Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič zvládol veľkú drámu. Má ôsmy titul z Melbourne!

Srbský tenista Novak Djokovič potvrdil, že je kráľom Australian Open. V nedeľu už ôsmykrát zdvihol nad hlavu víťaznú trofej v Melbourne, vo finále ako druhý nasadený hráč triumfoval nad turnajovou päťkou Rakúšanom Dominicom Thiemom po päťsetovej bitke 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4.

02.02.2020 13:47 , aktualizované: 14:29
Novak Djokovič, Dominic Thiem Foto: ,
Víťaz Australian Open Novak Djokovič (vľavo) so zdolaným finalistom Dominicom Thiemom.
debata (39)

V Aréne Roda Lavera po vyše štyroch hodinách premenil hneď prvý mečbal. Djokovič a Thiem sa vo vzájomnom zápase stretli po jedenásty raz, Srb vylepšil vzájomnú bilanciu na 7:4.

V prvom sete Djokovič pomerne rýchlo viedol 3:0. Húževnatý Rakúšan však vyrovnal na 4:4 a napriek tomu, že v koncovke úvodného setu opäť prehral vlastné podanie, od toho druhého však čoraz viac získaval kontrolu nad priebehom duelu.

Mužské finále Australian Open Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
S víťaznou trofejou. Novak Djokovič rozdáva...

Na Djokoviča za stavu 1:1 na sety na Djokoviča doľahol zbabraný záver druhého dejstva, čo Thiem využil a tretí set vyhral 6:2. Vzápätí sa však opäť „karta obrátila“ – Djokovič si vynútil rozhodujúci piaty set, v ktorom aj vďaka bohatším skúsenostiam dotiahol náročný duel do víťazného konca.

Zverenec Gorana Ivaniševiča a Mariána Vajdu získal 17. grandslamový titul a ako bonus k tomu dostal aj post svetovej jednotky. Na vrchole v pondelok vystrieda Španiela Rafaela Nadala, ktorý tam bol od novembra minulého roku. V historickom poradí podľa zisku grandslamových titulov je na čele stále Roger Federer s 20 prvenstvami, druhý je Nadal s devätnástimi a tretí Djokovič so sedemnástimi.

Osem titulov 32-ročného belehradského rodáka na Australian Open je rekordom nielen tzv. open éry, ale aj celej histórie majstrovstiev Austrálie. Domáci Roy Emerson a Švajčiar Roger Federer majú na konte po šesť singlových titulov. Celkovo v kariére má Djokovič aktuálne na konte 78 turnajových víťazstiev. Pre porovnanie Nadal ich má 84 a Federer 103. Absolútnym historickým lídrom je Američan Jimmy Connors so 109 titulmi vo dvojhre.

Thiem si po tretí raz v kariére zahral vo finále na turnaji tzv. veľkej štvorky. Za sebou už má dva neúspešné pokusy proti Rafaelovi Nadalovi z ostatných dvoch rokov na Roland Garros v Paríži a teraz pridal prvé neúspešné finále v Melbourne.

Dosiaľ bolo jeho stropom na južnej pologuli 4. kolo z rokov 2017 a 2018. Zverenec bývalej svetovej jednotky Čiľana Nicolasa Massúa sa nestal prvým rakúskym víťazom Australian Open v histórii. V rebríčku ATP sa 26-ročný rodák z Wiener Neustadtu posunie z piateho na štvrté miesto. Je to vyrovnanie jeho osobného maxima spred necelých troch rokov.

Djokovič sa stal len tretím tenistom v histórii, ktorý na jednom grandslamovom podujatí získal aspoň osem celkových triumfov. Na čele tohto poradia je Nadal a jeho 12 víťazných rokov na Roland Garros, 8 titulov má na konte aj Federer vo Wimbledone.

Djokovič je suverénom v Melbourne aj vďaka tomu, že v súčte finálových a semifinálových účastí (16) ani raz nenašiel premožiteľa. Rovnako bezchybný je srbský tenista aj v tomto roku. K šiestim singlovým víťazstvám na ATP Cupe pridal ďalších sedem na Australian Open.

Šampión: Sú dôležitejšie veci ako šport

Djokovič v úvode svojho príhovoru zablahoželal Thiemovi k skvelému turnaju.

"Dominic, dnes bolo mimoriadne ťažké zdolať ťa. Bol si veľmi blízko k víťazstvu. Máš ešte veľa času na to, aby si získal grandslamový titul. Chcel by som sa poďakovať celému môjmu tímu i môjmu bratovi za to, že prišiel do Melbourne. Na začiatku roka 2020 sa stali mnohé hrozné veci. Austráliu postihli rozsiahle požiare, v rôznych častiach sveta zúria konflikty. Tragicky zahynul Kobe Bryant, ktorý bol môj mentor. Mali by sme teraz myslieť viac ako kedykoľvek predtým na to, že je potrebné spojiť sa a stáť bližšie k ľuďom, ktorí vás milujú.

V živote sú aj dôležitejšie veci ako šport. Chcel by som sa poďakovať všetkým fanúšikom, ktorí chodili na naše zápasy. Australlian Open je vzorom pre ostatné turnaje. Na centri v aréne Roda Lavera hrám najradšej. Veľmi ma teší, že mám túto trofej opäť vo vlastných rukách," uviedol Srb, ktorému odovzdal trofej bývalý šampión Australian Open Rus Marat Safin.

Thiem uznal kvality staronovej svetovej jednotky.

"Veľká gratulácia Novakovi, máš za sebou úžasný turnaj. To čo robíš so svojim tímom je obdivuhodné. Posunuli ste mužský tenis na úplne inú úroveň. Dnes som ťahal za kratší koniec, ale verím, že onedlho budem schopný revanšu. Sú dôležitejšie veci v živote ako športové zápasy.

Je veľmi smutné, čo postihlo Austráliu. Je to krásna krajina. Žijú v nej skvelí ľudia, ktorí sa začínajú rýchlo zotavovať z prírodnej katastrofy. Cítil som v uplynulých dvoch týždňoch v Melbourne veľkú podporu. Už teraz sa teším na budúcoročný Australian Open," povedal Rakúšan.

Dvojhra mužov – finále:
Novak Djokovič (Srb.-2) – Dominic Thiem (Rak.-5) 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Dominic Thiem