Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brzda v hlave. Je Kyrgios najväčší premárnený talent všetkých čias?

Nekonečné hecovanie, radosť, hnev, grimasy i mrmlanie do neznáma. Ako bonus: perfektný tenis. Austrálčan Nick Kyrgios - ako najväčšia domáca nádej - svojich fanúšikov sklamal.

27.01.2020 16:16
Nick Kyrgios Foto: ,
Nahnevaný Nick Kyrgios.
debata (3)

Rafaelovi Nadalovi podľahol po veľkom boji 3:6, 6:3, 6:7 (6), 6:7 (4). Napriek tomu bol jeho výkon ozdobou osemfinálových duelov v Melbourne.

„Som zdrvený. Presne toto sú tie zápasy, v ktorých chcem najviac uspieť,“ hľadal správne slová tesne po nepríjemnej prehre.

Kyrgios bol v pondelok Nadalovi rovnocenným súperom. Nebyť pár zaváhaní, keď jeho emócie pracovali viac ako mali, proti 19-násobnému grandslamovému šampiónovi mohol uspieť. Lenže Kyrgios bol vždy horúca hlava…

Zábava, až potom Nadal

O jeho výstrelkoch by sa už teraz – ďaleko pred koncom kariéry – dala napísať nie malá kniha.

Občas iba lavíroval na hrane slušnosti a netaktnosti, inokedy zasa poriadne prestrelil. V roku 2015 na Rogers Cupe v Montreale len tak – z ničoho nič – Stanovi Wawrinkovi napríklad povedal, že jeho krajan Thanasi Kokkinakis mal sex s jeho priateľkou Donou Vekičovou. „Kamoško, prepáč, že ti to hovorím,“ dodal pri sieti.

Pravda, takéto štipľavé reči boli priveľa aj na inak pokojného Wawrinku. Podľa kuloárnych informácií konflikt medzi hráčmi vyvrcholil v šatni strkanicou. A skončil sa tak, ako väčšina ostatných: Kyrgios sa nakoniec ospravedlnil.

Mimochodom, Austrálčan sa naposledy stretol s Nadalom vlani vo Wimbledone. Prvý paradox: výsledok zápasu bol absolútne totožný s tým z Melbourne – 6:3, 3:6, 7:6, 7:6 v prospech Španiela. Druhý paradox: napriek tesnému výsledku si noc pred duelom rodák z Canberry krátil popíjaním s novinármi v miestnom podniku The Dog & Fox.

Keď sme už pri alkohole. Kyrgios má slinu nielen vo svojom voľnom čase, občas dostane chuť aj priamo počas zápasu.

Na Roland Garros 2017 viedol nad Kevinom Andersonom 1:0 na sety, keď nasledoval mentálny kolaps. Najprv zničil pár rakiet, aby si následne od fanúšika vypýtal zlatý mok.

„Daj mi pivo. Prosím, bože, aspoň jedno,“ kričal. Pochopiteľne, v takomto rozpoložení zápas už iba dohral, správal sa arogantne, pri odchode neustále hundral a odmietol rozdať čo i len jeden podpis. „To je snáď nejaký vtip,“ opakoval donekonečna.

Ťažký život na empajri

Ak niekoho nemá rád, tak potom rozhodcov. Byť na empajri a mať Kyrgiosa na kurte, to musí byť ako za trest. V každom prípade musia byť pripravení na všetko. Aj na to, že Austrálčanovi budú musieť zadovážiť špeciálny set bielych uterákov. Dôvod? Tie so sponzorským logom sa mu kedykoľvek môžu znepáčiť.

Na lanskom turnaji Masters v Cincinneti však šlo do tuhého. Rozhodca Fergus Murphy ho napomenul za zbytočné naťahovanie času medzi jednotlivými podaniami. Ak by však vedel, čo bude nasledovať, akiste by si to rozmyslel. Stále iba 24-ročný tenista sa prestal kontrolovať. Spomínal Nadala i jeho tradičné úpravy pred podaním. „Ak to Španielovi netrvá dlhšie ako mne, tak v momente končím s tenisom,“ vykrikoval.

Roztrieskal dve rakety, mužovi na empajri poslal niekoľko nepublikovateľných slov a na záver si podľa všetkého smerom k rozhodcovi aj odpľul. Nasledovala pokuta 113-tisíc amerických dolárov a 16-týždňový dištanc. „Pokojne z neho môže byť najväčší premárnený talent v histórii tenisu,“ glosoval niekdajší skvelý tenista Henri Leconte.

Nuž, s Kyrgiosom je to tak: dôvod, ako sa dostať na titulné stránky novín, si nájde vždy. Našťastie, tentoraz použil iba tenisové zbrane.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nick Kyrgios #Australian Open 2020