Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer má problém s aktivistami, kritizuje ho aj Greta: Roger, zobuď sa!

Má peniaze, obdiv a slávu. A nespočetné množstvo trofejí. Je príkladným manželom, otcom a v neposlednom rade aj sympatickým človekom. Niekedy však ani to nestačí.

14.01.2020 11:16
Greta Thunbergová, Roger Federer Foto:
Greta Thunbergová, Roger Federer.
debata (130)

Legendárny tenista Roger Federer sa stal terčom ekologických aktivistov. Najznámejšia z nich – Greta Thunbergová – mu vyčíta spoluprácu s poprednou švajčiarskou bankou Credit Suisse. Tá od roku 2016 preinvestovala do fosílnych palív znečisťujúcich ovzdušie viac ako 56 miliárd eur. Aktivisti ho preto vyzvali, aby prehodnotil spoluprácu s týmto sponzorom a cez hashtag #rogerwakeupnow mu odporúčajú, aby sa zobudil.

K Tweetu, ktorý následne zdieľala aj Thunbergová, pripojili slová: „Credit Suisse ničí túto planétu. Roger, podporuješ ich?“

A keďže ekologickí aktivisti majú nemalý vplyv, Federer, hoci sa v týchto dňoch pripravuje v Austrálii na prvý grandslamový turnaj v sezóne, musel zareagovať.

„Hrozbu zmeny klímy beriem veľmi vážne. Najmä preto, že moja rodina a ja prichádzame do Austrálie uprostred ničenia spôsobeného požiarmi. Ako otec štyroch detí a vášnivý obhajca racionálneho vzdelávania mám veľkú úctu a obdiv k mládežníckemu klimatickému hnutiu. Som vďačný mladým aktivistom v oblasti klímy, že nás všetkých nútia prehodnotiť naše správanie a hľadať inovatívne riešenia,“ napísal v oficiálnom vyhlásení.

"Som si vedomý svojej zodpovednosti ako človek, športovec aj ako podnikateľ a chcel by som využiť toto privilegované postavenie na dialóg so svojimi sponzormi o týchto dôležitých otázkach,“ napísal priamo v Melbourne. Ako sa však plánuje postaviť k spolupráci s Credit Suisse, v stanovisku neuviedol.

Tímu aktivistov zo švajčiarskeho mesta Lausanne to však nestačilo. Jeden z jeho členok dokonca vyzval Federera, aby prerobil svoje domy v rámci ekologických noriem a svoje Mercedesy vymenil za elektrické autá.

„Vždy som ťa obdivoval. Nielen ako tenistu, ale aj ako osobnosť, ktorú nezmenili ani veľké peniaze a sláva. To si zaslúži rešpekt. V rámci svojej práce potrebuješ lietať po celom svete a aj keď takéto konanie má značný vplyv na planétu, chápem to. Ale čo tvoje domy a dopravný park? Využívaš ich rozumne?“ opýtal sa Federera aktivista Raphael.

Vzápätí mu odporučil, aby jeho majetok a autá boli šetrné k životnému podnebiu. „S balíkom peňazí, ktorý máš k dispozícii, to nemôže byť problém. V rámci dnešných technologických možností dokážeš prerobiť domy aj autá tak, aby energiu nekonzumovali, ale naopak vytvárali. Z dlhodobého hľadiska tak dokonca ušetríš,“ odporučil mu na portáli Jumble Blue.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Greta Thunbergová