Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tému Nadalov doping otvoril aj vedec. Prečo ho dlhodobo podozrieva?

Svetový tenis krátko pred začiatkom úvodného grandslamu sezóny Australian Open postihli dve nové dopingové kauzy. Pozitívne testy mali svetová deblová jednotka Robert Farah z Kolumbie a Čiľan Nicolás Jarry, ktorému už predbežne zastavili činnosť.

16.01.2020 18:21
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal.
debata (8)

Nemeckého experta na problematiku dopingu Fritza Sörgela však tieto prípady neprekvapili a dokonca podozrieva aj jednu tenisovú megastar. V rozhovore pre nemecký portál Sport 1 uznávaný dopingový expert z Inštitútu pre biomedicínsky a farmaceutický výskum v Norimbergu vysvetľuje, prečo považuje tenis za šport, ktorý je veľmi náchylný k dopingovým praktikám a prečo podozrieva aj Rafaela Nadala.

"Anaboliká sú v tenise klasikou, takže ma to neprekvapuje. Sledoval som túto scénu desaťročia a urobil som si obraz. Tenis patrí medzi top štyri športové odvetvia, pokiaľ ide o doping. Na vrchole sú zimné športy so svojimi bežeckými disciplínami a biatlonom.

Ďalej je tu atletika, cyklistika a potom prichádza tenis. Existuje podozrenie, že v tenise je viac anabolických látok. A podozrenie je celkom opodstatnené. Dôvodom je intenzita športu. Nejde iba o čistú špekuláciu, ale o vyhodnotenie celého spektra pozorovaní v rámci turnajov a mimo nich," uviedol Sörgel pre sport1.de.

Sörgel neverí ani Farahovým slovám, že zjedol kontaminované mäso v rodnej krajine (v jeho vzorke našli látku boldenón).

„To sú všetko výhovorky. Náhodná konzumácia je štandardnou výhovorkou. Bolo však dosť prípadov, keď sa športovcom podarilo zbaviť obvinení, dokonca aj pred Športovým arbitrážnym súdom (CAS). To, že ich prichytia, znamená pochybenie z ich strany. Napríklad si zle vypočítali čas, keď musia byť opäť čistí,“ tvrdí Sörgel.

Dopingové kauzy sa nevyhýbali ani veľkým tenisovým esám. „Z minulosti sú známe prípady ako Mats Wilander alebo Martina Hingisová mali pozitívne testy na kokaín. Hingisová ho mala zamiešaný v pomarančovom džúse a dostala stop na dva roky. Wilander dostal iba trojmesačný dištanc. Andre Agassi sa za Crystal Meth, tzv. pártydrogu, vyhol trestu,“ zaspomínal si nemecký odborník.

Martina Hingisová dostala pre kokaín stopku na... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Martina Hingisová Martina Hingisová dostala pre kokaín stopku na dva roky.

V nedávnom období však neusvedčili nikoho z absolútnej špičky. „Existujú dva dôvody, prečo žiadny z popredných hráčov nebol v poslednej dobe pozitívny. Na jednej strane je o nich dobre postarané a majú odporúčania, aby sa u nich nevyskytli žiadne abnormality. Na druhej strane zväzy chránia svoje hviezdy. Ak to nikdy nevyjde na povrch, nie čo komentovať, máte len podozrenie. To je nešťastné a zároveň evidentné pre niekoho ako ja, kto túto scénu sledoval roky. Existuje dosť techník na zamaskovanie dopingu,“ poznamenal Sörgel.

Podľa neho patrí medzi podozrivých Španiel Rafael Nadal. „Preukázal určité abnormality a uňho mám trvalé podozrenie, pokiaľ ide o regeneráciu a atletickú pripravenosť. Okrem toho pochádza zo Španielska – krajiny, ktorá nie je známa tým, že v tomto smere obzvlášť pozorne monitoruje svojich hrdinov,“ odvážne vyhlásil nemecký vedec.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Robert Farah #Fritz Sörgel #Nicolás Jerry