Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pätnásťročný zázrak vyprevadil obhajkyňu. Končí aj Serena

Japonská tenistka Naomi Osaková neobháji titul na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V 3. kole dvojhry prehrala ako nasadená trojka s iba 15-ročnou Američankou Cori Gauffovou 3:6, 4:6. Bývalá svetová jednotka doplatila na veľké množstvo nevynútených chýb z bekhendu.

24.01.2020 06:36 , aktualizované: 10:54
Cori Gauffová Foto: ,
Cori Gauffová.
debata

Gauffová odplatila Japonke prehru z vlaňajšieho US Open, kde za 65 minút uhrala iba tri gemy. Na rozdiel od duelu v New Yorku ju držalo prvé podanie, dokázala Osakovú pretlačiť vo výmenách od základnej čiary. Postupom medzi elitnú šestnástku vyrovnala svoje grandslamové maximum z minuloročného Wimbledonu.

„Pred dvomi rokmi som tu v Melbourne prehrala v 1. kole dvojhry junioriek. Teraz som v osemfinále ženského singla po triumfe nad obhajkyňou titulu. Je to bláznivé. Aj keď som na začiatku druhého setu prišla o brejk, bojovala som o každú loptičku, išla som fiftín za fiftínom. Z hĺbky srdca ďakujem všetkým fanúšikom za podporu. Je to neuveriteľné,“ uviedla Gauffová v prvom rozhovore.

Serenu vyradila Číňanka

Ashleigh Bartyová sa suverénnym spôsobom prebojovala do osemfinále. V 3. kole ako nasadená jednotka zdolala Kazašku Jelenu Rybakinovú 6:3, 6:2.

Číňanka Wang Čchiang po výbornom výkone nečakane vyradila ôsmu nasadenú Američanku Serenu Williamsovú 6:4, 6:7 (2), 7:5. Američanka tak opäť nezíska vytúžený 24. grandslamový singlový titul a nevyrovná absolútny rekord Austrálčanky Margaret Courtovej. Wang Čchiang jej odplatila prehru z vlaňajšieho US Open, kde uhrala iba jediný gem.

„S mojím tímom sme odvtedy urobili množstvo práce a víťazstvo nad Serenou je pre mňa tá najkrajšia odmena za všetku drinu. V druhom sete som bola trochu zmätená, no pred rozhodujúcim som sa dokázala zmobilizovať,“ uviedla 27-nasadená Číňanka po životnom úspechu.

Wozniacka sa teší na novú kapitolu

Dánka Caroline Wozniacka sa rozlúčila s kariérou prehrou v 3. kole. Melbournska šampiónka z roku 2018 podľahla Ons Jabeurovej z Tuniska 5:7, 6:3, 5:7. Už pred začiatkom turnaja avizovala, že posledný súťažný zápas odohrá v meste, v ktorom získala svoj jediný grandslamový titul.

Na pokraji vyradenia bola už v stretnutí 2. kola proti Ukrajinke Dajane Jastremskej, v ktorom v prvom sete otočila z 1:5 a v druhom z 0:3. Na Jabeurovú už recept nenašla, keď doplatila na príliš veľké množstvo nevynútených chýb.

„Je príznačné, že moju tenisovú kariéru som ukončila nevynútenou chybou z forhendu po trojsetovej bitke. Asi to tak malo byť. Chcela som ešte aspoň o jedno kolo oddialiť rozlúčku, no nevyšlo to. Teším sa na novú kapitolu v mojom živote. Uvidíme, aká bude,“ uviedla v pozápasovom rozhovore Wozniacka, ktorá sa pri emotívnej rozlúčke s melbournskymi fanúšikmi neubránila slzám.

Bývalá svetová jednotka získala počas kariéry na okruhu WTA 30 singlových titulov. Na jeseň v roku 2018 jej diagnostikovali reumatoidnú artritídu a po návrate na kurty sa jej už nepodarilo vrátiť na niekdajšie pozície.

„Chcela by som sa poďakovať všetkým za podporu. Môjmu otcovi Piotrovi, ktorý ma trénoval od siedmich rokov a stál pri mne v dobrom i zlom, celej rodine i môjmu manželovi. Veľká vďaka patrí aj fantastickým fanúšikom. Tenis mi priniesol veľa nádherných zážitkov,“ dodala Wozniacka, ktorej definitívnou bodkou za kariérou bude exhibičný zápas s Američankou Serenou Williamsovou v Kodani.

Ženy – dvojhra – 3. kolo: Cori Gauffová (USA) – Naomi Osaková (3-Jap,) 6:3, 6:4, Alison Riskeová (18-USA) – Julia Görgesová (Nem.) 1:6, 7:6 (4), 6:2, Maria Sakkariová (22-Gr.) – Madison Keysová (10-USA) 6:4, 6:4, Wang Čchiang (27-Čína) – Serena Williamsová (8-USA) 6:4, 6:7 (2), 7:5, Ashleigh Bartyová (1-Austr.) – Jelena Rybakinová (29-Kaz.) 6:3, 6:2, Petra Kvitová (7-ČR) – Jekaterina Alexandrovová (Rus.) 6:1, 6:2, Ons Jabeurová (Tun.) – Caroline Wozniacka (Dán.) 7:5, 3:6, 7:5

debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open #Serena Williams #Naomi Osaková #Wang Čchiang