Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Polášek si vo finále nezahrá. Čierny deň, lamentoval

Slovensko-chorvátsky pár Filip Polášek, Ivan Dodig si nezahrá vo finále štvorhry na Australian Open. V semifinále nestačil na domácu dvojicu Max Purcell, Luke Saville, ktorej po viac ako dvojhodinovej bitke podľahol 7:6 (7), 3:6, 4:6.

30.01.2020 02:20 , aktualizované: 10:57
Filip Polášek Foto: ,
Filip Polášek (vpravo) s Chorvátom Ivanom Dodigom.
debata (2)

Austrálčania sa postarali o obrovské prekvapenie. Na prvom grandslamovom turnaji sezóny sa predstavili len vďaka voľnej karte. Naopak, Polášek s Dodigom do neho vstupovali z pozície štvrtého nasadeného páru.

A do semifinále s ohromnou vizitkou – piatimi zápasmi prešli bez straty setu a čo i len jediného vlastného podania.

Už prvé dejstvo však naznačilo, že favoriti to nebudú mať jednoduché. Obe dvojice si veľmi poctivo strážili svoje servisy, o čom svedčí aj štatistika brejkbalových príležitostí. Každý z párov sa dostal k jedinej, no nevyužil ju.

Vyvrcholenie preto prišlo až – v taktiež dramatickom – tajbrejku. V ňom sa súperi naťahovali až do stavu 7:7, keď sa Polášek s Dodigom dočkali minibrejku.

Následne prišiel na podanie slovenský tenista, ktorý využil hneď prvý setbal – 1:0. Mimochodom, Austrálčania premrhali dve príležitosti na zisk prvého setu – jednu pri vlastnom podaní.

Druhý set však absolútne nevyšiel Poláškovi. Prehral si obe podania – nezískal pri nich dokonca ani fiftín. Na základnej čiare si často hľadal miesto – akoby mu príliš prekážalo slnko, ktoré po celý čas zohrievalo kurt.

Austrálčania si preto bleskovo vypracovali náskok 3:0. Následne síce stratili výhodu brejku, no vzápätí ju získali späť a set doviedli do víťazného konca – 1:1.

Pre Poláška s Dodigom to bol vôbec prvý prehratý set na turnaji.

Filip Polášek (vpravo) a Ivan Dodig v zápasovom... Foto: Reuters, THOMAS PETER
Filip Polášek, Ivan Dodig Filip Polášek (vpravo) a Ivan Dodig v zápasovom nasadení.

V rozhodujúcom dejstve pokračovalo Poláškovo trápenie sa na servise. Neudržal si ani jeden z troch a najmä vďaka tomu v ňom uspeli Austrálčania. Tí zaváhali pri svojom podaní len dva razy a napokon sa tešili zo senzačného víťazstva 6:4.

Purcell so Savillom zabojujú o svoj vôbec prvý veľký titul. Dosiaľ sa pýšia len trofejami z challengerových turnajov.

Polášek s Dodigom opúšťajú Melbourne so spoločnou prémiou 200-tisíc austrálskych dolárov pred zdanením a 720 bodmi do svetového deblového rebríčka.

V ňom by mala Slovákovi patriť po prvom grandslame roka piata priečka. Dodig by mal byť o jedno miesto pod ním.

"Bol to taký čierny deň, ťažko sa to hodnotí. V prvom sete sme si všetci relatívne ľahko držali servis, nedávali sme do kurtu veľa returnov. Hrali sme s Ivanom taký náš klasický tenis, čakali sme na chybu súperov, ktorá neprišla.

V tajbrejku sme však zahrali dobre. V druhom sete sa trochu posunulo slnko. Mal som ho v nadhode, nič som nevidel, Päťkrát za sebou som prehral podanie, čo rozhodlo o našej prehre.

Returnoval sme oveľa lepšie ako v úvodnom dejstve a myslel som si, že to zvládneme, no nestalo sa tak. Skúšal som všetko, 20 rôznych nadhodov, no nevychádzalo mi to," povedal pre TASR slovenský Tenista roka 2019.

Celkovo hodnotí Polášek turnaj úspešne. "Teraz je ťažké vidieť to pozitívne, no myslím si, že začiatok sezóny bol pre nás dobrý a môžeme byť spokojní. S Ivanom nám vychádzajú naše veci.

Na turnaji v Adelaide sme postúpili až do finále, na Australian Open do semifinále. Získali sme 900 bodov. Semifinálová prehra v Melbourne má však škrie.

Ak človek štyri a pol zápasu ani raz nestratí servis a potom ho prehrá päťkrát za sebou, je náročné sa cez to preniesť."

Polášek bude napriek semifinálovej prehre na Australian Open figurovať v pondelňajšom vydaní svetového deblového rebríčka ATP najvyššie v kariére.

S trofejou. Filip Polášek s Chorvátom Ivanom... Foto: Reuters, THOMAS PETER
Filip Polášek, Ivan Dodig S trofejou. Filip Polášek s Chorvátom Ivanom Dodigom zvíťazili vo štvorhre na turnaji ATP v Pekingu.

S Dodigom si vlaňajší víťazi turnajov v Cincinnati a Pekingu odnášajú z Melbourne spoločnú prémiu 200.000 austrál­skych dolárov pred zdanením a 720 bodov do deblového renkingu.

„Myslím si, že piaty nebudem a predbehnú ma Ram so Salisburym, ktorí vyhrajú celý turnaj. Je však super, že si opäť polepším, Rebríček je odzrkadlením výsledkov, ktoré tenista dosiahne v priebehu uplynulých 12 mesiacov, je objektívny.“

Štvorhra mužov – semifinále:
Purcell, Saville (Aus.) – Polášek, Dodig (4-SR/Chor.) 6:7 (7), 6:3, 6:4
Ram, Salisbury (11-USA/V. Brit.) – Bublik, Kukuškin (Kaz.) 4:6, 6:3, 6:4

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Polášek #štvorhra #Ivan Dodig #Australian Open 2020