Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Federer bude brániť trón. Djokovič obývačku

S rekordným rozpočtom o historické zápisy. V tieni obrovských požiarov. Na opačnom konci zemegule sa v pondelok začne Australian Open.

19.01.2020 15:04
Federer, Djokovič Foto: ,
Roger Federer (vľavo) a Novak Djokovič.
debata

Prvý grandslamový turnaj v sezóne, ktorý je akýmsi ostrým štartom do novej sezóny. Pôjde o veľa – o tenisový trón, na ktorom zatiaľ sedí Roger Federer. Serena Williamsová zasa zaútočí na rekord Margaret Courtovej. A možno aj Slovák Filip Polášek na deblový titul.

Spomínate si ešte na minuloročný turnaj? To bola jazda. Novak Djokovič sfúkol vo finále Rafaela Nadala za dve hodiny. Nevídaným spôsobom. Podľa mnohých po najlepšom výkone všetkých čias.

„Pred rokom to bol pravdepodobne môj najlepší tenis vo finále grandslamového podujatia. Nadal bol v skvelej forme, dovtedy neprehral set, ale ja som zahral úžasne. Bol som veľmi hrdý na môj výkon,“ zaspomínal si Djokovič

Prišiel čas na odvetu, alebo srbský šampión vyhrá Australian Open aj ôsmykrát a potvrdí, že Melbourne je jeho obývačkou?

Stane sa Roger Federer najstarším grandslamovým víťazom v dejinách?

Alebo nám dá bodku za zlatou érou tenisu niektorý z mladíkov?

Jedinú istotu má iba ten, kto ovládne celý turnaj – zinkasuje 4,12 milióna austrálskych dolárov.

Najväčší favoriti Australian Open: Novak... Foto: SITA/AP, Reuters
Novak Djokovič, Roger Federer, Rafael Nadal Najväčší favoriti Australian Open: Novak Djokovič, Roger Federer a Rafael Nadal.

Mimochodom, od začiatku open éry v roku 1968 sa dosiaľ odohralo 207 grandslamových turnajov a veľká trojka z nich ovládla 55 – Federer 20, Nadal 19 a Djokovič 16. Prepočítané na percentá – neuveriteľných 26,6!

Dymový opar

Štart prvého grandslamového turnaja sezóny spravidla sprevádza tá istá otázka: vydržia hráči v Melbourne úmornú páľavu prudkého slnka? Tento rok je všetko akosi inak. Austráliu okrem horúčav sužujú ohňové plamene. A nepríjemný dym, ktorý sa vznáša nad väčšinou veľkomiest.

Aj preto budú teraz na dvorcoch platiť výnimočné pravidlá. Rozhodcovia napríklad budú môcť prerušiť zápasy pre nedostatočnú kvalitu ovzdušia.

Organizátori prijali toto opatrenie na základe sťažností a podnetov od viacerých hráčov počas kvalifikačných bojov. Slovinka Dalila Jakupovičová odstúpila zo zápasu a z kurtu jej museli pomôcť. Britka Liam Broadeyová zasa poznamenala, že kým tenisti hrajú vonku, úrady odporučili miestnym obyvateľom, aby sa spoločne s domácimi zvieratami zdržiavali vo vnútri.

Lesný požiar v Austrálii. Foto: Reuters, NSW RFS – TERRY HILLS BRIGADE
austrália, lesný požiar Lesný požiar v Austrálii.

Pred týždňom dokonca presunuli tradičný turnaj v Canberre do 450 kilometrov vzdialeného Bendiga. Organizátori Australian Open dokonca na chvíľu pripustili, že turnaj by sa mohol odohrať na krytých štadiónoch a v halách.

Pozitívnu správu z Melbourne poslal niekdajší tenista Karol Kučera, ktorý v Austrálii sprevádzal svojho zverenca Filipa Horanského. „V piatok tu bola čistá obloha a konečne skvelý vzduch.“

Horšie však je, že podľa predpovede bude mať mesto cez víkend opäť škodlivé ovzdušie.

