Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Päť prehratých podaní v rade? To sa mi ešte nestalo

Zostali na prahu životného výsledku. Postup do finále im nevyšiel. Hoci boli Filip Polášek (34) s Chorvátom Ivanom Dodigom v pozícii veľkých favoritov, semifinálový duel proti neznámemu austrálskemu páru Purcell - Saville nezvládli.

30.01.2020 13:49
Filip Polášek - Ivan Dodig Foto: ,
Filip Polášek podáva počas stretnutia štvorhry na Australian Open 2020.
debata

Aj preto, že slovenský deblista v 2. a 3. sete stratil päť gemov pri vlastnom servise v rade. Štvrtý nasadený pár napokon prehral 7:6 (7), 3:6, 4:6.

Prevláda sklamanie z vypadnutia, alebo spokojnosť s účasťou v semifinále?

Skôr to prvé. Turnaj mal z nášho pohľadu ideálny priebeh a obom nám sadol. Hrali sme výborný tenis a nepreženiem, ak poviem, že sme pokojne mohli pomýšľať aj na titul. Sme sklamaní, aj keď grandslamové semifinále je stále solídny výsledok.

Vyčítate si niečo?

Vždy sa dá spraviť niečo inak. Aj v zápasoch, ktoré sa vyhrajú. Ak by robili všetci všetko správne, bolo by to celkom jednoduché. Nebudem zapierať, niektoré veci som spravil zle. Je na mne, aby som si z toho niečo vzal. A predovšetkým – aby prípadná ďalšia prehra nebola založená na tých istých chybách.

Filip Polášek. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Filip Polášek Filip Polášek.

V čom to bol iný zápas ako tie predošlé?

Jediný rozdiel bol v tom, že prvýkrát svietilo slnko a hrali sme už doobeda od jedenástej. V prvých kolách sme nastupovali na kurt oveľa neskôr.

Stalo sa vám už niekedy, že ste prehrali päť gemov pri vlastnom podaní v rade?

Na to si veru nespomínam. Myslím si, že sa mi to ešte v živote nestalo.

Dá sa vôbec bojovať so slnkom, ktoré svieti do tváre?

Neustále som sa s tým snažil niečo urobiť. Ale aj súper (Purcell, pozn. red.) mal problémy. Existujú kadejaké techniky, ako sa popasovať s ostrými lúčmi. Vyskúšal som rôzne nadhody, žiaľ, nič mi nepomohlo. Nad slnkom som tentoraz nezvíťazil.

Austrálsky pár sa dosiaľ pohyboval na turnajoch nižšej kategórie. Svedčí ich finálová účasť aj o tom, že štvorhra je veľmi vyrovnaná?

Je to tak. Naviac, Purcell so Savillom sú naučení vyhrávať. V minulosti ovládli už nejeden challengerový turnaj. Sú to mladí chlapci a budú musieť urobiť dôležité rozhodnutie – buď sa pokúsia preraziť vo dvojhre, alebo sa budú sústrediť na debla. Nebudú to mať jednoduché, ale spolu určite majú budúcnosť.

Prvý tohtosezónny pokus na grandslamový triumf vám nevyšiel. Je to motivácia navyše do ďalšej časti sezóny?

Na každý turnaj cestujeme s tým, že ho chceme vyhrať. Ale aj keby sme sa zakaždým mali dostať do záverečných kôl, budem rád. Niekedy totiž potrebujete na celkový triumf mnoho pokusov, inokedy stačí aj jeden. Viac by ma však potešilo, ak by sme mali vysoký priemer a hrali konštantne dobre. Potom je isté, že raz nám to vyjde.

Vo väčšine zápasov ste považovaní za favoritov a súperi sa na vás chcú vytiahnuť. Je dnes vaša situácia náročnejšia?

Je predovšetkým nová. Prakticky vo všetkých dueloch v Austrálii sme boli papieroví favoriti. S tým sa musíme naučiť žiť. Ostatné páry už majú o nás mnoho informácií, našu hru si vedia dopodrobna naštudovať. Je to ťažšie, ale zároveň výzva dokázať všetkým, že v špičke nie sme náhodou.

Prekvapilo vás skoré vypadnutie mnohých vysoko nasadených párov?

Austrália je tým povestná. Je iba začiatok sezóny a mnohé tímy sa iba nedávno dávali dohromady. Ešte chvíľu budú mať výhodu dvojice, ktoré fungujú dlhodobo.

Čo vás teraz čaká?

Teším sa na návrat domov. Zdá sa, že od pôvodného zámeru cestovať do Rotterdamu upustíme a tak si aspoň dva týždne odpočinieme. Potom by sme mali ísť na turnaj do Dubaja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Polášek #Ivan Dodig #Australian Open 2020