Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič ukázal Nadalovi, kto má pred Melbourne lepšiu formu

Tenisti Srbska sa stali víťazmi premiérového ročníka turnaja reprezentačných tímov mužov pod názvom ATP Cup.

12.01.2020 13:10
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič na ATP Cup-e.
debata (4)

V austrálskom Sydney triumfovali v nedeľňajšom finále nad Španielmi 2:1 na zápasy, keď sa pod oba ich body podpísal Novak Djokovič. V dvojhre zdolal Rafaela Nadala a následne po boku Viktora Troického uspel aj vo štvorhre.

V úvodnom singli proti sebe nastúpili Dušan Lajovič a Roberto Bautista-Agut. Druhý menovaný mal výborný vstup do stretnutia a rýchlo sa ujal vedenia 3:0, no nadobudnutý brejk si dlho neudržal. Rozhodujúci moment úvodného setu prišiel až v dvanástej hre, keď Bautista-Agut druhýkrát získal súperovo podanie a zvíťazil 7:5. Od tohto momentu Španiel kontroloval dianie na kurte a v druhom dejstve triumfoval 6:1.

Druhá dvojhra priniesla konfrontáciu dvoch najväčších hviezd podujatia. V dueli tímových jednotiek Djokovič zdolal Nadala 6:2, 7:6 (4). Úvodný set bol jasne v réžii Srba, ktorý bol stopercentný pri vlastnom servise a dvakrát uspel v gemoch pri podaní súpera. Druhý set síce ponúkol sedem brejkbalov, ale ani jeden z tenistov ich nevyužil. O víťazovi napokon rozhodoval tajbrejk, v ktorom mal presnejšiu ruku Djokovič.

Do rozhodujúcej štvorhry Španieli nenasadili Nadala a dali príležitosť dvojici Pablo Carreno Busta, Feliciano López. Srbi naopak využili služby svojej opory Djokoviča, ktorý nastúpil po boku Viktora Troického.

Balkánske duo síce stratilo hneď prvý gem pri vlastnom servise, ale potom dvakrát brejklo súperov a prvý set získalo pomerom 6:3. Kľúčový moment druhého setu sa odohral hneď v jeho úvode. Djokovič a Troicki získali cenný brejk a duel dopodávali do víťazného konca.

„Zapamätám si túto skúsenosť do konca svojho života. Je to jeden z najkrajších momentov v mojej kariére. Mám už 15 rokov skvelú kariéru, ale hrať za reprezentačný tím, za krajinu spolu s mojimi najlepšími priateľmi, tomu sa nič nevyrovná. Je to niečo veľmi špeciálne,“ citovala agentúra AP Djokoviča.

Zverenec trénera Mariána Vajdu si aj zažartoval, že srbský tím by mal teraz odletieť do vlasti na oslavy ešte pred začiatkom Australian Open: „Ale mením názor, aj tu v Sydney je veľa Srbov, ktorí nás hnali vpred a ak chcú oslavovať, sme pripravení.“

„V uplynulých dňoch som odohral veľa zápasov. Úroveň mojej energie už nie je taká vysoká. Včera som hral veľmi dlho. Bolo to tímové rozhodnutie a my v seba veríme, preto sa nám v minulosti darilo,“ vysvetlil Nadal.

ATP Cup – finále – nedeľa – Sydney:

Srbsko – Španielsko 2:1
Dušan Lajovič – Roberto Bautista-Agut 5:7, 1:6
Novak Djokovič – Rafael Nadal 6:2, 7:6 (4)
Novak Djokovič, Viktor Troicki – Pablo Carreno Busta, Feliciano López 6:3, 6:4

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #ATP Cup