Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Finále bude bolieť od hlavy po päty. Djokovič môže mať chrobáka

Novaka Djokoviča delí posledná prekážka od obhajoby triumfu na Australian Open. Jeho súperom bude Dominic Thiem, ktorý vo piatkovom semifinále zdolal mladého Nemca Alexandra Zvereva.

31.01.2020 17:57
Dominic Thiem, Novak Djokovič Foto: ,
Dominic Thiem a Novak Djokovič (v pozadí) na archívnej snímke. Kto sa bude tešiť po nedeľnom finále Australian Open?
debata (5)

„Očakával som, že postúpi. Je o niečo lepší ako Zverev. Predovšetkým po mentálnej stránke. Má za sebou niekoľko veľkých výsledkov, v minulosti už zdolal na grandslamoch Nadala aj Djokoviča,“ vraví o šikovnom Rakúšanovi pred nedeľňajším vyvrcholením turnaja v Melbourne niekdajší slovenský tenista Ján Krošlák (45).

Môže zastaviť Srba na ceste za ôsmym titulom?

Isteže, má na to. Bude však záležať na tom, ako zregeneruje. Keď chcete hrať s Novakom vyrovnanú partiu, musíte byť stopercentne fit. Nikdy vám nič nedá zadarmo, zápas proti nemu si treba vydrieť. Predpokladám, že vo finále budú rozhodovať detaily. Ak by sa prvé dva sety skončili v tajbrejkoch a bolo by 1:1, Thiem by mal zrejme problém. Zrazu by pocítil, že už má pár náročných zápasov v nohách.

Vo štvrťfinále však zdolal Nadala. Nemôže to s Djokovičom zamávať?

Kdeže. S týmto si Novak hlavu lámať nebude. Vyrušiť ho však môže iná vec – s Thiemom má síce pozitívnu zápasovú bilanciu 6:4, ale posledné dva duely prehral. Vlani päťsetové semifinále na Roland Garros a na záver roka na Turnaji majstrov v Londýne. Djokovič môže mať v hlave chrobáka a táto štatistika mu môže preblesnúť mysľou.

Dominic Thiem (vpravo) a Rafael Nadal po... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Dominic Thiem, Rafael Nadal Dominic Thiem (vpravo) a Rafael Nadal po štvrťfinále Australian Open.

V Melbourne však zatiaľ kráča pevným krokom, stratil iba jeden set. Čo ak sa jeho doterajšia suverenita vo finále obráti proti nemu?

To nehrozí. Na to, že na turnajoch nemáva pred vrcholom žiadny problém, je predsa zvyknutý. Jeho sebavedomie rastie zo zápasu na zápas a pred nedeľou ho bude mať mimoriadne veľké.

Aký je váš tip?

Djokovič zlomí Thiema po kondičnej stránke. Očakávam obrovský boj, dlhé sety aj výmeny – jednoducho makačka. Thiem má možno väčšie zbrane – jeho forhend je zabijacký, aj bekhend po čiare je jeho veľkou zbraňou, ale Djokovič vie byť všade. Také nohy nemá nikto.

Takže víťaz si to bude musieť vydrieť…

Presne. Radšej to ani nebudem sledovať, bolelo by ma to s nimi. Viem sa vcítiť do ich kože, budú trpieť – od hlavy cez chrbát až dole k nohám. Radšej si pozriem skrátený záznam.

Roger Federer mal v Austrálii niekoľkokrát problémy, v semifinále proti Djokovičovi nemal nárok. Je na ústupe?

Toto som počúval už pred šiestimi rokmi, keď mal krízu. Hovorilo sa to aj o Nadalovi – že mu odišli kolená. Aj Djokovič mal problémy a začali ho odpisovať. Chalani sa potom otrepali a opäť všetkým ukázali, kto je tu šéf. A kto má srdce šampióna. Ale viete čo? O Federerovi sa môžeme porozprávať po Wimbledone.

Roger Federer na Australian Open. Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Roger Federer Roger Federer na Australian Open.

Môže ho ešte vyhrať?

Aj o tri roky. Londýn je špecifický, ak bude chladnejšie a z času na čas spŕchne, bude mu to tam náramne vyhovovať. Počas posledných sezón je však sucho, tráva je buď pomalá, alebo zošúchaná. To sú podmienky takmer ako na Roland Garros. Rogerovi vo Wimbledone verím, až kým definitívne neskončí.

Pred začiatkom turnaja sa veľa rozprávalo o nastupujúcej generácii. Potvrdila očakávania?

Sčasti áno. Aj keď väčšina expertov Thiema nezaraďuje medzi mladé pušky – predsa len, má už 26 rokov – ukázal, že má aj na najlepších. Osobne si myslím, že odteraz bude hrať proti veľkej trojke vyrovnané partie a pravidelne ju zdolávať. Rakúšan dozrel. Rožky však vystrkujú aj iní.

Prečo sa v uplynulých rokoch v ženskej časti pavúka ťažšie presadzujú favoritky?

Lebo špička je taká vyrovnaná, že favoritky vlastne ani neexistujú. A to je dobre. Za mojich čias medzi ženami dominovalo pár tenistiek, ostatné akoby boli iba do počtu. To sa však zmenilo – dnes už aj 80. hráčka hrá špičkovo. Všetky sú atlétky, obéznu už medzi nimi nenájdete.

Aj preto má Serena Williamsová problém získať rekordný 24. grandslamo­vý titul?

Zrejme na tom niečo bude. Posledné sezóny prehrávala buď vo finále, alebo s hráčkou, ktorej sa darilo a neskôr vyhrala. Pravdepodobne je za zenitom a na ústupe.

Ján Krošlák v roku 2018, keď ho uviedli do... Foto: SITA, Diana Černáková
Ján Krošlák Ján Krošlák v roku 2018, keď ho uviedli do Siene slávy Slovenského tenisového zväzu.

Čo hovoríte na vystúpenie Slovákov na Australian Open?

Slovenský tenis sa trošku trápi. Nie je v tom jediný, problémy má šport ako taký. Hokejisti sa ho snažia zbaviť napríklad výstavbou nových arén a infraštruktúry. Futbalisti detto. Je to tak, ako to je, generáciu úspešných športovcov nahradila tá fejsbuková. Ale nie som pesimista.

Druhýkrát v rade ani jeden z tenistov nepostúpil na grandslamovom turnaji do 2. kola. Predtým sa to nestalo 25 rokov. Je to náhoda, alebo trend?

Nehovoril by som o trende. Napokon, Norbert Gombos má na to, aby jedno či dve kolá na turnajoch veľkej štvorky pravidelne uhral. Neodpisujem ani Martina Kližana, treba s ním počítať. Keď sa zbaví zdravotných problémov, pôjde výrazne hore. Jozef Kovalík možno nie je typ, ktorý dokáže zdolať svetových hráčov, ale jednoznačne má na to, aby obstál v súboji s tenistami v rebríčku okolo svetovej päťdesiatky.

Je semifinále Filipa Poláška s Ivanom Dodigom aspoň malou náplasťou na slovenský neúspech v Melbourne?

Áno. Je to zázračný comeback, nech mu to len vydrží. Filip robí dobré meno slovenskému tenisu.

Ale zakrývať si oči jeho výsledkami a nevidieť ústup vo dvojhre asi tiež nie je správne…

Presne tak. Jeho úspech nemá nič spoločné so slovenským tenisom. Ten je vyslovene jeho osobným.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open #Dominic Thiem #Ján Krošlák