Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan je na 60 percentách svojho maxima. Keby nechcel, už nehrá

Martin Kližan má za sebou nevydarenú sezónu. Obrovské očakávania sa zmenili na veľké sklamania a zo 40. miesta v rebríčku ATP sa prepadol až na 141. Zrejme aj preto sa najlepší slovenský tenista uplynulej dekády rozhodol obnoviť spoluprácu s Martinom Hromcom (43) - trénerom, ktorý ho už v minulosti viedol.

02.01.2020 16:04
Martin Kližan. Foto: ,
Jedno je mať potenciál a druhá je ho potvrdiť. Jeho možnosti sú obrovské, vraví staronový tréner Martina Kližana (na obrázku) Martin Hromec.
debata

„Každému hráčovi z času na čas padne dobre, keď urobí zmenu – do tímu sa tak vráti energia a spolupráca hráča s koučom dostane nový náboj,“ vraví bývalý 218. tenista sveta.

Vraví sa, že do tej istej rieky dvakrát nevstúpiš. Znamená to, že Kližan je pre trénera obrovská výzva?

Dá sa to tak povedať. Ten, kto sa rozumie tenisu, musí vidieť, že ak by pri Martinovi veci fungovali tak, ako by mali, je schopný veľkých vecí. Mojou úlohou je, aby som tú skladačku dal dohromady. Ak všetko zapadne do seba, má na to, aby hral výrazne lepšie, ako posledného pol roka. Momentálne sa však nachádza vo veľmi ťažkej situácii, na začiatku roka ho čaká obhajoba množstva bodov a pritom sa nedostane na žiadne veľké turnaje. Okrem toho, na okruhu ATP je mnoho šikovných hráčov ako Kližan – aj preto bude mimoriadne dôležité, aby to, na čo reálne má, na kurte potvrdil.

Martin Kližan (vľavo) s trénerom Martinom Hromcom. Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Kližan, Martin Kližan (vľavo) s trénerom Martinom Hromcom.

Aká je jeho najväčšia tenisová zbraň?

Je to komplexný hráč s nadštandardným citom pre loptičku. Naviac, veľmi dobre číta súperovu hru. V repertoári má veci, ktoré sa tenista bežným tréningom len tak nenaučí. Má tridsať rokov, za sebou veľa odohratých zápasov, ak bude fyzicky pripravený a správne naladený, môže hrať s kýmkoľvek.

Má v sebe aj niečo, čo má máloktorý iný hráč na svete?

Určite áno. Ale každý tenista, ktorý sa dostane do elitnej päťdesiatky, musí mať niečo špecifické. Za nimi totiž prešľapuje ďalších tisíc hráčov, ktorí poctivo trénujú a v živote sa tam nedostanú.

Dlhé roky sa o ňom vravelo, že má potenciál zdolávať aj najlepších. Stále to platí?

Jedna vec je mať potenciál a druhá je ho aj potvrdiť. Súhlasím s tým, že jeho možnosti sú obrovské, ale nakoniec si aj tak treba všetko odmakať. Úspešní budú iba tí, ktorí k talentu pripoja správnu životosprávu, zrátajú si koľko je dva a dva a na prvé miesto zaradia tenis. U Martina to je stále možné.

Aká je jeho momentálna výkonnosť?

Spolupracujeme šesť týždňov a mám pocit, že jeho hra začala mať hlavu aj pätu. Odhadujem, že dnes sa nachádza niekde na úrovni 60-tich percent svojej maximálnej výkonnosti. Teraz ide len o to, aby bol fit a odohral veľa zápasov. Len tak sa bude to percento zvyšovať.

Frustrovaný Martin Kližan počas duelu so... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Martin Kližan Frustrovaný Martin Kližan počas duelu so Švajčiarskom.

Počas stretnutia Davisovho pohára proti Švajčiarsku sa zdalo, že je z tenisu frustrovaný a už iba čaká na koniec kariéry. Aká je pravda?

Každému hráčovi z času na čas dobre padne, keď vymení trénera – do tímu sa tak vráti energia a spolupráca hráča s koučom dostane nový náboj. Každý človek – a nielen športovec – prechádza nejakými fázami. Martin bol frustrovaný, okrem toho, že sa necítil dobre, ani nehral dobre. To, čo vtedy povedal, by som nebral úplne vážne – napokon, ak by už nechcel hrať, na kurte by sme ho viac nevideli. Stále má chuť aj motiváciu, prospel by mu však nejaký dobrý výsledok.

Čo ho dokáže motivovať?

Je to ťažké. V minulosti už ovládol niekoľko významných turnajov, zarobil veľmi solídne peniaze a v slovenskom tenise sa zaradil medzi historicky najúspešnejších hráčov. Motivácia musí prichádzať predovšetkým od neho. Ja mu môžem dávať rôzne stimuly a presviedčať ho, že na to stále má. Martin má rád rôzne stávky, hry a podobné výzvy. Tie ho dokážu vyburcovať.

