Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovák v lóži. Vajda je pre Djokoviča viac ako tréner

Nenápadný. Ale o to dôležitejší...

07.02.2020 21:03
Marián Vajda, Novak Djokovič Foto: , ,
Marián Vajda a Novak Djokovič počas exhibície v Bratislave v roku 2012.
debata (1)

Zatiaľ čo Novak Djokovič v nedeľu v Melbourne oslavoval ďalší neobyčajný triumf, svetové médiá sa predbiehali v špekuláciách, či Belehradčan raz predbehne aktuálneho grandslamového lídra – Rogera Federera.

Lenže v tíme srbského šampióna predsa len už jedno historické prvenstvo majú. Postaral sa oň 54-ročný Slovák. Marián Vajda siahol na Australian Open v pozícii trénera už na 17. veľký pohár.

Žiadny iný kouč také niečo nedokázal. Ani legendárny strýko Toni, ktorý doviedol Rafaela Nadala k šestnástim víťazstvám.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

TC Menton #sooting#morning practise#sunshine#idemooooo #

Príspevok, ktorý zdieľa Marian Vajda (@vajdamarian),

Priemerný hráč

Vajdov tenisový príbeh je neobyčajný. Ako aktívny hráč to dotiahol na 34. miesto v rebríčku ATP. Ovládol dve podujatia – v roku 1987 v Prahe a o sezónu neskôr v Ženeve. Na turnajoch veľkej štvorky nežiaril – na Roland Garros – v roku 1991 sa dostal do 3. kola. Počas kariéry zarobil 756 646 amerických dolárov.

Obyčajný tenista, elitný tréner…

Veď v pozícii kouča dosiahol na oveľa vyššie méty. Najprv s Dominikom Hrbatým, ktorému pomohol dostať sa na parížskej antuke do semifinále a neskôr aj 12. miesto vo svetovom renkingu. A predovšetkým s Novakom Djokovičom. Srba dlhodobo vedie za titulom najlepšieho tenistu všetkých čias.

Nebol jeho prvým trénerom. Djokovičovci to najprv skúsili s Dejanom Petrovičom. Novak mal iba šestnásť, no za rok sa prepracoval zo štvrtej stovky rebríčka až do tej prvej. Ich cesty sa aj tak rozišli a na scénu prišiel Talian Riccardo Piatti, ktorý mladého Srba posunul na 40. miesto.

Ale keďže pre Belehradčana odmietol pracovať na plný úväzok, po deviatich mesiacoch sa tenisový tútor hľadal opäť. Po telefonáte s Branislavom Stankovičom padla voľba na Vajdu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Finished preparation in Beograd.Ready for new challenges.✌ #next #tournament #teamdjokovic #idemo #lacoste #ready

Príspevok, ktorý zdieľa Marian Vajda (@vajdamarian),

Ťažké chvíle

Tu je krátky sumár úspechov, ktoré tento tandem dosiahol. Osem triumfov na Australian Open, päť vo Wimbledone, tri na US Open a jeden na Roland Garros. To však nie je všetko – dvojica sa tešila aj z 34 titulov na prestížnych podujatiach Masters a 78 ATP turnajoch.

Prešli si aj náročnejšími obdobiami. Prvé špekulácie o ich rozchode sa objavili už v roku 2009, keď Djokovič pribral k slovenskému koučovi do tímu Američana Todda Martina. Ešte silnejšie pochybnosti však vyvolal neskorší príchod Borisa Beckera na sklonku sezóny 2013.

Pár sa napokon rozišiel až v máji 2017, Slováka nahradil legendárny Američan Andre Agassi s Čechom Radkom Štěpánkom. Zároveň sa začalo jedno veľké trápenie. Djokovič akoby zabudol vyhrávať a vytratil sa aj z elitnej desiatky. A tak po roku – keď bol na dovolenke v Dominikánskej republike – zdvihol telefón a zavolal na staré známe číslo.

Rozhodovanie sa vraj nebolo jednoduché, Vajda si za niekoľko mesiacov zvykol na pohodlnejší život bez neustáleho cestovania. „Mal som svoj rytmus a popri súkromí som vyvíjal aj nejaké športové aktivity. Musel som si to rozmyslieť,“ spomínal.

Chcel byť aj s rodinou, ktorá mu toľké roky chýbala. No tá tentoraz rozhodla. „Vezmi to. Chceme vidieť Novaka oveľa viac na televíznej obrazovke,“ prezradil Vajda, ako ho rodina podporila.

Srbská mašina bola zrazu späť. Z posledných siedmich grandslamových turnajov ovládla päť.

„Ja sa cítim výborne a on pri mne tiež. Preskákali sme si toho veľa, boli aj ťažšie obdobia, ale po nich znova zasvietilo slnko. Sme spolu tak dlho, že náš vzťah z roviny hráč – tréner prešiel do osobnejšieho štádia. Môžem povedať, že dnes sme už blízki priatelia a z toho sa veľmi teším. Ja chápem jeho mentalitu, spôsob myslenia a on ma počúva, keď je to potrebné. Som šťastný z toho, čo sme dosiahli, ale uvedomujem si, že nič netrvá večne. Nič nemožno pokladať za samozrejmosť,“ vyznal sa Vajda v rozhovore pre srbský web Sportklub.

Ako rodina

Od lanského Wimbledonu mu s prípravou tenisového šampióna pomáha aj slávny Goran Ivaniševič. Práve Chorvát, niekdajší víťaz Wimbledonu, si spoluprácu s Vajdom nemôže vynachváliť.

„Naozaj si neviem predstaviť človeka, s ktorým sa lepšie spolupracuje. Nielen v súčasnosti, ale azda v celej histórii tenisu. S ním je to ako dovolenkovať na Maldivách. Skvelý človek, úžasný tréner,“ vtipne glosoval Ivaniševič.

A na záver slová 17-násobného grandslamového trénerského hrdinu. Vysvetľujú slovensko-srbský úspech a naznačujú, že 17 nie je konečné číslo.

„Medzi nami funguje vynikajúca chémia, nikdy som ho nesklamal, vo vzťahu tréner – hráč to je mimoriadne dôležité. Veď si len predstavte, že s ním trávim 24 hodín denne, zdieľame spolu úspechy, ale aj sklamania. Nie nadarmo Novak hovorí, že som jeho rodina,“ dodal Vajda.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Novak Djokovič #Marián Vajda