Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruská kráska padá do suterénu. Zvažuje koniec

Utrápená a bez iskry. Taká, ako ju nepoznáme.

21.01.2020 15:34
Maria Šarapovová Foto: ,
Maria Šarapovová na Australian Open.
debata (11)

Jedna z najväčších hviezd súčasnej generácie sa možno čoskoro vytratí z kolotoča WTA. Maria Šarapovová nie je vo svojej koži, po dlhodobom zranení nenachádza stratenú formu a uvažuje nad ukončením veľkolepej kariéry.

Na 366. miesto

Ruská tenistka vypadla na Australian Open už v 1. kole, keď podľahla Chorvátke Donne Vekičovej 3:6, 4:6. Na centrálnom dvorci v Rod Laver aréne to bola celkom jednoznačná záležitosť. A po zápase aj príležitosť na zamyslenie:

„Neviem, naozaj neviem. Mala som šťastie, že som sa tento rok dostala do hlavnej súťaže. Je ťažké povedať, čo bude za dvanásť mesiacov,“ krútila hlavou tridsaťdvaročná Sibírčanka, ktorá pripomenula, že v Melbourne štartovala iba vďaka divokej karte.

Jej situácia je vážna, vyhliadky ponuré…

Vo svetovom rebríčku je na 145. mieste, avšak jeho online verzia, ktorá naznačuje jej možné postavenie po skončení grandslamového turnaja, je oveľa mrzutejšia. Šarapovová sa čoskoro prepadne až na 366. miesto. Do tenisového suterénu, odkiaľ medzi elitu vedie iba kľukatá cesta. „Vôbec neviem, čo bude ďalej. Nad ďalším programom som zatiaľ neuvažovala,“ priznala tesne po utorňajšej prehre.

Aj keď je Šarapovová v tenisových kruhoch považovaná za veľkú bojovníčku, legendárna Američanka Chris Evertová je v jej prípade skeptická. „Nemyslím si, že sa ešte niekedy dostane do niekdajšej formy. Nedovolí jej to rameno. Nech robí, čo len chce, nikdy už nebude také pevné ako pred prvou operáciou,“ naznačila, ako sa veci majú. bývalá svetová jednotka.

Sladká Maria?

Šarapovovú zrazili na kolená nielen zranenia, ale aj dopingový škandál. Práve kvôli nemu vynechala väčšiu časť sezóny 2016 a 2017. Po návrate, ktorý sa mnohým jej súperkám nepozdával, však už nenašla ideálnu formu.

Napriek tomu zostáva jednou zo šiestich tenistiek, ktoré získali kariérny grandslam. Po Wimbledone 2004, US Open 2006, Australian Open 2008 a Roland Garros 2012 a 2014 sa pridala k Margaret Courtovej, Evertovej, Martine Navrátilovej, Steffi Grafovej a Serene Williamsovej.

Ale všetko má svoj koniec. Bude ho mať aj kariéra Marie Šarapovovej.

„Tenis hrá od svojich pätnástich rokov a predpokladám, že chce mať aj svoj život. Je to veľmi schopné dievča – na Harvarde navštevovala kurzy biznisu. Naviac, pre obchod má talent. Myslím si, že je veľa vecí, ktoré by v budúcnosti chcela robiť,“ dodala Evetová.

To, že sa Ruske sa darí aspoň na podnikateľskom poli, je svätá pravda. Počas pauzy spôsobenej meldoniovým prehreškom rozbehla svoju firmu Sugarpova. Odvtedy je úspešná nielen v biznise, ale aj v priemysle s cukrovinkami. Ak by predsa len o pár mesiacov ukončila bohatú kariéru, bez práce nezostane.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová #Australian Open 2020