Naopak, čo ho oberá o elán? Čo z kariéry profesionálneho tenistu neznáša?

Zrejme rutinu. Tenisu sa venuje odmalička a žije v neustálom stereotype. Neskutočne ho to ubíja. Žiaľ, nedá sa to oklamať. Mojou úlohou je, aby som tú rutinu aspoň čiastočne odbúraval.

Zdá sa, že vedľa seba nepotrebuje iba trénera, ale aj kamaráta…

Je to už úplne iná generácia. Za mojich čias mal tréner vždy hlavné slovo. Ak by som však Martinovi neustále hovoril, čo a ako má robiť, zrejme by som mu to celé len znechutil. Ideálny je akýsi mix – vekovo k sebe nemáme ďaleko, rozumieme si aj mimo kurtu.

Martin Kližan. Foto: SITA, Jana Birošová
Martin Kližan Martin Kližan.

Nemá občas problém s autoritami?

Viem, že sa to o ňom hovorí, ja mám však opačnú skúsenosť. Na kurte som s ním v živote nemal konflikt. Na čom sme sa dohodli, vždy urobil. Nestretol som sa ani so žiadnou neadekvátnou reakciou. Veľmi si to na ňom vážim.

V trénerskej kariére ste viedli mnoho iných tenistov. Vyžaduje si práca s Kližanom špecifický prístup?

Bez debaty. Martin nie je štandardný športovec, má však neuveriteľný talent a videnie. Sú futbalisti či hokejisti, o ktorých hneď viete, že medzi ostatnými vynikajú. Aj Kližan je ten prípad – treba to však z neho vedieť dostať.

Ste ľavák – ako Kližan. Je to pri trénovaní výhoda?

Jeho hra mi je veľmi prirodzená. Napríklad takticky viem, ako a kde by mal podávať. Nemám problém koučovať ani praváka, ale toto mi vyslovene vyhovuje.

Všeobecne – je pre tenistu výhodou hrať ľavou rukou?

Áno. Je to preto, že na okruhu je takýchto hráčov menej. Praváci si ťažšie zvykajú na ich podanie s opačnou rotáciou. V kolotoči je však z roka na rok viac ľavákov a ich výhoda sa postupne stráca. Tí šikovní predsa len stále dokážu niečo vyťažiť.

Tenisti, ktorí dovŕšia tridsiatku, začínajú pomaly zvoľňovať a hrajú na menej turnajoch. Bude to aj váš prípad?

Nie sme v situácii, že si môžeme vyberať. To by musel byť Martin svetovou dvadsiatkou. Naším prvoradým cieľom je čím skôr sa vrátiť do stovky a ďalej sa uvidí. Predovšetkým na začiatku bude musieť odohrať veľa turnajov.

Ak by ste mu mohli do nového roka zaželať jeden veľký úspech, čo by to bolo?

Určite by ma potešil nejaký pekný výsledok na niektorom z grandslamových turnajov. Na to však musí byť absolútne fit, lebo mnoho hráčov po dvoch päťsetových zápasoch vyhorí.

Skúste načrtnúť ideálny scenár pre budúcu sezónu…

Návrat do stovky – aby už v lete mohol hrať v hlavných súťažiach turnajov ATP. Nie je to jednoduchý cieľ, ideme krok za krokom. Bol by som rád, aby sme sa o pol roka na seba priamo pozreli a povedali si, že sme do toho dali všetko.

Uvidíme Kližana aj o rok sa pripravovať na novú sezónu?

Verím, že áno. Muselo by sa mu prihodiť veľmi vážne zranenie, alebo naňho doľahnúť totálna demotivácia, aby s tenisom skončil. Myslím si však, že naň má stále chuť. Jeho telesná schránka je pripravená ešte niekoľko rokov hrať na najvyššej úrovni, podstatné budú jeho mentálne nastavenie a vôľa. Keď dnes vidíte 38-ročného Federera, ako je tretí na svete, alebo Filipa Poláška, ktorý len nedávno trénoval iba deti, tak to svedčí o tom, že možné je všetko. Pre mnohých aj motivujúce.

Spomenuli ste Federera. Získa ešte nejaký grandslamový titul?

To je vo hviezdach (úsmev). Viac verím Djokovičovi s Nadalom. Predsa len, sú to mladší borci a lepšie regenerujú. Ale všetko môže byť napokon aj inak, scenárov je niekoľko – na veteránov striehnu mladí hráči a sám som zvedavý, ktorý z nich a kedy prerazí.

Komu dávate najväčšiu šancu?

Dominic Thiem už dokázal, že je skvelý. Niečo už naznačili aj Medvedev s Tsitsipasom. A pozrite sa na mladého Taliana Sinnera, ktorý sa bleskovo prepracoval z ôsmej stovky až medzi elitu. Stať sa môže čokoľvek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Hromec #Martin Križan