Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prechladnutá Kužmová vydrela druhý bod, Slovenky sú blízko k postupu

Slovenské tenistky vedú po úvodnej dvojhre kvalifikačného duelu o postup na finálový turnaj Pohára federácie nad Veľkou Britániou 1:0.

07.02.2020 12:48 , aktualizované: 21:20
SR Tenis Fed Cup kvalifikácia Veľká Británia BAX Foto: ,
Viktória Kužmová počas fedcupového duelu s Hariett Dartovou.
debata (1)

Slovenské tenistky sú blízko k postupu na aprílový finálový turnaj Pohára federácie v Budapešti.

Po úvodných dvojhrách kvalifikačného duelu svetovej skupiny totiž vedú na antuke v bratislavskom NTC nad Veľkou Britániou 2:0. O druhý piatkový bod pre slovenské farby sa zaslúžila tímová jednotka Viktória Kužmová, ktorá v dramatickom takmer trojhodinovom zápase zdolala britskú dvojku Hariett Dartovú 6:7 (3), 6:3, 7:5.

Kužmová môže v sobotu v prípade víťazstva nad Heather Watsonovou spečatiť triumf tímu kapitána Mateja Liptáka.

V dueli medzi Kužmovou a Dartovou boli diváci od začiatku svedkami razantných výmen od základnej čiary. Britka sa nezľakla rebríčkovo vyššie postavenej súperky, hrala nebojácne a agresívne. Obe tenistky si suverénne vyhrávali svoje podania až do stavu 6:5 z pohľadu Slovenky.

V dvanástom geme sa Kužmová dostala k trom brejkbalom, ktoré boli zároveň setbalmi. Dartová ich však odvrátila a vynútila si tajbrejk. V jeho úvode viedla Kužmová 2:0, no Dartová následne otočila na 4:2 a tajbrejk sa stal jej korisťou. Za stavu 6:3 premenila po víťaznom bekhendovom longlajne hneď prvý setbal

V druhom dejstve odvrátila Kužmová za stavu 2:3 tri brejkbaly, čo ju výrazne povzbudilo. V ďalšom geme po víťaznom bekhendovom krose po prvý raz v zápase zobrala súperke servis a naštrbila sebavedomie Britky.

Dartová znervóznela, v deviatom geme po dvoch dvojchybách opäť prišla o servis a na rad prišiel tretí set. Na jeho začiatku Slovenka na dvorci dominovala, vďaka rýchlej, útočnej hre dokázala Dartovú rozobrať. Po rýchlom brejku odskočila Britke na 3:0. Dartová vzápätí požiadala o medical time out.

Pauza jej pomohla, po troch dvojchybách Kužmovej znížila na 2:3, no v šiestom geme opäť stratila servis a Slovenka si po potvrdení brejku vybudovala náskok 5:2. Dartová však nezložila zbrane a v ďalších minútach vyrovnala na 5:5.

V deviatom geme odvrátila prvý mečbal, v desiatej hre ďalšie štyri. Koncovka však patrila Kužmovej, ktorá v dvanástom geme po víťaznom bekhende premenila v poradí šiesty mečbal.

Anna Karolína Schmiedlová v akcii počas zápasu... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Tenis Fed Cup kvalifikácia Veľká Británia BAX Anna Karolína Schmiedlová v akcii počas zápasu s Britkou Heather Watsonovou.

Veľká výhra Schmiedlovej

O úvodný bod sa na antuke v bratislavskom NTC zaslúžila slovenská dvojka Anna Karolína Schmiedlová, ktorá zdolala britskú jednotku Heather Watsonovú hladko 6:2, 6:3.

Schmiedlová hneď v úvodnom geme prelomila podanie Watsonovej, ktorá spravila štyri nevynútené chyby. V ďalšej hre odvrátila Slovenka štyri brejkbaly a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Watsonová následne pridala na agresivite a vyrovnala na 2:2, no ďalšie štyri gemy sa stali korisťou Schmiedlovej.

Odchovankyňa košického tenisu naplno potvrdzovala, že antuka je jej najobľúbenejší povrch. Bola trpezlivejšia a pohyblivejšia ako Watsonová, vedela si pripraviť dobré pozície na zakončenie výmen.

Aj úvod druhého dejstva bol v réžii Schmiedlovej, ktorá rýchlo odskočila Watsonovej na 2:0. Britka potom prerušila sériu šiestich prehratých gemov za sebou a vo štvrtej hre mala dva brejkbaly na 2:2.

Schmiedlová však získala štyri fiftíny v sérii, podržala si servis a šancu na zisk prvého bodu pre slovenské farby už z rúk nepustila. Za stavu 5:3 premenila pri podaní súperky v poradí tretí mečbal a nadviazala na triumf nad Watsonovou z antukového turnaja WTA v Prahe.

„Ani neviem opísať slovami, akú mám z tohto triumfu obrovskú radosť. Už veľmi dlho som nevyhrala fedcupový zápas a veľmi som po tom túžila. Je to krásna odmena za drinu, ktorú som vynaložila na tréningoch. Od začiatku prípravy som sa na antuke cítila veľmi dobre a teší ma, že som to dokázala preniesť aj do zápasu. Je to mimoriadne cenné víťazstvo. Som rada, že som pomohla tímu. Už v Austrálii som hrala dobre, no výsledky ešte neprišli. Teraz to konečne vyšlo,“ uviedla Schmiedlová v prvej reakcii pre RTVS.

Kvalifikačný duel o postup na finálový turnaj Pohára federácie
Slovensko – Veľká Británia 2:0 po úvodných dvojhrách
* Anna Karolína Schmiedlová – Heather Watsonová 6:2, 6:3,
* Viktória Kužmová – Hariett Dartová 6:7 (3), 6:3, 7:5
sobota: 16.00 Kužmová – Watsonová, Schmiedlová – Dartová, Kužmová, Magdaléna Rybáriková – Naiktha Bainsová, Emma Raducanuová

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Fed Cup #Viktória Kužmová #Anna Karolína Schmiedlová #slovenské tenistky