Éra bez stálic

Pozoruhodné výsledky Slovákov na grandslamových turnajoch sú skôr výnimkou ako pravidlom. A odteraz to bude ešte náročnejšie. Po konci lanskej sezóny sa Dominika Cibulková a Magdaléna Rybáriková rozhodli, že ukončia aktívnu kariéru. Práve tieto dve hráčky stáli za ojedinelými úspechmi na turnajoch veľkej štvorky.

V ženskom pavúku sa tak predstavia iba dve Košičanky – Viktória Kužmová (61. v rebríčku WTA) a Anna Karolína Schmiedlová (202.). Žreb k nim však milosrdný nebol. Prvá z nich si zmeria sily s Nemkou Juliou Görgesovou, druhá s nasadenou šestkou, Belindou Bencicovou. Talentovanú Švajčiarku viažu k Slovensku silné korene, jej starý otec kedysi hrával za hokejový Slovan Bratislava.

Slovenská tenistka Viktória Kužmová. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Viktória Kužmová Slovenská tenistka Viktória Kužmová.

S mužmi to bude v 1. kole ešte biednejšie. Do hlavnej súťaže sa prebojoval iba jeden z nich – Norbert Gombos. Rodák z Galanty, pre ktorého to bude v Austrálii premiéra, zdolal vo finále trojkolovej kvalifikácie Srba Pedju Kestina 6:2, 6:3. Jeho súper v 1. kole včera nebol známy.

Ostatní štyria Slováci sa na grandslamový turnaj nedostali. O šancu prišiel najrýchlejšie ten, od ktorého sa čakalo najviac. Martin Kližan však vypadol hneď na úvod kvalifikácie. Slovensko predsa len bude mať v austrálskom ohni jedno žeravé želiezko. Filip Polášek s Chorvátom Ivanom Dodigom už naznačili, že majú skvelú formu. V noci na dnes hrali vo finále turnaja v Adelaide.

Polášek zažil skvelú lanskú sezónu. Okrem toho, že vyhral dva turnaje kategórie Masters, sa dostal aj do semifinále Wimbledonu. V tomto roku by chcel svoju bilanciu na turnajoch veľkej štvorky ešte vylepšiť. Na otázku Pravdy, ktorý veľký úspech by si v roku 2020 doprial najviac, bez váhania odpovedal: „Máme iba tie najvyššie ciele, takže by to mal byť niektorý zo štyroch grandslamov.“

Repete Djokovič – Nadal

A čo hovoria kurzy?

Zdá sa, že bookmakeri majú o mužskom finále, ktoré sa bude hrať 2. februára, jasnú predstavu. Podľa kurzov, ktoré vypísali, sa v ňom stretnú Novak Djokovič s Rafaelom Nadalom. Ak by realita kopírovala ich odhad, jednoznačným víťazom by sa stal 32-ročný Srb.

Na rodáka z Belehradu je kurz 2,2. Na Španiela 4,8. Prvú trojku prekvapujúco neuzatvára Federer, stávkové kancelárie dávajú o niečo väčšiu šancu mladému Rusovi Daniilovi Medvedevovi.

Daniil Medvedev. Foto: Reuters, ALY SONG
Daniil Medvedev Daniil Medvedev.

Medzi ženami to je opäť lotéria. Hľadať víťazku medzi 128 tenistkami je ako dúfať vo výhru jackpotu. Najväčšiu šancu má vraj Serena Williamsová. Na skúsenú Američanku, ktorá sa na východe Austrálie pokúsi získať rekordný 24. grandslamový titul, je kurz 6,0. Nasledujú Asleigh Bartyová, Naomi Osaková a Simona Halepová s veľmi podobnou ponukou.

Uznávaný portál tennis.com urobil pred začiatkom podujatia vlastný odhad. Podľa tenisových odborníkov sa do semifinále mužskej časti dostanú dvojice Djokovič – Federer a Nadal – Rublev.

Vo finále by mal podľa odhadu triumfovať Belehradčan. Medzi ženami by semifinálové duely mali vyzerať takto: Osaková – Kvitová a Collinsová – Kar. Plíšková. Vo finále vraj Japonka premôže Češku.

Na to, ako bude vyzerať realita, nám dajú odpoved najbližšie dva týždne.

Pravda, ak vzduch dovolí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Filip Polášek #Novak Djokovič #Serena Williams #Australian Open 2020