Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer opäť vstal v Melbourne z mŕtvych. Ale môže to stačiť na Djokoviča?

So šťastím, ale predsa...

28.01.2020 18:44
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer tvrdil, že postup si nezaslúžil.
debata (11)

Roger Federer prežil na Australian Open už druhú klinickú smrť. Po tom, ako bol v zápase proti Johnovi Millmanovi dve loptičky od prehry, sa mu v utorok podaril ešte väčší kúsok. Američan Tennys Sandgren ho mal vo štvrťfinále sedemkrát na lopate, ale ani to nestačilo. Švajčarsky šampión všetky mečbaly odvrátil a po výsledku 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 (8), 6:3 postúpil do semifinále.

„Ani neviem, ako sa mi to podarilo,“ vravel tesne po zápase.spokojný Federer

Nečudo. Sandgren mal vo štvrtom sete všetky tromfy v rukách – najprv za stavu 5:4 nepremenil tri mečbaly a potom ďalšie štyri v tajbrejku.

„Niekedy je to o šťastí. Napokon, nemal som to pod kontrolou. Zostávalo mi jediné – dúfať, že súper spraví chyby. Nezaslúžil som si vyhrať. Je mi Tennysa ľúto,“ priznal 20-násobný grandslamový šampión.

Sandgren, aktuálne stý hráč sveta, márne hľadal slová. Vysvetlenie pre svoje zlyhanie mal iba jedno: „Je zrejmé, že ak dáte najlepšiemu hráčovi na svete tak veľa príležitostí vrátiť sa, využije to. Zrazu začne hrať lepšie. Presne to sa aj stalo. Mohol som byť v semifinále, ale nie som,“ smútil rodák z amerického štátu Tennessee.

Rekordných 18

Mimochodom, Federer bol v zápase proti Sandgrenovi stále veľmi ďaleko od absolútneho rekordu. Ten drží Američan Wilmer Allison, ktorý v roku 1930 v dueli Davisovho pohára odvrátil proti Talianovi Giorgiovi De Stefanimu až osemnásť mečbalov. V Open ére drží rekord Adriano Panatta, ktorý si v roku 1976 v 1. kole v Ríme poradil s jedenástimi pokusmi uzavrieť zápas.

Slovák Karol Kučera si spomína viac na súboje, v ktorých pár mečbalov nevyužil. Stalo sa mu to dokonca pri premiére na Australian Open v roku 1995. Nad Francúzom Fleurianom viedol 2:1 na sety a 5:1, ani to mu však na postup nestačilo. Premárnil dva finálne pokusy.

Do pamäte sa mu vryl ešte jeden podobný moment. V roku 2000 mal proti Gianlucovi Pozzimu v parížskej hale Bercy dokonca tri možnosti uzavrieť zápas – všetky pri vlastnom podaní.

„O jednu ma pripravil rozhodca, potom prišiel skvelý return súpera a následne obhod. A už sa to so mnou viezlo. Hrať proti mečbalu, ale aj ho premeniť, je občas psychicky náročné. Tenista si uvedomuje výnimočnosť situácie – začne byť opatrnejší a nad všetkým viac premýšľa,“ prezradila bývalá svetová šestka.

Federer má v porovnaní so Sandgrenom neporovnateľne viac skúseností – v situáciách, v ktorých odvracal prehru, sa už ocitol nejedenkrát. Naopak, 28-ročný Američan bol tak blízko ku gradslamovému semifinále prvýkrát v živote.

Tennys Sandgren. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Tennys Sandgren Tennys Sandgren.

„Vôbec sa nečudujem, že sa mu roztriasli kolená. Nie každý je Ivaniševič, ktorý proti mečbalu pálil aj z druhého podania. Alebo taký Thomas Muster, ktorý ani nevedel, že práve ukončil zápas a namiesto toho sa chystal na ďalšiu výmenu,“ zaspomínal si Kučera.

Výzva č. 50

Federerovým semifinálovým súperom bude vo štvrtok ráno Novak Djokovič. Srbský šampión postúpil medzi najlepších štyroch bez väčších problémov. Kanadského bombardéra Milosa Raonica vyprevadil z kurtu po troch setoch – 6:4, 6:3, 7:6 (1).

Pre dvoch veľkých rivalov to bude akési jubileum. Odohrajú proti sebe 50. vzájomný zápas v kariére. Bilancia je vzácne vyrovnaná – 26:23 v prospech srbského rodáka. Ale predsa len jedna zlá správa pre Federera – z posledných desiatich duelov vyhral Djokovič sedem. Belehradčan má so Švajčiarom pozitívnu bilanciu aj priamo na Australian Open – zo štyroch stretnutí zvíťazil trikrát.

„Pred Rogerom mám obrovský rešpekt za všetko, čo v kariére dosiahol,“ vyhlásil Djokovič. „Zápasy proti nemu i Nadalovi zo mňa urobili hráča, akým som dnes. Som vďačný za to, že sa s nimi môžem neustále konfrontovať. Nech teda vyhrá ten lepší,“ dodal zverenec Slováka Mariána Vajdu.

Bazilejčan má Djokovičovi čo vracať. Stretli sa spolu v lanskom wimbledonskom finále, ktoré sa navždy zapísalo do dejín. Federer v ňom bol – na rozdiel od utorka – za nešťastníka. Pri svojom podaní nepremenil dva mečbaly a nechal si vziať trofej priamo spod nosa. Zo zápasu bol taký frustrovaný, že raketu nevzal do rúk desať dní.

Veľký favorit

V Melbourne to zrejme bude iný príbeh ako v Londýne. Aj preto, že Federer má za sebou už dva náročné, päťsetové súboje. „Som zvedavý, ako ho dajú jeho zázrační muži dohromady. Má 38 rokov, v tomto veku sa regeneruje oveľa pomalšie. Aj preto si myslím, že do finále postúpi Djokovič. Ale predbiehať nebudem, Roger ma už neraz prekvapil,“ zamyslel sa Kučera.

„Aj pre mňa je Novak jednoznačný favorit. Vraví sa, že hráči, ktorí majú v prvých kolách problémy a prípadne dokážu odvrátiť jasnú prehru, môžu na záver vyhrať celý turnaj. Ale nemyslím si, že toto bude ten prípad,“ naznačil Martin Hromec, bývalý tenista, dnes tréner Martina Kližana.

Veru, nestáva sa často, aby Djokovič nastupoval do zápasu proti Federerovi v pozícii jednoznačného favorita. Avšak tentoraz si to nemyslia iba odborníci, ale aj bookmakeri. Na jeho víťazstvo vypísali kurz 1,14, zatiaľ čo vklad na 38-ročného tenistu a jeho následný triumf by sa rovnali šesťnásobnej výhre.

„Novak je šampión a tento turnaj si vždy užíva. Už sme odohrali niekoľko pamätných zápasov. Dúfam, že v semifinále budem hrať lepšie, v opačnom prípade sa môžem tešiť na lyžovačku vo Švajčiarsku,“ naznačil niečo Federer.

Vie, že proti Djokovičovi bude musieť predviesť výkon na hranici vlastných schopností. A ani ten mu nič nezaručí.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič