Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rok 2020. Prisadne si Nadal k Federerovi na grandslamový trón?

Niekoľko čísel na úvod: 20-19 na grandslamové tituly, 38-33 na odžité roky. Isté je, že tenisová sezóna 2020 pohne minimálne druhým párom cifier.

28.12.2019 17:38
Roger Federer a Rafael Nadal Foto: ,
Hhrajúce tenisové legendy: Rafael Nadal (vľavo) a Roger Federer
debata

Rogerovi Federerovi aj Rafaelovi Nadalovi – tak ako nám všetkým – pribudne ďalší rok. Ale čo počty slávnych tenisových trofejí z turnajov veľkej štvorky? Bude sa táto štatistika meniť?

Zdá sa, že nasledujúci rok by mohol byť z pohľadu súboja o najlepšieho hráča všetkých čias rozhodujúci. Aj preto, že na prahu VIP klubu už prešľapuje nová, nastupujúca generácia. A príležitostí získavať ďalšie grandslamové trofeje bude čoraz menej.

„Predpokladám, že Nadal čoskoro Rogerov náskok zmaže a Novak Djokovič sa k nemu minimálne priblíži. Vzhľadom na Švajčiarov vek však rozhodne neočakávam, že rozdiel bude v jeho prospech narastať. Nadal bude mať tradične veľkú šancu ovládnuť podujatie v Paríži, žiada sa mi povedať, že je to priam akási istota. Australian Open a US Open by mohli byť zasa Djokovičovou parketou,“ zamyslel sa pre Pravdu niekdajší skvelý slovenský tenista Karol Kučera.

Švajčiar sa však chce takýmto prognózam vzoprieť. Na záver roka vyhlásil, že v budúcej sezóne by si rád dožičil aspoň jedno veľké víťazstvo. „Najskôr Wimbledon. Ale pokojne by to mohol byť aj olympijský triumf,“ zvažoval.

Roger Federer. Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Britain Tennis ATP Finals federer Roger Federer.

Zbytočné prehry

Ak si niektorý z dua Federer – Nadal môže vyčítať nejaké zlyhania, potom je to rodák z Bazileja. Nebyť zaváhaní v rozhodujúcich chvíľach, na prahu novej sezóny mohol mať výraznejší náskok. Naposledy tak podľahol v júli vo finále Wimbledonu Novakovi Djokovičovi, keď nevyužil ani dva mečbaly pri vlastnom podaní.

„Djokoviča mal na lopate, ale keďže prehral, akoby mu otvoril cestu za rekordom. Predsa len, pred sebou má viac rokov aktívnej kariéry ako jeho veľkí rivali,“ prezradil šéftréner Love4tennis Dominika Cibulková academy Erik Csarnakovics.

Lenže to nebola Federerova jediná nepríjemná prehra. V dávnejšej minulosti nezvládol v Londýne ďalšie dve päťsetové bitky – s Djokovičom (2014) a Nadalom (2008). Do kategórie nečakaných patrili aj zaváhania s Juanom Martínom Del Potrom vo finále US Open 2009 a semifinálové neúspechy s Milosom Raonicom vo Wimbledone 2016 a Marinom Čiličom vo Flushing Meadows 2014.

Naproti tomu Nadal si nemusí toľko sypať popol na hlavu. Jeho najväčším zlyhaním bola šokujúca prehra na Roland Garros 2009 so Švédom Robinom Söderlingom. Prehru od Stana Wawrinku vo finále v Melbourne 2014 spôsobili aj pretrvávajúce zdravotné ťažkosti. „Ak by ho počas kariéry nesužovali neustále zranenia, zrejme by bol najlepší zo všetkých,“ zhodnotil Nadalov strýko Toni, dlhoročný tréner španielskeho veterána.

Zdá sa však, že rodák z Malorky čísla príliš nerieši a je nad vecou. „Vždy som tvrdil, že by som sa rád stal hráčom, ktorý dosiahne najviac titulov, no keď hrám, nikdy na to nemyslím. Trénujem, lebo milujem tento šport. Tenis je viac než len grandslamové úspechy. Hrám ho, lebo mi prináša radosť,“ povedal nedávno.

„Všetko, čo som v kariére dosiahol, je omnoho viac, ako som kedykoľvek sníval. Som presvedčený, že ani grandslamové prvenstvo by zo mňa neurobilo šťastnejšieho človeka. Uspokojenie mi dáva iba pocit, že som zo seba vydal absolútne všetko,“ zafilozofoval si.

Rafael Nadal v zápase proti Stefanosovi... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Rafael Nadal Rafael Nadal v zápase proti Stefanosovi Tsitsipasovi.

Prelomová? Posledná?

Pravda, v nadchádzajúcom roku môže na Federerov rekord zaútočiť Nadal, v tých ďalších aj Djokovič. Všetko však môže byť aj inak. Do popredia sa tlačí mladá krv a tá je z mesiaca na mesiac lepšia. Počas letnej sezóny o tom na americkom betóne presviedčal Daniil Medvedev a na záver roka v Londýne všetko podčiarkol Grék Stefanos Tsitsipas.

„Veru, vôbec by som sa nečudoval, ak by v nadchádzajúcej sezóne nejaký grandslam uchmatol niektorý z mladíkov,“ predpokladá Kučera.

Rešpekt k vychádzajúcim hviezdam prechováva aj Djokovič. „Darmo, nová generácia je tu. Rusi Medvedev, Chačanov a Rublev, Kanaďania Shapovalov a Augier-Aliassime, ale aj Tsitsipas a Zverev už sú v najlepšej dvadsiatke. Stále viac si veria a túžia po veľkých triumfoch. Je len otázkou času, získaných skúseností a možno toho správneho dňa a podarí sa im to.“

Je to tak. Vek sa nedá zastaviť. Ani športové starnutie. „Sme tu už pätnásť rokov. Naša éra sa skôr či neskôr jednoducho skončí. Roger má 38 rokov, ja mám 33, Novak 32 a hodiny stále tikajú. Je to súčasť života,“ dodal na margo pribúdajúcich vrások Nadal.

Lenže ešte je tu sezóna 2020. Pre hrajúce legendy môže byť prelomová. Ale aj posledná. Tak si ju užime.

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Rafael Nadal #Roger Federer