Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žúry boli viac ako tenis. Hviezdneho Kanaďana vycvičil problémový Maďar

Ak sa na niektorom z grandslamových turnajov pravidelne dejú prekvapenia, potom zväčša na prvom i poslednom. V Austrálii nie sú ešte tenisti poriadne rozohratí, v New Yorku sú zasa spravidla unavení. Aj tohtoročné podujatie v Melbourne odštartoval jeden senzačný výsledok.

20.01.2020 16:14
Martón Fucsovics. Foto: ,
Márton Fucsovics (na snímke) zdolal v 1. kole Australian Open Denisa Shapovalova.
debata

Maďar Márton Fucsovics zdolal Kanaďana Denisa Shapovalova 6:3, 6:7 (7), 6:1, 7:6 (3). Alebo inak: niekdajšia vychádzajúca hviezdička svetového tenisu, ktorá roky nenapĺňala obrovský potenciál, vyradila hráča, o ktorom zasvätení tvrdia, že mu patrí budúcnosť.

Rodák z Níreďházy predviedol miestnemu publiku špičkový tenis. Ešte lepší, ako keď v roku 2017 vyprášil v Davisovom pohári v Bratislave Martina Kližana 3:0 na sety. „Zdolal som budúceho šampióna,“ napísal na Facebooku.

Fucsovics bol donedávna považovaný za obrovský prísľub. V roku 2010 sa dostal do semifinále juniorského Australian Open, o päť mesiacov triumfoval vo Wimbledone. Vzápätí sa stal chlapčenskou rebríčkovou jednotkou a tenisová budúcnosť mala patriť práve jemu.

„Žijeme len raz a treba si to aj užiť,“ zvykol hovoriť. Mladý Márton nenapáchol profesionalizmom a vzormi Rogera Federera či Rafaela Nadala. Bol iný. Nepodľahol iba kúzlu tenisovej rakety, ale aj čaru dospievania.

V roku 2011 na to doplatil. Vtedajší kapitán maďarského daviscupového výberu Miklós Hornok ho vyhodil z tímu. Pre zlý prístup a nesprávnu životosprávu. Fucsovics vraj namiesto tréningov navštevoval nočné podniky.

„Stokrát som mu povedal, že takto sa žiť nedá, špičkový športovec musí aj trénovať a spať. Odvetil, že sa toho nedokáže zriecť, aj keby mal skončiť s tenisom. Nemal som inú možnosť, vyrazil som ho,“ povedal kapitán.

Odvtedy sa veľa vecí zmenilo. Dnes sa už 27-ročný Fucsovics napevno usadil v elitnej stovke, chvíľu bol dokonca medzi najlepšou päťdesiatkou. Tenisu sa naplno oddal a výsledky sa pomaly dostavujú. Neskoro, ale predsa.

Hoci v 1. kole musel premôcť nasadenú trinástku, ani v stredu ho nečaká ľahký súper. Jannik Sinner – 18-ročný Talian, ktorý rovnako ako Shapovalov uchvátil tenisových expertov.

Rodák zo San Candido sa v priebehu krátkeho času prepracoval zo siedmej stovky rebríčka na aktuálne 82. miesto.

Ale má sa ho vari Fucsovics báť?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #1. kolo #Australian Open #Márton Fucsovics #Denis Shapalov