Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer rekord nevylepšil. Švajčiarsku vládne zápasník v nohaviciach

Hviezdny tenista Roger Federer nevylepšil vlastný rekord v ankete o švajčiarskeho športovca roka o ôsme prvenstvo. Novinári a televízni diváci dali prednosť zápasníkovi Christianovi Stuckimu, ktorý je šampiónom tradičného úpolového športu vo Švajčiarsku s názvom schwingen.

17.12.2019 09:09
Christian Stucki Foto:
Christian Stucki pri zápase schwingenu.
debata

Celosvetový fenomén Federer, víťaz 20 grandslamov a bývalá dlhoročná jednotka, získal 21,6 percenta hlasov, zatiaľ čo Stucki tridsať. Tretí bol biker Nino Schurter. Športovcom roka v rodnej krajine bol Federer vyhlásený už sedemkrát, naposledy predvlani. Pred rokom zvíťazil Schurter.

Tridsaťpäťročný Stucki vyhral anketu usporiadanú od roku 1950 ako prvý zástupca schwingenu. Jeho súťaže prebiehajú pod otvoreným nebom bez rozdielu váh a zápasníci majú špeciálne nohavice. Cieľom je súpera behom 10 minút zvaliť na chrbát, tie potom musí víťaz zdolanému na dôkaz úcty oprášiť.

VIDEO: Christian Stucki v akcii

Ženskú kategóriu v ankete ovládla atlétka Mujinga Kambundjiová, bronzová medailistka v behu na 200 metrov z októbrových majstrovstiev sveta v Dauhe. Za ňou sa umiestnili lyžiarka Wendy Holdenerová a tenistka Belinda Bencicová.

Švajčiari tento rok tiež prvýkrát volili najužitočnejšieho športovca roka v kolektívnych športoch a prvým držiteľom ocenenia sa stal Roman Josi, kapitán hokejistov Nashvillu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Christian Stucki