Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vďaka tenisu zabudol na masaker. Murray sa s masovým vrahom vozil autom

Dva triumfy vo Wimbledone, titul z US Open, dve zlaté z olympiády a postavenie tenisovej jednotky. Andy Murray (32) mal všetko. Nie krátko po vrchole kariéry však sotva dokázal chodiť. Zdravotné problémy ho takmer prinútili skončiť s tenisom.

27.11.2019 11:43
Andy Murray Foto: ,
Andy Murray po víťazstve v Antverpách - prvý titul po dvoch rokoch.
debata (2)

Vo februári tohto roka po druhej operácii problematického bedrového kĺbu sedel na vozíku. Návrat medzi elitu sa zdal byť nereálny. Murray sa však nepoddal a predviedol strhujúci comeback. V novembri v Atverpách zdolal vo finále Stana Wawrinku a získal prvý titul po dvoch rokoch. V rebríčku ATP je momentálne na 126. mieste a stúpa.

To je doterajšia cesta Andyho Murrayho v skratke. Hlbší pohľad do procesu návratu z temnej fázy nielen športového života ponúka dokument od Amazonu s názvom Andy Murray: Resurfacing. Brit v ňom prvýkrát otvorene hovorí o hrôze, ktorú zažil v ôsmich rokoch na škole v Dunblane.

Thomas Hamilton 13. marca 1996 v škole zastrelil 16 detí, učiteľku a potom obrátil zbraň proti sebe. V budove sedel aj Murray. Dodnes ide o jeden z najtragickejších masových útokov vo Veľkej Británii. Incident pohol spoločnosťou, v školstve zaviedli po útoku nové pravidlá.

Murray poznal Hamiltona. Navštevoval jeho skautský klub, vozil sa s ním v jednom aute. „Prečo bol tenis v mladom veku pre mňa tak dôležitý? Nosil som v sebe udalosť, ktorá sa stala v Dunblane. Tenis bol pre mňa únikom od všetkých zlých vecí, ktoré som v sebe držal,“ hovoril Murray o tragédií.

Murray sa o ťaživej udalosti nerozprával s režisérkou priamo. Téma je dodnes až príliš citlivá. Olivii Cappucciniovej poslal audiosprávu s opisom udalostí a spojenia s Hamiltonom.

Okrem tragédie v Dunblane čelil v tom období aj iný úskaliam. Necelý rok po útoku sa Murrayho rodičia rozviedli, brat Jamie odišiel, aby mohol hrať tenis v Cambridge.

Detailný dokument prináša mnohé doposiaľ neuverejnené informácie o živote Andyho Murrayho. Premiéru mal pred dvoma dňami v Londýne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray