Liptáka.

Je fedcupový tím silnejší na antuke alebo na tvrdom povrchu?

Schmiedlová má radšej antuku, ale Kužmovej sedí oveľa viac betón. Pri výbere povrchu proti Britkám sme tak mali dilemu. Napokon sme sa nerozhodovali na základe toho, čo vyhovuje nám, ale s čím budú mať problém súperky.

Takže antuka v Budapešti vám prekážať nebude…

Je mi to jedno. Dôležité je, ktorá hráčka sa v tej chvíli bude cítiť dobre a dovezie so sebou skvelú formu.

Ktorá z nich je stvorená hrať veľké a rozhodujúce zápasy?

Vždy som si to myslel o Kužmovej. A to aj napriek tomu, že rebríčkovo nebola ešte nikdy tak vysoko ako Cibulková či Hantuchová. Vnímal som ju ako hráčku, ktorá je schopná zdolať kohokoľvek. Teraz sa však trápi. Potrebuje vyhrať pár zápasov, nabrať sebavedomie a opäť bude tou nebezpečnou tenistkou do náročných chvíľ.

VIDEO: Chcela som, aby sa zápas čím skôr skončil a aby som bola preč z kurtu, vravela Viktória Kužmová.
Video

A čo Schmiedlová?

Ona sama sa za takúto hráčku nepovažuje. Verím však, že zápasy proti Veľkej Británii na tom predsa len niečo zmenia. Karolína nedávno vymenila trénera, je po operácii, možno je teraz uvoľnenejšia. Hádam jej táto pohoda vydrží aj na turnajoch.

Momentálne trénujete Jozefa Kovalíka, budete jedným očkom sledovať aj dianie v ženskom tenise?

Samozrejme. Ideme hrať finále Pohára federácie, budem sa tomu dostatočne venovať.

Plánujete pred odchodom do Budapešti intenzívnejšiu prípravu?

Pokiaľ to bude možné, tak určite. V tejto chvíli však netuším, aký plán majú dievčatá na nasledujúce mesiace. Z pozície kapitána tímu môžem ovplyvniť detaily, dôležité však bude, v akom fyzickom a mentálnom stave sa na začiatku apríla stretneme.

Schmiedlová zrnká slávy spravodlivo delila

V minulosti nebola najdôležitejším článkom družstva. Čiastočne preto, že v ňom boli výraznejšie hráčky – Hantuchová, Cibulková a Rybáriková. A potom – Anna Karolína Schmiedlová nikdy nebola hráčkou do nepohody. Keď išlo o veľa, nezvládala obrovský tlak.

Niekdajšie hviezdy slovenského tenisu však ukončili kariéru a 25-ročná Košičanka sa musela popasovať s veľkou výzvou. A zvládla to lepšie ako jednotka tímu Viktória Kužmová. Finále Pohára federácie je predovšetkým Schmiedlovej zásluha.

Hrala uvoľnene, bez zábran, v najvypätejších momentoch vyťahovala najlepšie údery. Číslo 199, ktoré jej prislúcha v renkingu WTA, je odrazom zranení a následnej operácie, nie výkonnosti.

„V minulosti som v národnom drese príliš dobre nehrala, takže som veľmi šťastná, že sa mi to podarilo. Je to môj splnený sen,“ vravela spokojná Schmiedlová.

Emócie najavo príliš nedáva. Nezvykne to robiť. Úľavu však nezakryla. Keď ju po sobotňajšom triumfe nad Harriet Dartovou spoluhráčky a realizačný tím dvihli nad hlavu, zakryla si tvár. Akoby sa hanbila a moment slávy chcela deliť spravodlivo. Rovným dielom.

„Tentokrát som síce najviac pomohla tímu ja, keďže som získala dva body, no aj tak sme skvelá partia a tento postup si zaslúžia všetci rovnako,“ zamyslela sa niekdajšia svetová 26-ka.

Pred finálovým podujatím v Budapešti ju čaká ešte niekoľko turnajov. Úloha je jasná – pohnúť sa v rebríčku nahor. Dva triumfy nad Britkami by mohli byť dobrým odrazovým mostíkom.

„Je to trochu iné ako hrať klasické turnaje, znamená to pre mňa viac. Určite mi to dodá sebavedomie. Verím, že prídu aj nejaké dobré výsledky a posunie ma to vpred,“ dodala Schmiedlová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohár federácie #Matej Lipták #Viktória Kužmová #Anna Karolína Schmiedlová #slovenské tenistky